Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy? 
Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy?
03.02.2021

Kwas elagowy to naturalna substancja z grupy polifenoli, należąca do kwasów fenolowych. Kwas elagowy występuje głównie w owocach i orzechach. Jest wyjątkowo pomocna w zachowaniu naszego zdrowia. Ma niebywałe znaczenie w profilaktyce nowotworów i chor



Charakterystyka roślin strączkowych 
Charakterystyka roślin strączkowych
01.02.2021

Rośliny (warzywa) strączkowe to surowce roślinne, które stosowane są chętnie w gastronomii na całym świecie. Stanowią pożądany składnik dań obiadowych, sałatek oraz dań wegetariańskich i wegańskich. Strączkowe kupujemy jako świeże i jako suche ziarna



Betulina - charakterystyka i właściwości lecznicze 
Betulina - charakterystyka i właściwości lecznicze
27.01.2021

Betulina jest jednym z najczęściej spotykanych w przyrodzie triterpenów. Została znaleziona w 200 gatunkach różnych roślin, m.in. w tkankach leszczyny, grabu i olchy. Najbogatszym źródłem tego związku jest jednak zewnętrzna warstwa białej kory dwóch



Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze 
Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze
21.01.2021

Wątróbka to jedne z najtańszych podrobów. Niektórzy za nią przepadają, a inni wprost przeciwnie - nie odważą się jej nawet spożyć. Wątróbka zawiera pełnowartościowe białko, wiele witamin oraz minerałów, w tym np. żelazo, selen, cynk, mangan, miedź. C



Miedź - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Miedź - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
19.01.2021

Miedź stanowi jeden z głównych mikroelementów w ludzkim organizmie. Jej zawartość w organizmie szacuje się na ok. 1,4-2,1 mg na każdy kilogram masy ciała. Zlokalizowana jest w głównej mierze w mięśniach i kościach oraz w mniejszych ilościach w mózgu,



Kwiat lotosu. Charakterystyka, właściwości i zastosowanie w kosmetyce 
Kwiat lotosu. Charakterystyka, właściwości i zastosowanie w kosmetyce
17.01.2021

Kwiat lotosu jest bez wątpienia jedną z najpiękniejszych, a zarazem najstarszych roślin Wschodu. To symbol czystości, skromności, mądrości. Pięknie ozdabia ogrody, i ma także właściwości lecznicze - jest jadalny. Ma wartościowe składniki odżywcze, w



Produkty odświeżające oddech 
Produkty odświeżające oddech
13.01.2021

Istnieją proste sposoby, które mogą pomóc w łagodzeniu przykrego oddechu. Niektóre produkty mogą zmniejszać i zwalczać przykry zapach z ust. Na liście produktów, walczących z nieprzyjemnym oddechem znalazły się m.in. szałwia, ocet jabłkowy, natka pie



Termiczne metody utrwalania żywności 
Termiczne metody utrwalania żywności
11.01.2021

Utrwalanie termiczne żywności ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Dzięki działaniu wysokiej lub niskiej temperatury możliwe jest zahamowanie, lub ograniczenie rozwoju mikroorganizmów, w



Lamblioza (giardioza) - objawy, rozpoznanie i leczenie zakażenie lamblią 
Lamblioza (giardioza) - objawy, rozpoznanie i leczenie zakażenie lamblią
09.01.2021

Lamblioza (giardioza) jest pasożytniczą chorobą, która może przenosić się drogą pokarmową, np. poprzez zjedzenie zanieczyszczonej żywności, ale nie tylko. Jest jedną z najczęściej występujących chorób pasożytniczych wśród ludzi na całym świecie. Paso



Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa 
Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa
01.01.2021

Sposób żywienia to zespół zachowań, składający się z wielu czynników, który jest związany z wyborem żywności i jego konsumpcją. Wszystkie zachowania dotyczą rodzajów kupowanych produktów, sposobu pozyskiwania informacji o żywieniu oraz częstotliwości



Zanieczyszczenia biologiczne żywności 
Zanieczyszczenia biologiczne żywności
29.12.2020

Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt lub dostała się w nieprawidłowych procesach produkcji, przechowywania, przetwa



Warzywa konserwowe - rodzaje i wartości odżywcze. Słoiki czy puszki? 
Warzywa konserwowe - rodzaje i wartości odżywcze. Słoiki czy puszki?
22.12.2020

Kukurydza, zielony groszek, ogórki, ciecierzyca, fasola, pomidory i wiele innych. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów warzyw w zalewach, zamkniętych w słoikach hermetycznych bądź metalowych puszkach i oklejonych etykietą. Czy warzywa k



Dziewanna - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Dziewanna - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
20.12.2020

Dziewannę stosowano od czasów starożytnych. Roślina występuje w różnych regionach świata, także w Polsce. Dziewanna, bo o niej mowa, liczy ponad 300 gatunków. Ze względu na specyficzne właściwości, zyskała uznanie w fitoterapii jako funkcjonalny środ



Likopen - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Likopen - charakterystyka i właściwości zdrowotne
18.12.2020

Likopen jest czerwono-pomarańczowym barwnikiem pochodzenia roślinnego z rodziny karotenoidów. Największe jego ilości spotykane są w czerwonych i żółtych warzywach i owocach, tj. pomidorach, papryce, papai, grapefruitach, przepękli indochińskiej, guja



Olejek cynamonowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olejek cynamonowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie
10.12.2020

Olejek cynamonowy pozyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum), rośliny należącej do rodziny botanicznej Lauraceae, która pochodzi z Azji Południowej. Pozyskiwana z niej przyprawa eksportowana jest na cały świat. Uważa się, że



Czy warto jeść popcorn? Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze. Jak go przygotować? 
Czy warto jeść popcorn? Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze. Jak go przygotować?
06.12.2020

Popcorn to bardzo popularna przekąska. którą przyrządza się prażąc nasiona kukurydzy. W Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 80. spożywano go głównie w kinach, a potem na różnych wydarzeniach sportowych. Można go jeść zarówno na słono, jak i na słod



Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
29.11.2020

Karob - inaczej szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego, nie jest w Polsce tak popularny jak w innych krajach, a szkoda, ponieważ jest źródłem cennych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go gł



Ruszczyk kolczasty - charakterystyka i właściwości 
Ruszczyk kolczasty - charakterystyka i właściwości
27.11.2020

Ruszczyk kolczasty, nazywany też myszopłochem kolczastym (Ruscus aculeatus L.) i "miotłą rzeźnika" (tłumaczone z angielskiego - "butcher's broom") - jest rośliną należącą do rodziny Ruscaceae. To niski, zielony krzew, który w ziemi utrzymywany jest z



Zioła prowansalskie - rodzaje, charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Zioła prowansalskie - rodzaje, charakterystyka i właściwości zdrowotne
23.11.2020

Zioła prowansalskie to specyficzna mieszanka ziół przyprawowych o przyjemnym aromacie, smaku oraz wielu wartościach zdrowotnych. Idealnie nadaje się do sosów, dań rybnych, duszonych warzyw, sałatek i farszów. W skład kompozycji wchodzi kilka rodzajów



Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie 
Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie
21.11.2020

Kalerosse (znany również jako kalettes) to nowe warzywo na polskim rynku, które jest wynikiem niemal 15 lat pracy specjalistów nad naturalnymi krzyżówkami nasion roślin bez ingerowania w ich materiał genetyczny. Odkrycie to cieszy coraz większą liczb



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | . . . . | 39 |