Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Niedrożnością jelit można nazwać stan, w którym występują zaburzenia w przemieszczaniu się resztek pokarmu przez jelito cienkie i grube. Objawami dolegliwości są m.in. wymioty, bóle brzucha i nudności. Niedrożność może być konsekwencją nowotworów, p
Robienie zakupów spożywczych to konieczność, jeśli chcemy mieć co jeść w ciągu dnia czy kilku dni. Nie każdy je lubi, ponieważ zazwyczaj zajmują sporo czasu. Najpierw trzeba przeciskać się pomiędzy półkami i innymi ludźmi, a później trzeba stać w kol
Morszczyn pęcherzykowaty znany też jako kelp - to glon z rodzaju brunatnic o oliwkowej barwie, posiadający specyficzne pęcherze. Obszary, w których można go spotkać to przede wszystkim chłodne wody oceaniczne półkuli północnej, a także wody morskie.
Witamina C to rozpuszczalny w wodzie antyoksydant, którego znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest nieocenione. Nie syntetyzujemy jej samodzielnie, więc należy dostarczać ją do organizmu wraz z pokarmem. Jeśli dieta nie jes
Z dysfagią często zmagają się ludzie starsi. Trudności w połykaniu powodują, że pacjenci niechętnie jedzą posiłki, co może prowadzić do niedożywienia lub innych powikłań, które wpływają na pogorszenie jakości życia osób chorych. Dlatego ważna jest sz
Kiedy brakuje apetytu, wzrasta ryzyko niedoborów żywieniowych. Aby temu zaradzić, warto zastosować takie rozwiązania, które na powrót sprawiają, że łaknienie powoli zacznie wracać. Oczywiście to, co należy zrobić, zależne jest od przyczyny braku apet
Tlenek węgla, nazywany także czadem, jest silnie trującym, bezwonnym gazem. Na zatrucie najbardziej narażone są osoby, które posiadają w swoich domach instalacje grzewcze i kominkowe oraz niewłaściwe działającą wentylację. Zależnie od koncentracji ka
Lapacho jest surowcem stosowanym od tysięcy lat w naturalnej medycynie naturalnej. Indianie zamieszkujący Brazylię, Paragwaj, Boliwię i Peru od dawna doceniają ten dobroczynny napar i stosują go na różne dolegliwości. Obecne w nim alkaloidy, garbniki
Nie da się ukryć, że w obecnych czasach żyjemy w niesamowicie szybkim tempie. Doświadczamy ogromnych ilości stresu, która w połączeniu z niewystarczającą ilością snu, ma prawdziwie destrukcyjny wpływ na nasz organizm. Bardzo istotny jest również fakt
Pasożyty są organizmami, które żywią się kosztem innych organizmów, czyli swoich żywicieli i dzięki temu mogą przetrwać. Mogą występować na zewnątrz, jak i wewnątrz organizmów. Najczęściej występującymi pasożytami u człowieka są wirusy, bakterie, grz
Oscypek to niezwykły górski ser, z którego Polacy są bardzo dumni. Nic dziwnego, jest jakby wizytówką naszego kraju. Jego lekko ostry smak i zapach pochodzący z górskich łąk sprawia, że każdy chce go spróbować. Oscypki należą do najczęściej podrabian
Sprzedaż internetowa to gałąź gospodarki, która rozwija się w niezwykłym tempie. Z roku na rok przybywa sklepów online, które wzmacniają pozycję e-commerce na całym świecie. Nic dziwnego, ponieważ stale rośnie też liczba klientów, jacy decydują się r
Mięso kraba zawiera mnóstwo ważnych substancji pokarmowych, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Zapewnia też szereg innych korzyści zdrowotnych. W porównaniu ze zwykłym mięsem krab jest
Według wielu dietetyków najlepszy! Latem łatwiej zadbać o urozmaiconą dietę, korzystając ze świeżych produktów. A za sprawą codziennej dawki promieni słonecznych Ty masz więcej energii do działania. Naturalnie więc więcej się ruszasz, spalając kalori
Jagoda kamczacka to gatunek wiciokrzewu sinego, którego owoce wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie ludowej już od dawna. Chociaż roślina wyglądem przypomina czarną jagodę i borówkę amerykańską, nie jest z nimi spokrewniona. Owoce jagody kamczack
Warzywa - dla jednych ulubiony element posiłków, dla innych - przykry obowiązek. Tak naprawdę powinniśmy jeść minimum 500 gramów warzyw dziennie. Dla porównania owoców - około 200 gramów. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe, świeże, ponieważ te mają
Z wyjątkowych właściwości grzybów reishi korzystano w krajach azjatyckich już kilka tysięcy lat temu, a tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu docenia je do dzisiaj. Z uwagi na wielokierunkowy wpływ na zdrowie, reishi są uznawane za "grzyby nieśmierte
Toksoplazmoza to powszechna choroba pasożytnicza wywoływana przez pierwotniaka Toxoplasma gondii. Mimo że pasożyt zakaża mnóstwo ludzi na całym świecie, to u przeważającej części osób infekcja ma przebieg bezobjawowy lub objawy nie są zbyt charaktery
Kwasy fenolowe to grupa organicznych związków chemicznych należące do grupy polifenoli, które wykazują w ludzkim organizmie zróżnicowaną aktywność biologiczną, podyktowaną w dużym stopniu ich biodostępnością. Korzystny wpływ na zdrowie wynika przede
Jakie masz skojarzenia ze świętami Wielkiej Nocy? Koszyczek ze święconką, wspólne śniadanie, mokry Śmigus Dyngus? A może czekoladowe jajka i zajączki albo cukrowe baranki? Podczas gdy pochodzenie tradycji święconki, mokrego poniedziałku czy wspólnego