Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Soja jest jedną z tzw. roślin strączkowych. Jej ziarna wykorzystuje się nie tylko w kuchni czy przemyśle stricte spożywczym ale i do produkcji min. pasz dla zwierząt. Soja pochodzi z Azji, w Chinach uprawiana jest od 4 tysięcy lat. Obecnie 45% upraw
Aspartam jest sztucznym słodzikiem dodawanym do artykułów spożywczych zamiast cukru. Zawiera on 4 kcal w 100 g i jest zarazem prawie 180 razy słodszy. Na produktach spożywczych ten dodatek do żywności oznaczany jest kodem E951. Aspartam został wynale
Cukier dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem nie jest całkowicie trawiony i zamieniany na energię. Jego część poprzez hormon insulinę zostaje przekształcona w wątrobie i w tkance tłuszczowej w tłuszcze nazywane trójglicerydami. Trójglicerydy (zw
Żelatyna jest najpopularniejszą substancją żelującą wykorzystywaną w przemysłowej produkcji żywności oraz domowych kuchniach. Jej wykorzystywanie umożliwia, w zależności od proporcji, zmienianie tekstury i gęstości produktów, aż do tworzenia na ich b
Procesy trawienne, a więc trawienie odbywają się w przewodzie pokarmowym, który ma postać rurki o długości kilku metrów. Rozpoczyna się w ustach, a kończy odbytem. Przewód pokarmowy składa się z ośmiu głównych części przewodu pokarmowego, a mianowic
Czosnek oraz aromatyzowane nim dania jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Jego smak i aromat są na tyle charakterystyczne, że czosnku po prostu da się pomylić z żadnym innym produktem. Tym samym czosnek od lat króluje na stołach, nie tylko polskich, a
Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że niektóre produkty powodują zmęczenie. Wśród głównych marnotrawców energii znajduje się kofeina i biały cukier. Niektóre produkty spożywcze korzystnie wpływają na ogólny poziom energii oraz dodają witalności.
Cukier we krwi jest podstawową i najlepiej dostępną substancją energetyczną. Ustrój może wytworzyć energię dopiero wtedy, gdy substancje zapasowe zostaną przekształcone w glukozę i znajdą się w tkance łącznej. Nawet jeżeli organizm zmagazynował wysta
Mięsa w zależności od stężenia barwnika w mięśniach - mioglobiny dzielimy na białe i czerwone. Gatunki drobiu należące do mięs białych to: indyk i kurczak, natomiast do mięs czerwonych: gęś i kaczka. W sporze o to, czy powinno się jeść mięso czy nie,
Zagrożenia mikrobiologiczne dotyczące żywności są wywołane przez bakterie i toksyny wytworzone przez drobnoustroje. Mięso jest jednym z głównych źródeł zagrożeń mikrobiologicznych żywności. Drobnoustroje znajdujące się w produktach spożywczych mogą s
Kompulsywne objadanie się należy do grona zaburzeń odżywiania, podobnie jak anoreksja i bulimia. Należy do grona uzależnień związanych z jedzeniem. Kompulsywne objadanie się polega na występowaniu okresowych napadów o podłożu emocjonalnym. Zaburzenie
Syrop z agawy, inaczej nektar z agawy, to jeden z coraz popularniejszych zamienników białego cukru czy miodu. Jego dostępność, choć na razie głównie w sklepach z żywnością ekologiczną czy funkcjonalną, również tych internetowych, wciąż rośnie. Syrop
O tym, że warzywa są najzdrowszym pokarmem wiemy od dawna. Czy wiesz, które z nich są najbogatszą skarbnicą minerałów, witamin i substancji aktywnych? Warzywa są podstawą wielu prozdrowotnych diet. Pokarm pochodzenia roślinnego jest niskokaloryczny
Smak i zapach cebuli znamy wszyscy. Jedni za nią przepadają, inni nienawidzą..., amatorzy cebuli są jednak, jak zostanie pokazane, w dużo lepszej sytuacji - cebula jest nie tylko niezbędnym w daniach wielu kuchni świata dodatkiem, którego odrzucenie
Tarczyca jest niewielkim narządem, który odpowiada za właściwe funkcjonowanie metabolizmu. Efektem zaburzeń pracy gruczołu mogą być między innymi nadwaga i otyłość. Inne następstwa nieprawidłowego funkcjonowania tarczycy są związane z zaburzeniami pr
Chrzan pospolity, roślina przyprawowa o wielu właściwościach prozdrowotnych i charakterystycznym smaku (zawdzięcza go znajdującym się w nim związkom siarki), jest dodatkiem do polskich dań już od czasów średniowiecza. Już w XV wieku wykorzystywano go
Osoby zadające sobie pytanie, jaka jest najzdrowsza dieta świata znajdą odpowiedź w tym artykule. Nutritarianizm uchodzi obecnie za najbardziej korzystny dla zdrowia sposób odżywiania. Dla jednych dieta nutritariańska jest metodą na odzyskanie szczup
O tym, że biały cukier należy w diecie ograniczyć, a najlepiej w ogóle się go z niej pozbyć, dowiedzieliśmy się już dawno temu. Poszukując zdrowego zamiennika "białej śmierci", jak przez niektórych cukier jest nazywany, trafiamy, prędzej czy później,
Miażdżyca jest obok plagi XXI wieku - chorób nowotworowych główną przyczyną zgonów w krajach Europy, Ameryki Północnej i Australii. Miażdżyca jest przewlekłą chorobą polegającą na odkładaniu się blaszki miażdżycowej na wewnętrznych ścianach naczyń k
Wokół konserwantów dodawanych do produktów żywnościowych powstało wiele mitów. Temat konserwantów w żywności stale powraca w publicznych dyskusjach. Wielu konsumentów kojarzy substancje konserwujące ze szkodliwymi związkami chemicznymi. Konserwanty s