Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych


13.09.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych


   W jadłospisie przeciętnego Polaka znajduje się co najmniej jeden z niżej 10 przedstawionych produktów spożywczych - są one zazwyczaj tuczące, ze znikomymi wartościami odżywczymi, czy nawet toksyczne, a niektóre wręcz rakotwórcze. Poniżej prezentujemy wybraną po analizie naszą listę najbardziej szkodliwych produktów spożywczych (kolejność przypadkowa), które koniecznie powinniście ograniczyć lub usunąć ze swojego jadłospisu.

   Niezdrowe produkty spożywcze są chętnie wybierane przez konsumentów ze względu na walory smakowe. Poprawiają one apetyt i dostarczają przyjemności z jedzenia, jakiej nie zapewni nawet najzdrowsza sałatka. Tak przynajmniej uważają ci, którzy codziennie po nie sięgają.





1. Pączki

   Pączki to nie tylko ogromna ilość kalorii - jeden przeciętny pączek o wadze 80 g ma ponad 340 kalorii (kcal) - ale też sporo tłuszczu - około 10 g, w dodatku jest to prawie w całości tłuszcz nasycony, a także sporo węglowodanów prostych. Ma więc tyle samo kalorii, co przeciętne zdrowe śniadanie czy kolacja. Wystarczy zjeść dwa pączki aby zaspokoić całkowite dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz na cały dzień. Ponadto zawierają w swoim składzie tłuszcze trans, które mogą niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Pączki są przygotowywane z białej mąki pszennej, najmniej zdrowej ze wszystkich rodzajów mąk, bo pozbawionej składników odżywczych zawartych w ziarnach.



2. Białe pieczywo

   Białe pieczywo to fundament polskiej diety. Większość dostępnego dziś białego pieczywa zawiera sztuczne dodatki poprawiające walory smakowe, konsystencję i aromat (spulchniacze, polepszacze, stabilizatory). Białe pieczywo nie jest polecane do spożywania na co dzień także ze względu na wysoką zawartość węglowodanów prostych, glutenu oraz niską zawartość składników odżywczych. Osoby uczulone na gluten w ogóle nie powinny go spożywać. Wspomniane białko zbożowe wchodzi w skład pszenicy, żyta i jęczmienia. Codzienne, wysokie spożycie białego pieczywa może przyczynić się do rozwoju cukrzycy, ze względu na indeks glikemiczny.



3. Chipsy

   Cienkie plasterki ziemniaków usmażone na oleju oraz okraszone szeregiem sztucznych dodatków i solą należą do najbardziej szkodliwych produktów spożywczych i esencję śmieciowego jedzenia. Niejednokrotnie przyczyniają się one do przyrostu masy ciała. Co więcej, sprzyjają one uzależnieniu od jedzenia. Zaledwie 100 g chrupiącego przysmaku zawiera około 500-600 kcal i 25-35 g tłuszczu. Chipsy to także tłuszcze trans oraz akrylamid - związek, który powstaje podczas obróbki termicznej produktów zawierających skrobię. Akrylamid to neurotoksyna uszkadzająca układ nerwowy, przyczynia się też do rozwoju nowotworów, zwłaszcza raka przewodu pokarmowego. Zbyt duże spożycie chipsów przyczynia się do rozwoju chorób serca i układu krążenia oraz chorób nowotworowych i cukrzycy.



4. Puszkowane jedzenie

   Jedzenie w puszkach (konserwy) może być zdrowe, ale samo opakowanie niestety nie. W niektórych puszkach znajduje się bisfenol A, stosowany w postaci żywicy epoksydowej. Jej zadaniem jest izolowanie metalu od pożywienia, więc wydawałoby się, że jest ona pożyteczna. Niemniej do pożywienia przenika bisfenol A, który ma negatywny wpływ na zdrowie. Przeprowadzone dotychczas badania wykazały, że wspomniana substancja przyczynia się u mężczyzn zanik potencji seksualnej, u dziewcząt o kobiet może spowodować otyłość (jest ksenoestrogenem), a także grozi poważnymi powikłaniami u kobiet, będących w ciąży - może wystąpić problem podczas rozwijania się płodu.



5. Ciastka

   Ciastka pieczone w piekarni bądź też zapakowane w hermetyczne, plastikowe pudełka nie sprzyjają zdrowiu, ani smukłej sylwetce. Zajadanie się ciastkami między głównymi posiłkami sprzyja przybieraniu na wadze i odkładaniu się tkanki tłuszczowej w okolicy ud i bioder. Ciastka zawierają duże ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Cukry proste powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy w organizmie, co przyczynia się co rozwoju cukrzycy i innych przewlekłych chorób. Słodkie ciastka charakteryzują się także wysoką zawartością tłuszczów. W skład przekąsek wchodzą izomery trans, które przyczyniają się do podnoszenia poziomu cholesterolu LDL we krwi, sprzyjając tym samym rozwojowi chorób serca i układu krążenia.



