Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Orzechy włoskie - bogate zarówno w wartości odżywcze, jak i kalorie. Z powodu zawartości tych pierwszych są cenione i polecane, przez wzgląd na wysoką kaloryczność - unikane. Starcie trwa, a osoby dbające o zdrowie i piękną sylwetkę mają, mówiąc z pr
W jadłospisie przeciętnego Polaka znajduje się co najmniej jeden z niżej 10 przedstawionych produktów spożywczych - są one zazwyczaj tuczące, ze znikomymi wartościami odżywczymi, czy nawet toksyczne, a niektóre wręcz rakotwórcze. Poniżej prezentujemy
Produkty zbożowe są podstawą codziennego jadłospisu. Przez wieki metody przetwórstwa były doskonalone, w celu pozyskiwania jak najlepszej jakości produktów w jak najkrótszym czasie. Współcześnie wymaga się od producentów żywności, aby proponowana prz
Popularna w polskiej kuchni, szczególnie latem i jesienią, fasolka (fasola) szparagowa to jedna z odmian fasoli. Ta jednoroczna roślina strączkowa to niskokaloryczna kopalnia wartości odżywczych oraz smakowity składnik wielu różnorodnych dań. Występu
Jajka są niezbędnym elementem ogromnej ilości potraw. Same również mogą być spożywane na wielorakie sposoby. Jedni je uwielbiają, inni ich unikają, niemniej kwestia spożywania jajek lub wyłączenia ich z diety jest nie tylko kwestią indywidualnych pre
Topinambur jest znany także jako słonecznik bulwiasty (łac. Helianthus tuberosus L.). Mało znane warzywo należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Roślina jadalna może pełnić także rolę rośliny pastewnej i ozdobnej. Jadalna bulwa
Olejek z oregano to najnowszy trend w dziedzinie medycyny naturalnej (zwanej czasem również alternatywną) - na jego punkcie niemal oszalało wielu miłośników zdrowego stylu życia, którzy to zaczęli ów olejek przyjmować. Oregano, czyli zioło kojarzone
Matcha to jedna z japońskich zielonych herbat. Jej cechą charakterystyczną jest to, że jest ona sproszkowana. Wyróżniają ją jednak również naprawdę silne różnorodne właściwości, a także, co ciekawe, liczne zastosowania w sztuce kulinarnej - matcha, z
Kapusta warzywna brukselska, zwana potocznie po prostu brukselką, to zielone warzywo będące, jak wskazuje jego nazwa, jedną z odmian kapusty, a dokładniej - skrzyżowaniem jarmużu i kapusty głowiastej. Brukselka ma wiele właściwości, o których wiedzie
Jeszcze w latach siedemdziesiątych onkolodzy nie traktowali na poważnie teorii wpływu diety na rozwój nowotworów. Obecnie są prowadzone badania wpływu sposobu odżywiania na ryzyko chorób nowotworowych. Niektóre rodzaje żywności wykazują działanie rak
Syrop z sosny jest naturalnym środkiem o leczniczych właściwościach. Można stosować go profilaktycznie oraz wspomagająco w leczeniu niektórych dolegliwości. Syrop sosnowy jest przygotowywany z młodych pędów sosny. Należy zbierać je na przełomie maja
Orzechy brazylijskie mają zaskakujące wartości odżywcze oraz właściwości - gdy zaczynamy przyglądać im się bliżej, okazują się być godne miana skarbnicy witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów, a więc i produktem, włączenie do diety którego może nam
Warzywa nie należą do najbardziej lubianych rodzajów pożywienia. Tymczasem warzywne produkty zawierają wiele witamin i minerałów. Paradoksalnie, najbardziej cenne warzywa zawierające szereg aktywnych związków, minerałów i witamin ale niestety coraz r
Makaron shirataki to najnowszy dietetyczny hit dla wszystkich dbających o linię oraz walczących z nadmiarem zbędnych kilogramów. Ten produkt o enigmatycznej nazwie jest wspaniałym urozmaiceniem codziennej diety i wybawieniem dla każdego, kto uwielbia
Uzależnienie od chipsów jest przedmiotem badań, których wyniki zostały zaprezentowane w czasie zjazdu Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemików w Nowym Orleanie. Źródłem problemu wspomnianego w tytule jest układ nagrody i związane z nim zjawisko hiperfa
Choć codziennie jesteśmy bombardowani reklamami nowych i coraz to skuteczniejszych leków oraz suplementów diety, coraz więcej osób skłania się w stronę medycyny naturalnej. Przynajmniej wtedy, gdy nie chodzi o jakieś poważne choroby, ale, po prostu,
Migdały to jedne z najpopularniejszych bakalii. Te pyszne orzechy są łatwo dostępne (kupić można je nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale praktycznie we wszystkich sklepach i marketach. Migdały mają duże wartości odżywcze, liczne właściwości
Herbata oolong (zwana również ulung) to pochodząca z Chin półfermentowana herbata turkusowa. Produkowana jest również w innych krajach (w Indiach, Nepalu, na Tajwanie czy w Wietnamie), ale warto wiedzieć, że inne pochodzenie oolonga to automatycznie
Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów. Potrzebujemy jej z reguły o poranku oraz w porze lunchu, kiedy senność i zmęczenie po raz pierwszy dają o sobie znać. Kawa zawiera kofeinę, która pobudza organizm, poprawia koncentrację oraz podnosi
Wegetarianizm potocznie kojarzony z dietą wykluczającą spożywanie mięsa może mieć różne oblicza. Pierwsze wzmianki na temat wegetarianizmu pojawiły się prawdopodobnie w I połowie XIX wieku. Początkowo utożsamiano go z warzywnym jadłospisem. Z biegiem