Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Soja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Soja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.10.2014

Soja jest jedną z tzw. roślin strączkowych. Jej ziarna wykorzystuje się nie tylko w kuchni czy przemyśle stricte spożywczym ale i do produkcji min. pasz dla zwierząt. Soja pochodzi z Azji, w Chinach uprawiana jest od 4 tysięcy lat. Obecnie 45% upraw



Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy 
Aspartam - niskokaloryczny, słodki ale szkodliwy
23.10.2014

Aspartam jest sztucznym słodzikiem dodawanym do artykułów spożywczych zamiast cukru. Zawiera on 4 kcal w 100 g i jest zarazem prawie 180 razy słodszy. Na produktach spożywczych ten dodatek do żywności oznaczany jest kodem E951. Aspartam został wynale



Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca 
Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca
21.10.2014

Cukier dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem nie jest całkowicie trawiony i zamieniany na energię. Jego część poprzez hormon insulinę zostaje przekształcona w wątrobie i w tkance tłuszczowej w tłuszcze nazywane trójglicerydami. Trójglicerydy (zw



Wszystko o żelatynie 
Wszystko o żelatynie
19.10.2014

Żelatyna jest najpopularniejszą substancją żelującą wykorzystywaną w przemysłowej produkcji żywności oraz domowych kuchniach. Jej wykorzystywanie umożliwia, w zależności od proporcji, zmienianie tekstury i gęstości produktów, aż do tworzenia na ich b



Złe trawienie - jak zapobiegać niestrawności? 
Złe trawienie - jak zapobiegać niestrawności?
16.10.2014

Procesy trawienne, a więc trawienie odbywają się w przewodzie pokarmowym, który ma postać rurki o długości kilku metrów. Rozpoczyna się w ustach, a kończy odbytem. Przewód pokarmowy składa się z ośmiu głównych części przewodu pokarmowego, a mianowic



Czosnek - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Czosnek - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
13.10.2014

Czosnek oraz aromatyzowane nim dania jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Jego smak i aromat są na tyle charakterystyczne, że czosnku po prostu da się pomylić z żadnym innym produktem. Tym samym czosnek od lat króluje na stołach, nie tylko polskich, a



Główni marnotrawcy energii - żywność powodująca zmęczenie 
Główni marnotrawcy energii - żywność powodująca zmęczenie
10.10.2014

Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że niektóre produkty powodują zmęczenie. Wśród głównych marnotrawców energii znajduje się kofeina i biały cukier. Niektóre produkty spożywcze korzystnie wpływają na ogólny poziom energii oraz dodają witalności.



Cukier masz we krwi. Jak utrzymać go w ryzach? 
Cukier masz we krwi. Jak utrzymać go w ryzach?
04.10.2014

Cukier we krwi jest podstawową i najlepiej dostępną substancją energetyczną. Ustrój może wytworzyć energię dopiero wtedy, gdy substancje zapasowe zostaną przekształcone w glukozę i znajdą się w tkance łącznej. Nawet jeżeli organizm zmagazynował wysta



Czy warto jeść drób? 
Czy warto jeść drób?
01.10.2014

Mięsa w zależności od stężenia barwnika w mięśniach - mioglobiny dzielimy na białe i czerwone. Gatunki drobiu należące do mięs białych to: indyk i kurczak, natomiast do mięs czerwonych: gęś i kaczka. W sporze o to, czy powinno się jeść mięso czy nie,



Mięso a zagrożenia mikrobiologiczne. Co warto wiedzieć? 
Mięso a zagrożenia mikrobiologiczne. Co warto wiedzieć?
27.09.2014

Zagrożenia mikrobiologiczne dotyczące żywności są wywołane przez bakterie i toksyny wytworzone przez drobnoustroje. Mięso jest jednym z głównych źródeł zagrożeń mikrobiologicznych żywności. Drobnoustroje znajdujące się w produktach spożywczych mogą s



Kompulsywne objadanie się. Jakie są objawy? Jak rozwiązać problem? 
Kompulsywne objadanie się. Jakie są objawy? Jak rozwiązać problem?
26.09.2014

