Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Mity o letnich przysmakach - co jeść, żeby trzymać formę? 
Mity o letnich przysmakach - co jeść, żeby trzymać formę?
26.06.2014

Po wiosennej diecie z reguły przychodzi letni efekt jo-jo. Grillowane przysmaki i słodkie desery lodowe oraz wakacyjna atmosfera sprzyjają porzuceniu dietetycznych rygorów. Warto wiedzieć, jak zachować dobrą formę do następnego lata i utrzymać efektu



Pistacje - orzechy szczęścia 
Pistacje - orzechy szczęścia
25.06.2014

Takim mianem Chińczycy określają te wyjątkowo smaczne i zdrowe owoce. Jednak nie tylko mieszkańcy Dalekiego Wschodu docenili ich walory odżywcze i kulinarne. Ten przysmak o charakterystycznej zielonej barwie znany jest w wielu regionach świata już od



Agrest - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Agrest - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
24.06.2014

Agrest tak naprawdę jest odmianą porzeczki. Chociaż w stanie dzikim od dawien dawna jest dość szeroko rozpowszechniony - występuje w Europie, w umiarkowanych strefach klimatycznych Azji i w północno-zachodniej Afryce to jego historia rozpoczyna się d



Czym zastąpić kawę? 
Czym zastąpić kawę?
22.06.2014

Filiżanka czarnej, gorzkiej kawy lub wielki kubek słodkiej, aromatyzowanej kawy z mlekiem... Tak wygląda pierwszy "posiłek" dnia wielu z nas. Niektórzy jednak na tej jednej porcji kofeinowego napoju nie poprzestają. Kawa, jak wiadomo, pobudza, dodaje



Warzywa zielonolistne - dlaczego warto je jeść? 
Warzywa zielonolistne - dlaczego warto je jeść?
20.06.2014

Warzywa zielonolistne są naturalnym lekarstwem i środkiem profilaktycznym. Powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie, a zwłaszcza w jadłospisie diabetyka. Do grona zielonolistnych warzyw należy zaliczyć między innymi jarmuż, sałatę rzymską, szpina



Szparagi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Szparagi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.06.2014

Szparagami nazywa się ponad 200 gatunków roślin. To byliny z rodziny szparagowatych, które pochodzą z obszarów Azji Mniejszej, zachodniej Syberii, Afryki Północnej i południowej Europy, jednak tradycja tej uprawy zapoczątkowana została w rejonie Morz



Echinacea. Co to jest? Jak działa na organizm? 
Echinacea. Co to jest? Jak działa na organizm?
16.06.2014

Echinacea należy do grona najbardziej popularnych ziół na świecie. Skutecznie zwalcza infekcję i zapobiega depresji. Warto stosować ją zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Echinacea pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie jest od stuleci stosowana jako



Jak zdrowo jadać na mieście 
Jak zdrowo jadać na mieście
13.06.2014

Od czasu do czasu każdy z nas jest zmuszony do zjedzenia śniadania, obiadu czy też kolacji "na mieście". Dla większości nie jest to problem, jednakże osoby, które dbają, poprzez prawidłowe odżywianie, o zdrowie czy linię, mogą mieć z wyborem odpowied



Kurki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kurki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
12.06.2014

Kurki, czyli inaczej pieprznik jadalny, liszka, stągiewka jadalna lub lisica to występujące na terenie całego kraju grzyby o charakterystycznym wyglądzie, kształcie, żółtawym kolorze i zapachu. Zaliczają się do grzybów o dużych wartościach odżywczych



Odżywcza moc trawy pszenicznej i jęczmiennej 
Odżywcza moc trawy pszenicznej i jęczmiennej
10.06.2014

Trawa pszeniczna i jęczmienna są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Można również hodować je samodzielnie w domu, a następnie przetwarzać, w celu otrzymania zdrowego soku o wyjątkowej mocy odżywczej. Zarówno jedna jak i druga trawa to produkty



Rabarbar - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rabarbar - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
08.06.2014

