Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Napoje typu cola i ich wpływ na zdrowie 
Napoje typu cola i ich wpływ na zdrowie
30.04.2014

Napoje typu cola, których bogata oferta na polskim rynku przyprawić może o zawrót głowy, są lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Są gazowane, słodkie, nalewane do butelek i puszek z kolorowymi etykietkami, a ich reklamy przekonują nas o tym



Białe mięso kontra czerwone mięso 
Białe mięso kontra czerwone mięso
24.04.2014

Mięso jest jednym z głównych źródeł białka w naszej codziennej diecie. Jada się je pod różnymi postaciami: grillowane, gotowane, duszone, smażone, pod postacią kiełbas, wędlin, szynek, pasztetów itd., doprawia się je na wiele sposobów, od tych z użyc



Choroby dietozależne 
Choroby dietozależne
19.04.2014

O tym, ze odżywianie ma kolosalny wpływ na ludzkie zdrowie, wszyscy dziś już wiemy. Niezdrowa dieta wciąż jest jednak problemem zachodnich społeczeństwa. Ciężko jest przecież odmawiać sobie kulinarnych przyjemności, gdy pokusy czają się na każdym kro



Czerwone wino a zdrowie 
Czerwone wino a zdrowie
16.04.2014

Lampka czerwone wina do obiadu to sposób na zachowanie zdrowia oraz urody, przekonują nas niektórzy specjaliści z zakresu dietetyki. Swego czasu nie było też kobiecego pisma, w którym wychwalane nie byłyby wspomagające odchudzanie czy utrzymanie praw



Jak "przemycić" warzywa do codziennej diety? 
Jak "przemycić" warzywa do codziennej diety?
13.04.2014

Bez warzyw nie ma zdrowej diety - to oczywiste. Oczywistym jednak nie jest już sposób, w jaki te warzywa można do codziennej diety wprowadzić i ciągle móc czerpać z jedzenia radość, jeśli się za nimi nie przepada... Dieta współczesnego człowieka jest



Aronia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Aronia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.04.2014

Krzew aronii, choć pochodzi z Ameryki Północnej uprawiany jest w Polsce niemal na masową skalę, jednak wśród polskich konsumentów owoce aronii nie są zbyt popularne. Zajadają się nią jednak mieszkańcy krajów, do których owe zbiory są eksportowane, cz



Żywność przeterminowana - czy można ją spożywać? 
Żywność przeterminowana - czy można ją spożywać?
07.04.2014

Czasem zdarza się tak, iż zapomnimy o zakupionym kiedyś serze, jogurcie czy szynce i gdy znajdujemy ów produkt w lodówce okazuje się, że czas na jego zjedzenie już minął, a dokładniej - jest już po terminie jego przydatności do spożycia. W takiej syt



Suplementy antyoksydacyjne - czym są i jak działają? 
Suplementy antyoksydacyjne - czym są i jak działają?
06.04.2014

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są substancjami pomagającymi w neutralizowaniu wolnych rodników. Mają postać witamin, enzymów, minerałów oraz substancji fitochemicznych. Antyutleniacze pomagają w zmniejszeniu symptomów i ryzyka, jakie niesie za soe



Brak apetytu i wilczy głód 
Brak apetytu i wilczy głód
05.04.2014

Brak lub zmniejszenie apetytu czy zupełne nieodczuwanie głodu jest objawem tak samo niepokojącym jak jego nagły, pozornie niczym nieumotywowany wzrost. Jednakże, czy cokolwiek, co dzieje się z naszym ciałem, tj. czy jakiekolwiek sygnały, które to nam



Minerały i witaminy w twojej diecie 
Minerały i witaminy w twojej diecie
31.03.2014

Minerały i witaminy są składnikami odżywczymi, które zapewniają dobre zdrowie i długie życie. Z naukowego punktu widzenia minerały i witaminy nie dostarczają energii same w sobie. Ich dodatkowe zapasy nie gwarantują optymalnego zdrowia. Między ilości



Chipsy a zdrowie 
Chipsy a zdrowie
28.03.2014

Chipsy to jedna z ulubionych przekąsek nie tylko dzieci. Pomimo kontrowersji, jakie budzi kwestia konsekwencji płynących z ich jedzenia, wciąż sprzedaje się je w większości szkolnych sklepików. Dorośli również lubią pochrupać sobie coś podczas wieczo



Suplementy diety 
Suplementy diety
26.03.2014

W ciągu ostatnich lat przeprowadzono wiele badań związanych ze spożywaniem różnych suplementów diety, oceniając między innymi ich wpływ na wydolność. W większości przypadków nie zaobserwowano znaczącej poprawy wydolności u zdrowych sportowców. Suplem



Gruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Gruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.03.2014

Gruszka czyli owoc gruszy (łacińska nazwa Pyrus) - drzewa z rodziny różowatych pochodzi z Eurazji. Jej pierwsze odmiany rosły najprawdopodobniej około 3 tysiące lat temu w Persji. Poprzez Armenię i Azję Mniejszą trafiła do Grecji. Z Grecji grusza tra



Indeks glikemiczny pod lupą 
Indeks glikemiczny pod lupą
20.03.2014

Indeks glikemiczny (IG) jest terminem określającym wpływ różnych produktów żywnościowych na poziom cukru we krwi. Wskaźnik może przyjmować wartość od 0 do 100 i informuje o szybkości trawienia produktu i przekształcania go w glukozę. Im szybszy jest



Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze? 
Węglowodany proste czy złożone - jakie zdrowsze?
18.03.2014

Węglowodany odgrywają rolę podstawowego substratu energetycznego, zarówno w czasie spoczynku, jak i w okresie aktywności fizycznej. Mają wpływ na wydolność podczas treningu. Dostarczanie odpowiedniej ilości węglowodanów zapewnia utrzymanie odpowiedni



Rukola - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rukola - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
17.03.2014

Rukola a właściwie rokietta siewna jest rośliną jednoroczną, należąca do rodziny kapustowatych, co ciekawe jest ona spokrewniona z takimi warzywami jak: rzodkiewka, chrzan i rukiew wodna. Oryginalnie rukola pochodzi z południa Europy (basen Morza Śró



Zdrowe i niezdrowe soki 
Zdrowe i niezdrowe soki
16.03.2014

Soki generalnie uznaje się za produkty zdrowe czy nawet dietetyczne. Według definicji sok jest produktem otrzymywanym z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych warzyw lub owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający zapach, barwę i smak



Produkty ekologicznie - zdrowsze, czy tylko droższe? 
Produkty ekologicznie - zdrowsze, czy tylko droższe?
12.03.2014

Żywność ekologiczna staję się ostatnimi czasy coraz popularniejsza. Ma być, rzekomo, zdrowsza i dietetyczna. Osoby, które nie ulegają modzie na ekologiczne musli czy mąki tłumaczą swoje sceptyczne nastawienie do tego typu produktów min. ich wygórowan



Białka, węglowodany i tłuszcze - jak są gromadzone w organizmie? 
Białka, węglowodany i tłuszcze - jak są gromadzone w organizmie?
10.03.2014

Do składników pokarmowych zaliczamy białka, węglowodany i tłuszcze. Wszystkie te składniki dostarczają organizmowi energii i są niezbędne do życia. Zawarte w pożywieniu umożliwiają komórkom, tkankom a także narządom wewnętrznym prawidłowe działanie o



Jedzenioholizm - przyczyny, objawy i skutki 
Jedzenioholizm - przyczyny, objawy i skutki
07.03.2014

Jedzenioholizm, zwany w terminologii naukowej kompulsywnym objadaniem, należy do najbardziej znanych zaburzeń odżywiania. Przejawia się nadmiernym spożywaniem pokarmu przy braku odczuwania fizycznego głodu. Podłożem okresowych napadów niekontrolowane



  | 1 | . . . . | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 |   »