Dzisiaj jest: Środa, 08.04.2020 Imieniny: Dionizego i Januarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

ARTYKUŁY

Znaczenie witaminy B9 (kwasu foliowego) w diecie kobiet 
Znaczenie witaminy B9 (kwasu foliowego) w diecie kobiet
06.04.2019

Witamina B9 (powszechnie nazywana kwasem foliowym, znana też jest jako folan, kwas pteroiloglutaminowy, folacyna) jest jednym z niezbędnych składników odżywczych, który w przyrodzie możemy znaleźć pod postacią folianów. Nazwa pochodzi od łacińskiego



Czy od "dietetycznego" jedzenia można przytyć? 
Czy od "dietetycznego" jedzenia można przytyć?
02.04.2019

Czy wiesz, że wskaźniki otyłości w społeczeństwie uległy zwiększeniu, kiedy do supermarketów trafiły produkty oznaczone określeniem "z obniżoną zawartością tłuszczu"? Problem otyłości uległ nasileniu z powodu błędnego przekonania konsumentów, że skor



Kiedy alkohol przestaje być tylko przyjemnością - pierwsze objawy uzależnienia i przeciwdziałanie nałogowi 
Kiedy alkohol przestaje być tylko przyjemnością - pierwsze objawy uzależnienia i przeciwdziałanie nałogowi
31.03.2019

Objawy choroby alkoholowej w pierwszej fazie uzależnienia są trudne do zaobserwowania przez osoby z bliskiego otoczenia. W wielu przypadkach symptomy alkoholizmu są dostrzegane dopiero w zaawansowanej fazie choroby. Tymczasem odpowiednie działania po



Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli 
Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli
29.03.2019

Coraz częściej podążając za modą na zdrowe odżywianie chcemy wybierać odżywcze, niskokaloryczne zbożowe produkty śniadaniowe. Sugerujemy się reklamami i informacjami producentów na opakowaniach, które zawierają hasła "fit", "zdrowe, pożywne śniadanie



Adaptogeny - czym są i jak wpływają na organizm 
Adaptogeny - czym są i jak wpływają na organizm
25.03.2019

"Adaptogen" (łac. adaptare - dopasowywać, dostosowywać) to termin pierwszy raz użyty przez lekarza Mikołaja Lazareva w 1947. Lazarev poszukiwał w swoich badaniach substancji zwiększających odporność na stres. Każdy organizm bowiem narażony jest na dz



Fakty i mity o witaminie C 
Fakty i mity o witaminie C
23.03.2019

Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni fa



Kasza owsiana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza owsiana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.03.2019

Kasza owsiana produkowana jest z ziaren owsa. Wyróżnić można kaszę owsianą z pełnych ziaren - pęczak owsiany oraz kaszę owsianą rozdrobnioną (łamaną), która powstaje z ziaren przedzielonych na kilka drobnych części. Kasza owsiana jest mniej znana niż



Alergia na ryby - źródła, objawy i sposoby leczenia 
Alergia na ryby - źródła, objawy i sposoby leczenia
17.03.2019

Ryby są zdrowym produktem, niemniej podobnie jak niektóre warzywa i owoce, mogą powodować alergię. Reakcja alergiczna jest u dzieci i dorosłych wywoływana przez parwalbuminę - białko występujące w rybach. Alergia na ryby jest najbardziej powszechna w



Mniszek lekarski - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Mniszek lekarski - właściwości zdrowotne i zastosowanie
13.03.2019

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale), inaczej mniszek pospolity lub popularnie mlecz to szeroko rozpowszechniona bylina z rodziny Asteraceae. Mniszek jest rośliną zasiedlającą tereny Europy, Azji oraz Afryki Północnej. Powszechność występowania mn



Masło - na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu? Rodzaje masła 
Masło - na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu? Rodzaje masła
09.03.2019

Masło jest produktem wytwarzanym z mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło zawiera w składzie tłuszcz mleczny oraz ewentualny dodatek soli i naturalnych barwników, takich jak karoten czy annato. Masło nie może zawierać dodatku tłuszczów



Olej z awokado - właściwości i zastosowanie 
Olej z awokado - właściwości i zastosowanie
05.03.2019