Rabarbar (inaczej rzewień) to roślina z rodziny rdestowatych. Kojarzy się z latem, kompotem i ciastem drożdżowym... Jego kwaśny smak pamięta, choćby z dzieciństwa, chyba każdy z nas. Jakie właściwości prozdrowotne ma rabarbar? Czy warto go jeść? Co m



Aloes - leczy naturalnie 
Aloes - leczy naturalnie
06.06.2014

Aloes zwyczajny (łac. Aloe vera) jest byliną pochodzącą z obszarów Afryki i Półwyspu Arabskiego. Roślina może osiągnąć wysokość do 80 cm i tworzyć licznie odrosty. Aloes jest nie tylko rośliną ozdobną, ale także leczniczą. Aloes posiada szarozielone



Jak uprawiać w domu zioła 
Jak uprawiać w domu zioła
04.06.2014

Suszone zioła z różnych stron świata zdobyły w naszym kraju popularność już lata temu. Od jakiegoś czasu zauważyć można również rosnącą popularność tych świeżych. Wykorzystuje się je już nie tylko do ozdabiania dań czy deserów (do czego idealnie nada



Żeń-szeń - odzyskaj energię, pokonaj stres 
Żeń-szeń - odzyskaj energię, pokonaj stres
02.06.2014

Żeń-szeń (łac. Panax Ginseng) jest wieloletnią rośliną występującym na obszarze Korei, Chin, Japonii i we wschodniej części Rosji. Nazwa gatunku wywodzi się z języka chińskiego i nawiązuje do kształtu korzenia przypominającego ludzką sylwetkę. Żeń-sz



Herbaty owocowe a zdrowie 
Herbaty owocowe a zdrowie
30.05.2014

Herbaty owocowe zawierają przede wszystkim susz z owoców bądź liści owoców. Najbardziej popularne herbaty owocowe są produkowane z maliny, dzikiej róży, cytryny, czarnej porzeczki, czy też żurawiny. Do ich produkcji wykorzystuje się również kwiaty hi



Słonecznik - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Słonecznik - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.05.2014

Któż z nas nigdy nie łuskał słonecznika? Smak ziaren tego symbolu lata znamy dobrze i pamiętamy go, najprawdopodobniej, jeszcze z dzieciństwa. Słonecznik, oprócz walorów smakowych cechuje się również wieloma właściwościami prozdrowotnymi, a jego kuli



Jarmuż - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jarmuż - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
15.05.2014

Nazwa tego warzywa może i brzmi nietypowo, wręcz dziwacznie czy egzotycznie, ale nic bardziej mylnego. Jarmuż to warzywo, które może i nie jest aktualnie najbardziej popularne, ale kiedyś było zupełnie inaczej. I w tym przypadku, inaczej znaczy też l



Kokos - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kokos - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.05.2014

Kokos, kiedyś uznawany za tropikalny rarytas, dziś jest, nawet w polskiej kuchni, niezwykle popularnym dodatkiem. Dzieje się tak dlatego, iż ma ogromną ilość zastosowań i co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszny. Kokosowy aromat rozpozna już chyba



Fizjologia głodu i sytości 
Fizjologia głodu i sytości
07.05.2014

Głód i sytość to dwa najważniejsze odczucia regulujące przyjmowanie pokarmu. Głównym centrum kontrolującym ten mechanizm zlokalizowany jest w części mózgu - podwzgórzu. Ośrodek głodu zlokalizowany jest w bocznej części podwzgórza, wyzwala on mechaniz



Quinoa (komosa ryżowa) - roślina o niezwykłych wartościach odżywczych 
Quinoa (komosa ryżowa) - roślina o niezwykłych wartościach odżywczych
04.05.2014

Quinoa, czyli inaczej ryż peruwiański lub komosa ryżowa, spokrewniona z polską komosą białą, to jednoroczna roślina, którą wprowadzić do swojej diety powinien każdy, kto dba o jej prawidłowe zbilansowanie diety i dostarczenie składników odżywczych...



  | 1 | . . . . | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 |