6. Zupki typu instant

   Zupki typu instant zwane potocznie zupkami błyskawicznymi, czy też zupkami chińskimi są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo nieźle smakują, przynajmniej większości konsumentów. Ich dodatkową zaletą jest także niska cena. Skład odżywczy pozostawia jednak wiele do życzenia. Zupki typu instant zawierają przede wszystkim sztuczne wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, guanylan sodu, inozynian sodu), stabilizatory (fosforany) i przeciwutleniacze. Produkty tego typu są także bogate w sól. Nie zawierają ani witamin, ani minerałów, poza dużymi ilościami sodu. Nie dostarczają one także odpowiedniej dawki białka. W ich skład wchodzą natomiast cukry proste i niezdrowe tłuszcze.



7. Barwione napoje gazowane

   Barwione napoje gazowane zawierają szereg syntetycznych związków przyczyniających się do rozwoju różnych dolegliwości, w tym bólu głowy, nudności, bezsenności i depresji oraz problemów z pracą serca, układu nerwowego i pokarmowego. Pełna lista objawów wywoływanych przez napoje gazowane zabarwione sztucznymi dodatkami obejmuje aż osiemdziesiąt pozycji, więc nie sposób wymienić wszystkich. Wspomniane wyżej dolegliwości występują najczęściej. Nawet napoje gazowane typu light są zaliczane do szkodliwych. Choć nie zawierają one cukru, ani syropu glukozowo-fruktozowego, są bogate w sztuczne słodziki (np. aspartam). Substancje wchodzące w skład kolorowych napojów gazowanych (np. coca coli, napojów o smaku owocowym, napojów o smaku mrożonej herbaty itd.) mogą mieć wpływ na rozwój choroby Parkinsona, cukrzycy, choroby Alzheimera, stwardnienia rozsianego i chorób nowotworowych mózgu.



8. Sól

   Sól jest podstawową przyprawą, bez której trudno wyobrazić sobie przygotowanie smacznego dania. Chlorek sodu podkreśla smak przypraw i samej potrawy. Niemniej znajduje się ona w diecie nie tylko jako przyprawa, ale także jako składnik produktów spożywczych. Chlorek sodu jest dodawany do wędlin, serów oraz innych wysoko przetworzonych produktów. Jeżeli sól kuchenna jest spożywana w nadmiarze wywołuje negatywny wpływ na zdrowie. Zalecana maksymalna dawka soli wynosi 5 g, co równa się niecałej łyżeczce. Chlorek sodu zaburza przyswajanie substancji odżywczych oraz prawidłowych funkcji organizmu. Nadmierne spożycie soli przyczynia się także do podwyższonego ciśnienia, kamicy nerkowej, miażdżycy i chorób układu pokarmowego.



9. Alkohol

   Napoje z zawartością alkoholu spożywane w małych ilościach mogą mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Piwo zawiera witaminy z grupy B i sporą ilość przeciwutleniaczy, w winie znajdziemy antyoksydanty trudne do przecenienia w profilaktyce chorób serca. Jeśli jednak odkryjemy w sobie nadmierną skłonność do trunków, możemy się wpakować w poważne tarapaty i alkoholizm. Alkohol zabija więcej ludzi na całym świecie niż wszystkie inne używki razem wzięte. Spożywany w nadmiarze niszczy praktycznie wszystkie kluczowe organy ludzkiego ustroju: mózg, serce, wątrobę, żołądek, płuca, trzustkę, jelita, a także mięśnie i skórę. Nadmierne spożycie alkoholu odbija się też negatywnie na ogólnej kondycji organizmu, stanie skóry, mięśniach oraz masie ciała, ponieważ w 1 g etanolu jest 7 kcal, a poza tym alkohol lubimy spożywać najczęściej wysokokalorycznymi i tłustymi przekąskami, co dodatkowo sprzyja tyciu.



10. Kostki rosołowe

   Kostki rosołowe to kolejny produkt, którego należy unikać. Chociaż nie wyglądają groźnie, to pod postacią malutkich kosteczek kryje się głównie sól, tłuszcze trans, utwardzane tłuszcze roślinne oraz substancje wzmacniające smak i zapach. Nie można również zapomnieć o sztucznych barwnikach. Tak więc jeśli chcemy, zamiast rosołu, wyczarować chemiczny roztwór rodem z laboratorium, kostki sprawdzą się do tego idealnie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.80 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE