Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

10 najpopularniejszych zamienników mięsa


02.04.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


10 najpopularniejszych zamienników mięsa


   Zamienniki mięsa są określane także mianem substytutów. Są to produkty przypominające mięso pod pewnymi względami.

   Zamienniki mięsa posiadają zbliżony smak, wygląd i kształt do podstawowego produktu pochodzenia zwierzęcego. Charakteryzują się one także podobnymi właściwościami chemicznymi. Można poddawać je takim samym technikom obróbki, jak mięso, np. zapiekaniu, smażeniu, duszeniu i gotowaniu. Substytuty nie zawierają ani mięsa, ani innych składników pochodzenia zwierzęcego. Są one zbawienne w diecie wegetarian i wegan, a także osób, które ze względu na stan zdrowia dążą do ograniczenia ilości spożywanego mięsa.





1. Seitan - produkt z mąki pszennej

   Seitan jest otrzymywany z mąki pszennej, którą wyrabia się z wodą. Jego konsystencja bardzo przypomina mięso. Produkt może być gotowany, pieczony i smażony. Odpowiednio przyprawiony seitan smakuje jak wołowina lub wieprzowina. Można wykorzystać ten produkt do przyrządzenia bezmięsnych steków i żeberek lub innych grillowanych potraw. Seitan składa się niemal wyłącznie ze zbożowego białka, więc nie może być spożywany w przez osoby chore na celiakię oraz nietolerujące glutenu.



2. Yuba - sojowy substytut mięsa

   Yuba powstaje w postaci kożucha na powierzchni gotującego się mleka sojowego. Produkt jest znany także pod nazwą sparży i fudżu, a w Polsce określa się go mianem sojowych patyków. Yuba jest przysmakiem popularnym w Japonii, w Chinach i w Rosji. Przed jego spożyciem należy namoczyć go w gorącej wodzie. Można go usmażyć, aby nadać mu chrupką konsystencję, albo ugotować, aby nabrał miękkości.



3. Robi - czeski wyrób

   Robi jest produktem zawierającym dobrze przyswajalne białko. Wyrób nie zawiera cholesterolu i innych tłuszczów oraz konserwantów. Należy on do popularnych produktów dla wegetarian i osób stosujących dietę niskokaloryczną. W sklepach Robi jest dostępny w formie gotowych produktów do odgrzania (np. kotletów), albo w postaci półproduktów.



4. Tofu - serek sojowy

   Tofu powstaje z mleka sojowego podczas procesu koagulacji. Produkt jest niskokaloryczny i lekkostrawny oraz charakteryzuje się on wieloma walorami odżywczymi. Tofu zawiera dużo wapnia, potasu i magnezu. Nie brak w nim także fitoestrogenów. Sojowy serek jest polecany osobom, które cierpią na wysoki poziom cholesterolu oraz nadciśnienie tętnicze. Poza tym, powinien on znaleźć się w diecie kobiet, zwłaszcza w przypadku występowania zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Tofu uchodzi za doskonały zamiennik drobiowego mięsa. Należy ono do znanych składników kuchni marokańskiej i azjatyckiej.



5. Tempeh - produkt z ziaren soi

   Tempeh powstaje na bazie ziaren soi i jest to produkt fermentowany. Produkt zwykle służy jako zamiennik ryb, ponieważ przypomina ich mięso pod względem struktury. Tempeh jest twardszy niż tofu, a do jego przyrządzenia wykorzystuje się zmielone ziarna.



6. TVP - teksturowane białko roślinne

   Teksturowane białko roślinne (ang. textured vegetable protein) jest produkowane z odtłuszczonej mąki sojowej, która jest produktem powstającym po ekstrakcji oleju sojowego. Przygotowuje się z niego kotlety sojowe.



7. Grzyby

   Grzyby charakteryzują się bogatym i ziemistym smakiem oraz mięsistą strukturą. Można wykorzystać je w różnych daniach mięsnych, np. strogonoff lub polenta. Z boczniaków przyrządzimy flaczki, a z pieczarek „mięsny” farsz do warzyw lub makaronu.



8. Rośliny strączkowe

   Soczewica, fasola i inne rośliny strączkowe powinny być podstawowym elementem diety bezmięsnej lub z ograniczoną ilością mięsa. Zawierają one roślinne białko, które pokrywa zapotrzebowanie na aminokwasy i witaminy. Wyjątkiem jest witamina B12 wymagająca suplementacji w przypadku osób spożywających zbyt małe ilości mięsa. Soczewica może zastąpić mieloną wołowinę. Rośliny strączkowe są bogatym źródłem potasu, wapnia, magnezu i fosforu.

   Soczewica jest dostępne w kilku kolorach - zielonym, czerwonym, czarnym i brązowym. Soczewica jest niedroga oraz szybko się gotuje, a ponadto skutecznie zaspokaja apetyt. Można z niej przygotować gulasz, tacosy, pulpety i burgery. Podobnie jest w przypadku fasoli i innych roślin strączkowych (np. ciecierzycy, grochu). Można przygotować z nich nie tylko dipy i zupy, ale także sałatki, oraz sycące gulasze i chilli.



9. Bakłażan i inne warzywa

   Niektóre warzywa mają taką strukturę, że poprzez ich odpowiednie doprawienie można uczynić z nich substytuty mięsa. Do najbardziej popularnych zamienników należą bakłażan, kalafior, ziemniaki i buraki. Bakłażan daje mnóstwo kulinarnych możliwości. Można przyrządzić z niego klopsy, albo zastąpić nim owoce morza oraz francuski specjał - ślimaki. Z kalafiora ugotowanego al dente można przygotować zamienniki steków i kurczaka. Warzywo w panierce przypomina natomiast w smaku panierowane skrzydełka. Ziemniaki sprawdzają się jako składnik na kotlety, podobnie jak buraki.



10. Chlebowiec

   Chlebowiec jest owocem należącym do rodziny morwowatych. Pochodzi on z tropikalnej części Azji. Można kupić go w postaci surowej, albo w formie konserwowanej. Charakteryzuje się on słodkawym smakiem. W Polsce nie jest jeszcze bardzo popularny, ale na świecie owszem. Wykorzystuje się go w celu zastąpienia mięsa ryb, wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu. Można z niego przyrządzić wegetariańskie steki na grilla.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE