Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Kawa zbożowa - właściwości, rodzaje i wpływ na zdrowie 
Kawa zbożowa - właściwości, rodzaje i wpływ na zdrowie
13.12.2015

Smak kawy zbożowej wielu z nas pamięta jeszcze z okresu dzieciństwa. Często podawana była (i nadal jest) np. w przedszkolach. Choć z czasem najczęściej "przerzucamy się" na kawę kofeinową, gdyż działa ona pobudzająco, kawa zbożowa wciąż ma swych amat



Rodzynki - kalorie, wartości odżywcze, odmiany i ciekawostki 
Rodzynki - kalorie, wartości odżywcze, odmiany i ciekawostki
09.12.2015

Rodzynki to jedna z ulubionych słodkich przekąsek dzieci i dorosłych, a także niezastąpiony dodatek do lodów, ciast, babeczek czy porannej owsianki. Rodzynki mają nad przetworzonymi słodkościami tę zaletę, iż, oprócz niższej kaloryczności, są również



Jak poznać dobrej jakości czekoladę? 
Jak poznać dobrej jakości czekoladę?
03.12.2015

Czekolada jest jednym z ulubionych produktów spożywczych nie tylko dzieci, ale i wielu dorosłych. Unikana przez większość osób dbających o sylwetkę, często staje się poprawiającą humor przekąską, dodatkiem do świątecznych i urodzinowych prezentów, a



Zakwaszenie organizmu. Jakie są jego objawy? 
Zakwaszenie organizmu. Jakie są jego objawy?
30.11.2015

Zakwaszenie jest skutkiem zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Powoduje ono, że płyny ustrojowe organizmu posiadają nieprawidłowy odczyn. W celu zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu konieczne jest utrzymanie pH krwi na poziom



Kasza gryczana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza gryczana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
27.11.2015

Kasza gryczana, podobnie jak w przypadku kaszy jaglanej, kiedyś święciła na polskich stołach triumfy, po czym została na pewien czas zapomniana. Dziś powraca do łask w wielkim stylu, a wszystko to dzięki swym niezwykłym właściwościom i wartościom odż



Czy warto kupować i spożywać rybne i mięsne konserwy? 
Czy warto kupować i spożywać rybne i mięsne konserwy?
23.11.2015

Konserwami nazywamy żywność zamkniętą głównie w puszkach, ale też i w słoikach czy nawet opakowaniach plastikowych. To, co charakteryzuje tego typu produkty, to przede wszystkim ich ogromna trwałość - dzięki pasteryzacji lub sterylizacji, której się



Nektarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Nektarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.11.2015

Nektarynka, czyli odmiana brzoskwini charakteryzująca się gładką skórką (brak jej kojarzonego z brzoskwiniami meszku), to bogate źródło witamin oraz minerałów. Jest nie tylko niskokalorycznym i pysznym dodatkiem do wielu dań, głównie deserów, ale też



8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety 
8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety
12.11.2015

Nasz układ odpornościowy to niezwykle silny mechanizm do walki z bakteriami i wirusami, które właśnie jesienią zaczynają "frontalny" atak. Nie od dziś wiadomo, że dieta, czyli wszystko to co jemy może budować naszą odporność lub ją rujnować. Ocenia s



Polifenole i ich wpływ na zdrowie. Gdzie ich szukać? 
Polifenole i ich wpływ na zdrowie. Gdzie ich szukać?
07.11.2015

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Większość związków zaliczanych do ich grona wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Polifenole są dodatkowo dzielone na mniejsze grupy ze względu na zróżnicowany charakt



Melon - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Melon - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
31.10.2015

Melon to pyszny owoc o zadziwiających właściwościach zdrowotnych, wartościach odżywczych i wielu zastosowaniach kulinarnych. Melony są w Polsce bardzo łatwo dostępne i choć kojarzą się raczej z klimatem tropikalnym, uprawia się je również właśnie w n



