Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Nugat to tradycyjny słodki deser, który wytwarza się z miodu, cukru, orzechów i białek. Powstałą masę umieszcza się pomiędzy waflami. Niekiedy zamiast prażonych orzechów używa się migdałów, wówczas produkt może przypominać w smaku marcepan. W krajach
W Komisji Europejskiej trwają prace nad wprowadzeniem systemu znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania (FOPNL). Jednym z rozważanych rozwiązań jest Nutri-Score, który z założenia miał być prostym systemem znakowania żywności, pomagającym k
Popularną grupą wyrobów mięsnych są wędliny podrobowe. Konsumenci cenią ich niepowtarzalne walory smakowe, będące efektem oryginalnych przepisów, z zastosowaniem różnego rodzaju naturalnych przypraw, a także składników pochodzenia niezwierzęcego. Co
Obecnie coraz więcej ludzi cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Skutecznym i zdrowym sposobem w walce z zaparciami jest wprowadzenie do diety warzyw poprawiających trawienie. Warto postawić na kapustę, fasolę, buraki, karczochy i marchew. Obecne w
Kwasy fenolowe to grupa substancji szeroko rozpowszechnionych w świecie roślin. Wśród tych związków na szczególną uwagę zasługuje kwas galusowy. Występuje m.in. w porzeczkach, malinach i herbacie. Potwierdzono jego właściwości przeciwzapalne, antyoks
Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta
Vilcacora, zwana powszechnie kocim pazurem to roślina rosnąca w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Głównym surowcem stosowanym w lecznictwie są liście, młode pędy i korzenie. Dotychczasowe badania naukowe potwierdzają jej korzystny
Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan
Występowanie nerwobóli związane jest z podrażnieniem konkretnego nerwu i jego uszkodzeniem w danym rejonie ciała. Bóle mają charakter napadowy, a źródeł ich powstawania może być wiele. Mogą być zarówno powikłaniem choroby, jak też konsekwencją urazów
Ajerkoniak to domowy napój alkoholowy o kremowej konsystencji. Często myli się go z innym popularnym trunkiem - przemysłowo wytwarzanym adwokatem, jednak w istocie są to dwa różne produkty. Ze względu na wyjątkowy smak, ajerkoniak może być doskonałym
Wiesiołek dwuletni to roślina, którą można spotkać na łąkach, nieużytkach lub polach. Pozyskiwany z niego olej cechuje się nieprzeciętnymi właściwościami i z tej przyczyny jest ceniony zarówno przemyśle kosmetycznym, jak i farmaceutycznym. Ma różnoki
Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi, które występują przede wszystkim w owocach, kwiatach, łodygach i liściach roślin w formie granulek o różnych wymiarach. Związki te pełnią w organizmie funkcje profilaktyczne, działają antyoksydacyjnie
Chaber bławatek jest rośliną leczniczą stosowaną od tysięcy lat w medycynie ludowej. Ten uroczy kwiat ma także działanie lecznicze. Jest pospolicie wykorzystywany w terapii chorób układu moczowego i przy dolegliwościach skórnych. Jest też komponentem
Przekąski dla diabetyka są doskonałym sposobem na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, jednak niekiedy dobór odpowiedniej przekąski może być sporym problemem. Pokarmy muszą zawierać białka, tłuszcze i niewiele węglowodanów. Niewskazane są
Choroba Alzheimera to nieodwracalne, przewlekłe schorzenie układu nerwowego, które dotyczy głównie ludzi starszych. Długi okres rozwija się bezobjawowo. Wywołuje trwałe zmiany w mózgu. W zaawansowanym stadium chorzy mogą cierpieć na zaburzenia snu, z
Anyż (anyżek, anyż biedrzeniec) to roślina lecznicza, która znalazła zastosowanie w medycynie jako środek przeciwgorączkowy, przeciwkaszlowy, wykrztuśny, moczopędny oraz poprawiający trawienie. Anyżek ma zastosowanie w kuchni, w przemyśle kosmetyczny
Borelioza to najczęściej występująca choroba odkleszczowa na świecie. Zakażenie zachodzi w wyniku ukłucia i pasożytowania kleszcza w skórze. Rumień wędrujący to najczęstszy symptom początkowej fazy boreliozy. Pojawia się u 50-80% ludzi zakażonych i j
Nietrzymanie moczu to wstydliwa i coraz bardziej rozpowszechniona wśród ludzi choroba, która obiera komfort życia. Polega na niezamierzonym oddawaniu moczu. Ma charakter przewlekły i znacznie częściej dotyczy kobiet, niż mężczyzn. Nietrzymanie moczu
Kombucza to napój, który wytwarza się ze słodzonej sfermentowanej herbaty. Jest lekko gazowany, ma orzeźwiający słodko-kwaskowy smak, a więc idealnie gasi pragnienie. Może być doskonałym zamiennikiem napojów gazowanych. W skład kombuczy wchodzą zazwy
Fruktozemia (wrodzona nietolerancja fruktozy), to choroba o podłożu genetycznym, której objawy ujawniają się w chwili wprowadzenia do diety pokarmów zawierających m.in. fruktozę i sacharozę. Zaburzenia ze strony układu pokarmowego, które pojawiają si