Awokado to owoc pestkowy drzewa, które rośnie w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej i Meksyku. Awokado zawiera od 15 do 50% tłuszczu, dzięki czemu znalazło zastosowanie w produkcji oleju. W przeciwieństwie do innych olejów, olej z awokado tłoczy si



Dobre, bo swojskie (i ekologiczne) - moda na przydomowy ogródek 
Dobre, bo swojskie (i ekologiczne) - moda na przydomowy ogródek
01.03.2019

Na wsi, posiadanie własnego, przydomowego ogródka jest czymś oczywistym. Nie trzeba nikogo przekonywać co do tego, że warto mieć własną uprawę sezonowych warzyw. Przydomowy ogródek zmienia się od późnej wiosny, aż do późnego lata. Pierwsze warzywa tr



Selen - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Selen - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
28.02.2019

Selen jest mikroelementem, czyli pierwiastkiem występującym w organizmie w śladowej ilości, który spełnia jednak szereg ważnych funkcji zapewniających prawidłowe działanie organizmu. Selen wchodzi w skład licznych enzymów biorących udział w procesach



Zdrowie jelit - co jeść, żeby sprawnie działały? 
Zdrowie jelit - co jeść, żeby sprawnie działały?
22.02.2019

Dobrze funkcjonujące jelita to dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli funkcjonują źle, nie ma mowy o dobrym samopoczuciu, odporności na różnego rodzaju choroby czy regularnych wizytach w toalecie. Efektywnie wspieramy nasze jelita spożywając bakterie i



Melisa lekarska - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Melisa lekarska - właściwości zdrowotne i zastosowanie
18.02.2019

Melisa lekarska (Melissa officinalis) to dorastająca do 60 cm wysokości roślina, rosnąca dziko w Europie Południowej, Afryce Północnej i w Azji. Ze względu na zdrowotne właściwości uprawiana jest na całym świecie, również w Polsce. Roślina znana jest



Siarka - funkcje, skutki nadmiaru i niedoboru, źródła w żywności 
Siarka - funkcje, skutki nadmiaru i niedoboru, źródła w żywności
12.02.2019

Siarka jest mikroelementem, czyli pierwiastkiem, który występuje w organizmie w śladowej ilości. Pełni ona wiele ważnych funkcji, które zapewniają prawidłowy przebieg procesów w organizmie. Siarka wchodzi bowiem w skład wielu związków, takich jak ami



Konopie indyjskie i siewne jako żywność funkcjonalna 
Konopie indyjskie i siewne jako żywność funkcjonalna
10.02.2019

Żywność funkcjonalna jest definiowana jako żywność pochodzenia naturalnego. Może być ona wzbogacona lub zmodyfikowana w taki sposób, aby wpływała korzystnie na stan zdrowia konsumenta. Wpływ ten może polegać na zmniejszeniu ryzyka zachorowania na cho



Kasztany jadalne - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasztany jadalne - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
08.02.2019

Kasztany jadalne, czyli inaczej marony, to owoce drzewa kasztanowca jadalnego (Castanea sativa) pochodzącego z terenów śródziemnomorskich, Azji Mniejszej i Kaukazu. Należy odróżniać je od owoców kasztanowca zwyczajnego, które są gorzkie i niejadalne.



Cynaryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie 
Cynaryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
03.02.2019

Cynaryna jest substancją naturalnego pochodzenia zawartą w karczochu zwyczajnym. Jej nazwa wywodzi się z łacińskiej nazwy tego warzywa - Cynara scolymus L. Cynaryna jest odpowiedzialna za poprawę pracy wątroby oraz obniżenie poziomu lipidów w surowic



Olejek miętowy - zastosowanie i właściwości 
Olejek miętowy - zastosowanie i właściwości
30.01.2019

Olejek miętowy (łac. Oleum Menthae piperitae) jest olejkiem eterycznym otrzymywanym z mięty pieprzowej (łac. Mentha piperita L.) nazywanej również miętą lekarską. Mięta pieprzowa jest jednym z najdłużej stosowanych ziół. Jej historia sięga czasów st



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | . . . . | 39 |