Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Smak kawy zbożowej wielu z nas pamięta jeszcze z okresu dzieciństwa. Często podawana była (i nadal jest) np. w przedszkolach. Choć z czasem najczęściej "przerzucamy się" na kawę kofeinową, gdyż działa ona pobudzająco, kawa zbożowa wciąż ma swych amat
Rodzynki to jedna z ulubionych słodkich przekąsek dzieci i dorosłych, a także niezastąpiony dodatek do lodów, ciast, babeczek czy porannej owsianki. Rodzynki mają nad przetworzonymi słodkościami tę zaletę, iż, oprócz niższej kaloryczności, są również
Czekolada jest jednym z ulubionych produktów spożywczych nie tylko dzieci, ale i wielu dorosłych. Unikana przez większość osób dbających o sylwetkę, często staje się poprawiającą humor przekąską, dodatkiem do świątecznych i urodzinowych prezentów, a
Zakwaszenie jest skutkiem zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Powoduje ono, że płyny ustrojowe organizmu posiadają nieprawidłowy odczyn. W celu zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu konieczne jest utrzymanie pH krwi na poziom
Kasza gryczana, podobnie jak w przypadku kaszy jaglanej, kiedyś święciła na polskich stołach triumfy, po czym została na pewien czas zapomniana. Dziś powraca do łask w wielkim stylu, a wszystko to dzięki swym niezwykłym właściwościom i wartościom odż
Konserwami nazywamy żywność zamkniętą głównie w puszkach, ale też i w słoikach czy nawet opakowaniach plastikowych. To, co charakteryzuje tego typu produkty, to przede wszystkim ich ogromna trwałość - dzięki pasteryzacji lub sterylizacji, której się
Nektarynka, czyli odmiana brzoskwini charakteryzująca się gładką skórką (brak jej kojarzonego z brzoskwiniami meszku), to bogate źródło witamin oraz minerałów. Jest nie tylko niskokalorycznym i pysznym dodatkiem do wielu dań, głównie deserów, ale też
Nasz układ odpornościowy to niezwykle silny mechanizm do walki z bakteriami i wirusami, które właśnie jesienią zaczynają "frontalny" atak. Nie od dziś wiadomo, że dieta, czyli wszystko to co jemy może budować naszą odporność lub ją rujnować. Ocenia s
Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Większość związków zaliczanych do ich grona wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Polifenole są dodatkowo dzielone na mniejsze grupy ze względu na zróżnicowany charakt
Melon to pyszny owoc o zadziwiających właściwościach zdrowotnych, wartościach odżywczych i wielu zastosowaniach kulinarnych. Melony są w Polsce bardzo łatwo dostępne i choć kojarzą się raczej z klimatem tropikalnym, uprawia się je również właśnie w n
Chrupkie pieczywo jest często wybierane przez osoby będące na diecie odchudzającej i dbające o zdrowie, ponieważ w powszechnej opinii uchodzi za zdrowsze, mniej kaloryczne i bardziej wartościowe pod względem wartości odżywczych w porównaniu z tradycy
Przekąski coraz częściej są elementem jadłospisu. Nie szkodzą one zdrowiu i sylwetce jeżeli są uzupełnieniem zbilansowanej diety. Niemniej bardzo często spożywanie przekąsek wymyka się spod kontroli. Skłonność do podjadania między głównymi posiłkami
Limonka - kuzynka cytryny, pochodzi z południowo-wschodniej Azji i dziś uprawiana jest w bardzo wielu regionach świata. Owoc posiada wiele cennych wartości odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczny. Limonka znajduje swoje kulinarne zastosowanie w w
Na rynku farmaceutycznych dostępne są różne preparaty, które można podzielić na leki oryginalne, generyki oraz suplementy diety. Lek określany także terminem produktu leczniczego jest substancją pochodzenia naturalnego lub syntetycznego wprowadzaną b
Nutridrinki są wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi przeznaczonymi do picia. Posiadają one płynną postać, a w ich skład wchodzą białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Nutridrinki p
Sezam, czyli jedna z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin oleistych, daje nasiona, których wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce są naprawdę imponujące. Wykorzystywanie nasion sezamu do przygotowywania różne
Pragnienie osiągnięcia jak największych plonów towarzyszy człowiekowi od początków historii rolnictwa. W okresie starożytności wykorzystywano naturalne sposoby w celu zwalczenia szkodników przyczyniających się do zmniejszenia zbiorów. Chroniono zboże
Tofu jest sojowym niefermentowanym serkiem produkowanym w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu występuje w odmianie chińskiej i japońskiej. Chiński twarożek sojowy jest bardziej delikatny i zawiera mniej tłuszczu. Tofu jest nieodzownym elementem
Beta glukan jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona polisacharydów. Występuje on w naturze jako jeden ze składników błonnika pokarmowego będąc składnikiem budulcowym ścian komórkowych grzybów, zbóż i drożdży. Betaglukan jest zbudowan
Orzechy włoskie - bogate zarówno w wartości odżywcze, jak i kalorie. Z powodu zawartości tych pierwszych są cenione i polecane, przez wzgląd na wysoką kaloryczność - unikane. Starcie trwa, a osoby dbające o zdrowie i piękną sylwetkę mają, mówiąc z pr