Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Masło klarowane i ghee (ghi) i ich właściwości 
Masło klarowane i ghee (ghi) i ich właściwości
20.04.2015

Masło klarowane jest wciąż mniej popularne od masła tradycyjnego, ale faktycznie coraz więcej osób zaczyna po nie sięgać podczas zakupów (i potem w domu, podczas przygotowywania posiłków). Klarowane masło polecane jest przez lekarzy i dietetyków jako



Najdroższe produkty spożywcze świata 
Najdroższe produkty spożywcze świata
16.04.2015

Na jedzenie niektórzy z nas przeznaczają więcej, a inni mniej pieniędzy. I dalej; te same produkty przez jednych uznane będą za drogie czy nawet luksusowe, a inni jadają je na co dzień. Niemniej, już niezależnie od tego, co sądzimy o cenie jakiegoś p



Promieniowanie jonizujące w produkcji żywności. Na czym polega? Czy zagraża zdrowiu? 
Promieniowanie jonizujące w produkcji żywności. Na czym polega? Czy zagraża zdrowiu?
14.04.2015

Promieniowanie jest wszechobecnym zjawiskiem na Ziemi. Niemniej tylko niektóre rodzaje promieniowania są dostrzegalne przez człowieka i wykorzystywane w gospodarce. Promieniowanie jest jedną z postaci energii mogącą wywoływać zjawiska fizyczne. Zjawi



Por - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Por - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.04.2015

Por, czyli jedno z warzyw czosnkowatych, pełne wartości odżywczych, towarzyszy nam w kuchni jeśli nie codziennie, to z pewnością bardzo często. Jego specyficzny cebulowy aromat nadaje bowiem wszystkim daniom, do przygotowania których go wykorzystamy,



Produkty i ich oznakowanie - jakie warunki muszą spełniać, aby wejść na rynek? 
Produkty i ich oznakowanie - jakie warunki muszą spełniać, aby wejść na rynek?
04.04.2015

Produkt żywnościowy, który wchodzi na rynek musi najpierw przejść pomyślnie pewną procedurę. Wynika to z potrzeby monitorowania produktów, w celu zachowania bezpieczeństwa żywności i żywienia. W polskim prawie obowiązują bardzo rygorystyczne warunki



Tłuszcze trans i ich wpływ na zdrowie 
Tłuszcze trans i ich wpływ na zdrowie
31.03.2015

Tłuszcze (izomery) trans są rodzajem tłuszczów uznawanym za najmniej zdrowy. Jako, że mamy do czynienia z dwoma rodzajami takich tłuszczów: przemysłowymi - bardzo szkodliwymi dla zdrowia oraz występującymi w naturze o działaniu prozdrowotnym należało



Sposób na syte posiłki. Jak jeść mniej i czuć się sytym? 
Sposób na syte posiłki. Jak jeść mniej i czuć się sytym?
27.03.2015

Jakość żywności i ilość pożywienia dostarczanego do organizmu mają ogromny wpływ zarówno na samopoczucie, jak i na zdrowie. Niektóre składniki pożywienia powodują, że nawet po zjedzeniu dość niewielkiej ilości odczuwamy sytość. Inne zaś zwiększają sk



Brzoskwinie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Brzoskwinie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
25.03.2015

Brzoskwinia to jeden z najpopularniejszych owoców sezonowych w naszym kraju. Nic w tym dziwnego - ma mało kalorii, liczne wartości odżywcze, no i oczywiście, fantastyczny smak i aromat, czyli, innymi słowy, jest po prostu pyszna! Ponadto, gama jej ku



Glutaminian sodu - fakty i mity, wpływ na zdrowie 
Glutaminian sodu - fakty i mity, wpływ na zdrowie
18.03.2015

Glutaminian sodu jest popularnym, jednakże kontrowersyjnym dodatkiem do żywności. Czy ma wpływ na zdrowie? Eksperci z całego świata biją na alarm i obwiniają go jako czynnik mający wpływ na otyłość, alergię i występowanie migreny. Glutaminian sodu je



Sery pleśniowe - rodzaje, gatunki i wartości odżywcze 
Sery pleśniowe - rodzaje, gatunki i wartości odżywcze
15.03.2015

Sery pleśniowe to jedne z produktów uznawanych za eleganckie czy nawet ekskluzywne. Ich obecność na stole podczas uroczystej kolacji czy przyjęcia, z pewnością, na każdym z gości zrobi dobre wrażenie. Jeśli do tego odpowiednio dobierzemy do serwowany