Kompulsywne objadanie się należy do grona zaburzeń odżywiania, podobnie jak anoreksja i bulimia. Należy do grona uzależnień związanych z jedzeniem. Kompulsywne objadanie się polega na występowaniu okresowych napadów o podłożu emocjonalnym. Zaburzenie



Syrop z agawy 
Syrop z agawy
25.09.2014

Syrop z agawy, inaczej nektar z agawy, to jeden z coraz popularniejszych zamienników białego cukru czy miodu. Jego dostępność, choć na razie głównie w sklepach z żywnością ekologiczną czy funkcjonalną, również tych internetowych, wciąż rośnie. Syrop



10 najzdrowszych warzyw 
10 najzdrowszych warzyw
24.09.2014

O tym, że warzywa są najzdrowszym pokarmem wiemy od dawna. Czy wiesz, które z nich są najbogatszą skarbnicą minerałów, witamin i substancji aktywnych? Warzywa są podstawą wielu prozdrowotnych diet. Pokarm pochodzenia roślinnego jest niskokaloryczny



Cebula - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Cebula - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.09.2014

Smak i zapach cebuli znamy wszyscy. Jedni za nią przepadają, inni nienawidzą..., amatorzy cebuli są jednak, jak zostanie pokazane, w dużo lepszej sytuacji - cebula jest nie tylko niezbędnym w daniach wielu kuchni świata dodatkiem, którego odrzucenie



Tarczyca - ważny narząd 
Tarczyca - ważny narząd
15.09.2014

Tarczyca jest niewielkim narządem, który odpowiada za właściwe funkcjonowanie metabolizmu. Efektem zaburzeń pracy gruczołu mogą być między innymi nadwaga i otyłość. Inne następstwa nieprawidłowego funkcjonowania tarczycy są związane z zaburzeniami pr



Chrzan - właściwości i zastosowanie 
Chrzan - właściwości i zastosowanie
11.09.2014

Chrzan pospolity, roślina przyprawowa o wielu właściwościach prozdrowotnych i charakterystycznym smaku (zawdzięcza go znajdującym się w nim związkom siarki), jest dodatkiem do polskich dań już od czasów średniowiecza. Już w XV wieku wykorzystywano go



Nutritarianizm. Na czym polega? Jak wpływa na zdrowie? 
Nutritarianizm. Na czym polega? Jak wpływa na zdrowie?
09.09.2014

Osoby zadające sobie pytanie, jaka jest najzdrowsza dieta świata znajdą odpowiedź w tym artykule. Nutritarianizm uchodzi obecnie za najbardziej korzystny dla zdrowia sposób odżywiania. Dla jednych dieta nutritariańska jest metodą na odzyskanie szczup



Cukier brązowy kontra biały - który lepszy? 
Cukier brązowy kontra biały - który lepszy?
07.09.2014

O tym, że biały cukier należy w diecie ograniczyć, a najlepiej w ogóle się go z niej pozbyć, dowiedzieliśmy się już dawno temu. Poszukując zdrowego zamiennika "białej śmierci", jak przez niektórych cukier jest nazywany, trafiamy, prędzej czy później,



Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku 
Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku
05.09.2014

Miażdżyca jest obok plagi XXI wieku - chorób nowotworowych  główną przyczyną zgonów w krajach Europy, Ameryki Północnej i Australii. Miażdżyca jest przewlekłą chorobą polegającą na odkładaniu się blaszki miażdżycowej na wewnętrznych ścianach naczyń k



Konserwanty - zdrowe czy nie? 
Konserwanty - zdrowe czy nie?
03.09.2014

Wokół konserwantów dodawanych do produktów żywnościowych powstało wiele mitów. Temat konserwantów w żywności stale powraca w publicznych dyskusjach. Wielu konsumentów kojarzy substancje konserwujące ze szkodliwymi związkami chemicznymi. Konserwanty s



  | 1 | . . . . | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 |