Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Warzywa korzeniowe to i niezwykle rozpowszechniona grupa surowców roślinnych, która jest szeroko stosowana w gastronomii jako element sałatek, surówek i konserw warzywnych. Idealnie sprawdzają się gotowane, pieczone i duszone jako dodatek do obiadowy
Kawior to przysmak, który spożywano już w starożytności. Na początku nie był produktem luksusowym, ale tanim odpadem. Dopiero później zdobył popularność. Pod względem światowej produkcji kawioru Polska znajduje się w czołówce producentów. Kawior jest
Witamina B10 w zasadzie nie jest witaminą, ale tę nazwę umownie zaakceptowano. Tak naprawdę jest to kwas para-aminobenzoesowy, który wchodzi w skład kwasu foliowego (witaminy B9). PABA może spowalniać proces starzenia się skóry, wpływać na regeneracj
Kapary nadają potrawom niezwykłego akcentu. Zazwyczaj używa się ich do dekoracji bądź w formie przyprawy. Są aromatyczne, a do tego bardzo smaczne. Mają też inne zalety, a jedną z nich jest korzystny wpływ na zdrowie. W tym artykule przedstawiono wła
Berberyna (BRB) to związek pochodzenia roślinnego należący do grupy izochinolinowych alkaloidów. Występuje w wielu roślinach, takich jak berberys zwyczajny, gorzknik kanadyjski oraz cynowód chiński. Na skalę przemysłową berberynę pozyskuje się z korz
Niektóre czynniki mogą powodować zmniejszenie produkcji śliny. Ślina pełni wiele ważnych funkcji, a jej niedobór może powodować przykre objawy. Obejmują one w szczególności ból w jamie ustnej, kłopoty z połykaniem, zmiany w odczuwaniu smaku, problemy
Warzywa rzepowate to grupa surowców roślinnych, która jest stosowana szeroko w gastronomii jako element sałatek, surówek oraz konserw warzywnych. Wśród warzyw rzepowatych można wymienić popularną rzodkiew zwyczajną (rzodkiewkę), oraz mniej znane, tak
Istnieją naturalne produkty, głównie są to zioła, które mogą wpływać na zwiększenie dobowego wydalania moczu. Oprócz nasilenia diurezy mogą również sprzyjać usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, a poza tym mają wiele innych korzystnych właściwości zdro
Olej z czarnuszki to olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (łac. Nigella sativa L.). Od starożytności był wykorzystywany jako zamiennik pieprzu w kuchni indyjskiej, egipskiej oraz wśród Greków i Rzymian. Swoje zastosowanie znalazł ró
Arnika górska to roślina lecznicza, której właściwości lecznicze znano już wieki temu. Wykorzystywano ją głównie jako lek przeciwbólowy oraz przeciwzapalny. Surowcem zielarskim są najczęściej żółte kwiaty, zawierające specyficzne bioaktywne związki.
Trufle to grzyby, które mogą być luksusowym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Rarytas zachwyca podniebienia smakoszy o nieco bardziej zasobnych portfelach. Warto, chociaż raz w życiu spróbować trufli, aby samemu ocenić czy smak i niezwykły aromat
Zapotrzebowanie organizmu na energię to ilość energii zawartej w pożywieniu, która konieczna jest do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego, związanego z utrzymaniem masy i składu ciała oraz wykonywaną aktywnością fizyczną. Zapotrzebowanie en
Mykotoksyny (gr. "mycos" - grzyb, łac. "toxicum" - trucizna) to niezwykle groźne dla ludzi metabolity wtórne grzybów strzępkowych (pleśni) z rodzaju min. Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Stachybotrys. Są klasyfikowane jako mikrobiologiczne zaniec
Substancje zagęszczające (zagęstniki) to związki chemiczne dodawane do żywności celem poprawy gęstości danych produktów. Dzięki zdolności wiązania znacznych ilości wody zwiększają lepkość produktów i poprawiają ich gęstość. Substancje żelujące to sub
Pożywienie wydawane w samolotach powinno być bezpieczne, odpowiednio przyrządzone i przede wszystkim zdrowe. Zależy to także od oferty usług linii lotniczych. Z kolei posiłki kosmiczne przypominają te, które jada się na Ziemi. Powinny one zapewniać k
Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. W ostatnich latach zyskują one dużą popularność i stanowią smaczny dodatek do wielu dań. Gotowane, pieczone, smażone, oprócz smaku są również cenione ze względu
Owoce leśne można zbierać latem, gdyż właśnie o tej porze roku, występuje ich najwięcej. Jagody, jeżyny, maliny i poziomki - te owoce zbieramy najczęściej. Są nie tylko zdrowie, ale i bardzo smaczne. Idealnie pasują do deserów, ale same w sobie mogą
Budyń, kisiel i galaretka to desery uwielbiane chyba przez wszystkich. Z reguły mają niewiele kalorii, a jeśli przyrządzimy je ze zdrowych składników i dodamy wartościowe dodatki, możemy dostarczyć sobie cennych związków odżywczych - błonnika, witami
Na rynku dostępnych jest coraz więcej suplementów diety, które zawierają ekstrakty z rośliny garcinia cambogia. Preparaty są skierowane przede wszystkim dla osób pragnących utracić zbędne kilogramy. Jednak czy faktycznie mogą być skutecznym środkiem
HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli to system, który ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez określanie i opisanie zagrożeń oraz ryzyk zdrowotnych, które mogą wystą