Mikroflora jelitowa. Co to jest? Jakie ma znaczenie? 
Mikroflora jelitowa. Co to jest? Jakie ma znaczenie?
13.03.2015

W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się mikroflora jelitowa (znana też jako biota lub mikrobiota). Złożony ekosystem zawiera nawet do 1000 gatunków drobnoustrojów, należących do 45 rodzajów i 17 rodzin drobnoustrojów. Bakterie kolonizujące jel



Uważaj na informacje dietetyczne - jak nie dać się nabrać? 
Uważaj na informacje dietetyczne - jak nie dać się nabrać?
11.03.2015

Każdego dnia oglądając telewizję, słuchając radiowych audycji i czytając czasopisma stykamy się z informacjami z dziedziny dietetyki. Mogą mieć one formę nowinek od dietetyków i naukowców, albo reklam. Nie daj się na to nabrać. Informacje na temat cu



Papryka - kalorie, wartości odżywcze, odmiany i ciekawostki 
Papryka - kalorie, wartości odżywcze, odmiany i ciekawostki
09.03.2015

Papryka to warzywo, które jest skarbnicą wartości odżywczych, a wszystko to przy bardzo małej zawartości kalorii. Co więcej, jest naprawdę smaczna i mało kto jej nie lubi - jest chrupiąca, soczysta i ta dojrzała - wspaniale słodkawa. Nadaje się do fa



Kwas pangamowy - witamina czy antyoksydant? Dlaczego go potrzebujemy? 
Kwas pangamowy - witamina czy antyoksydant? Dlaczego go potrzebujemy?
01.03.2015

Kwas pangamowy należy do witamin grupy B i występuje pod symbolem B15. Został on odkryty przez Ernesta Krebsa w latach 50. Bardzo szybko stał się przedmiotem zainteresowania na całym świecie ze względu na prozdrowotny wpływ na organizm. Od lat 60. wi



Soczewica - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki 
Soczewica - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki
27.02.2015

Soczewica to, tak jak inne strączkowe, roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Pomimo dużych wartości odżywczych w naszym kraju jest wciąż niezbyt popularna. Kojarzona jest głównie jako składnik dań wegetariańskich i wegańskich, a szkoda, bo soczew



Sushi - rodzaje i charakterystyka 
Sushi - rodzaje i charakterystyka
25.02.2015

Sushi to mająca niezwykle wiele rodzajów (odmian) i pochodząca z Japonii potrawa, która składa się z zaprawionego ryżu oraz dodatków, najczęściej ryby i warzyw, ale też i grzybów, owoców morza itd. Sushi jada się pałeczkami lub palcami. Jego kawałki



Seler korzeniowy i seler naciowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Seler korzeniowy i seler naciowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
24.02.2015

Seler jest jednym z elementów tzw. włoszczyzny. Nie może zabraknąć go w żadnym warzywnym czy warzywno-mięsnym wywarze. Oprócz specyficznego smaku ma również ogromne wartości odżywcze. Jakie jest jego pochodzenie? Jakie ma właściwości? Wszystkiego o s



Alkoholizm - droga do zaburzeń psychicznych i chorób somatycznych 
Alkoholizm - droga do zaburzeń psychicznych i chorób somatycznych
20.02.2015

Alkohol jest środkiem psychoaktywnym uważanym za najbardziej zagrażający zdrowiu. Wynika to z powszechności i różnorodności napojów, które zawierają etanol, a także z przyzwolenia społecznego i obyczajowości. Według aktualnych statystyk w Polsce nadu



Koktajle - warzywne czy owocowe? Które są najzdrowsze? Jakie dla kogo? 
Koktajle - warzywne czy owocowe? Które są najzdrowsze? Jakie dla kogo?
18.02.2015

Koktajle to płynne lub pół-płynne potrawy i przekąski, przygotowywane głównie z warzyw i owoców, które to po prostu, dokładne się razem miksuje. Nazywane są również shake'ami (szejkami) czy smoothies (pod takimi nazwami możemy również kupić gotowe ko



Amigdalina, czyli witamina B17 - co o niej wiemy? 
Amigdalina, czyli witamina B17 - co o niej wiemy?
12.02.2015

Pierwsze poważne doniesienia na temat amigdaliny, czyli witaminy B17 pojawiły się w latach 40. i 50. XX wieku, kiedy Amerykanin Ernst T. Krebs jr. (nie był on ani biochemikiem ani też doktorem nauk medycznych) na podstawie modyfikacji pomysłu swojego



  | 1 | . . . . | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 |   »