Chrupkie pieczywo - czy jest zdrowe? 
Chrupkie pieczywo - czy jest zdrowe?
26.10.2015

Chrupkie pieczywo jest często wybierane przez osoby będące na diecie odchudzającej i dbające o zdrowie, ponieważ w powszechnej opinii uchodzi za zdrowsze, mniej kaloryczne i bardziej wartościowe pod względem wartości odżywczych w porównaniu z tradycy



Podjadanie między posiłkami - przyczyny i skutki. Jak ograniczyć apetyt? 
Podjadanie między posiłkami - przyczyny i skutki. Jak ograniczyć apetyt?
17.10.2015

Przekąski coraz częściej są elementem jadłospisu. Nie szkodzą one zdrowiu i sylwetce jeżeli są uzupełnieniem zbilansowanej diety. Niemniej bardzo często spożywanie przekąsek wymyka się spod kontroli. Skłonność do podjadania między głównymi posiłkami



Limonka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Limonka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.10.2015

Limonka - kuzynka cytryny, pochodzi z południowo-wschodniej Azji i dziś uprawiana jest w bardzo wielu regionach świata. Owoc posiada wiele cennych wartości odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczny. Limonka znajduje swoje kulinarne zastosowanie w w



Leki, generyki i suplementy diety - czym się różnią? 
Leki, generyki i suplementy diety - czym się różnią?
05.10.2015

Na rynku farmaceutycznych dostępne są różne preparaty, które można podzielić na leki oryginalne, generyki oraz suplementy diety. Lek określany także terminem produktu leczniczego jest substancją pochodzenia naturalnego lub syntetycznego wprowadzaną b



Nutridrinki - co zawierają? Czy warto wprowadzić je do jadłospisu? 
Nutridrinki - co zawierają? Czy warto wprowadzić je do jadłospisu?
01.10.2015

Nutridrinki są wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi przeznaczonymi do picia. Posiadają one płynną postać, a w ich skład wchodzą białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Nutridrinki p



Sezam - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Sezam - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
29.09.2015

Sezam, czyli jedna z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin oleistych, daje nasiona, których wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce są naprawdę imponujące. Wykorzystywanie nasion sezamu do przygotowywania różne



Pestycydy w żywności, rodzaje pestycydów i ich wpływ na zdrowie 
Pestycydy w żywności, rodzaje pestycydów i ich wpływ na zdrowie
27.09.2015

Pragnienie osiągnięcia jak największych plonów towarzyszy człowiekowi od początków historii rolnictwa. W okresie starożytności wykorzystywano naturalne sposoby w celu zwalczenia szkodników przyczyniających się do zmniejszenia zbiorów. Chroniono zboże



Tofu nie tylko dla wegetarian - wartości odżywcze i przepisy kulinarne 
Tofu nie tylko dla wegetarian - wartości odżywcze i przepisy kulinarne
22.09.2015

Tofu jest sojowym niefermentowanym serkiem produkowanym w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu występuje w odmianie chińskiej i japońskiej. Chiński twarożek sojowy jest bardziej delikatny i zawiera mniej tłuszczu. Tofu jest nieodzownym elementem



Beta glukan - polisacharyd na choroby cywilizacyjne 
Beta glukan - polisacharyd na choroby cywilizacyjne
20.09.2015

Beta glukan jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona polisacharydów. Występuje on w naturze jako jeden ze składników błonnika pokarmowego będąc składnikiem budulcowym ścian komórkowych grzybów, zbóż i drożdży. Betaglukan jest zbudowan



Orzechy włoskie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzechy włoskie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.09.2015

Orzechy włoskie - bogate zarówno w wartości odżywcze, jak i kalorie. Z powodu zawartości tych pierwszych są cenione i polecane, przez wzgląd na wysoką kaloryczność - unikane. Starcie trwa, a osoby dbające o zdrowie i piękną sylwetkę mają, mówiąc z pr



  | 1 | . . . . | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |   »