Dzisiaj jest: Środa, 18.09.2019 Imieniny: Ireny i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

ARTYKUŁY

Pigwa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki. Przepisy na przetwory z pigwy 
Pigwa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki. Przepisy na przetwory z pigwy
13.09.2019

Pigwa pospolita wywodzi się z obszarów Azji Mniejszej, Zakaukazia i południowo-wschodniej Arabii. W Polsce zadomowiła się głównie jako roślina ozdobna, podobnie jak pigwowiec, którego owoce niekiedy są mylnie nazywane pigwą. Owoce pigwy pospolitej mo



Konserwanty w żywności - charakterystyka i wpływ na zdrowie 
Konserwanty w żywności - charakterystyka i wpływ na zdrowie
09.09.2019

Konserwanty (substancje konserwujące) to związki chemiczne przedłużające okres przydatności żywności do spożycia przez zabezpieczenie ich przed zepsuciem i rozkładem powodowanym przez mikroorganizmy patogenne. Używanie konserwantów należy do chemiczn



Wzdęcia i gazy jelitowe - przyczyny i naturalne sposoby ich zwalczania 
Wzdęcia i gazy jelitowe - przyczyny i naturalne sposoby ich zwalczania
05.09.2019

Gazy jelitowe są naturalnie obecne w świetle jelita. Mogą one pochodzić z fermentacji jelitowej, zachodzącej w jelicie grubym oraz z zewnątrz - tworzy je bowiem także powietrze połykane przez człowieka w czasie spożywania posiłków i mówienia. W połyk



Złogi jelitowe - jak bezpiecznie i skutecznie oczyścić z nich organizm 
Złogi jelitowe - jak bezpiecznie i skutecznie oczyścić z nich organizm
01.09.2019

Złogi w jelitach, zwane też kamieniami kałowymi, powstają w następstwie zaparć. Chcąc pozbyć się kamieni kałowych, należy wykorzystać metody podobne do tych, które znajdują zastosowanie w przypadku zwalczania zaparć. Do podstawowych metod stosowanych



Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni? 
Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni?
31.08.2019

Przyprawy i zioła wykorzystywane w kuchni, takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma, kmin rzymskie, imbir, czosnek, bazylia, tymianek i rozmaryn, charakteryzują się specyficznym, wyjątkowym aromatem i podkreślają smak potraw. Niemniej zawarte w



Indeks glikemiczny - wpływa na poziom cukru, energii i tkanki tłuszczowej 
Indeks glikemiczny - wpływa na poziom cukru, energii i tkanki tłuszczowej
24.08.2019

Indeks glikemiczny, zwany też wskaźnikiem glikemicznym lub skrótem IG jest klasyfikacją produktów żywnościowych opartą na złożeniu wpływu tych produktów na poziom glukozy we krwi w czasie 2-3 godzin po ich spożyciu. Wskaźnik glikemiczny ma istotne zn



Olejek eukaliptusowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olejek eukaliptusowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie
22.08.2019

Olejek eukaliptusowy (łac. Oleum Eucalypti) to olejek eteryczny otrzymywany z liści drzew eukaliptusowych. Największe jego ilości pozyskuje się z liści gatunku eukaliptusa gałkowego (łac. Eucalyptus globulus), pochodzącego z terenów Australii, Nowej



Rumianek lekarski - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Rumianek lekarski - właściwości zdrowotne i zastosowanie
14.08.2019

Rumianek lekarski (Chamomilla recutita) to jeden z najpopularniejszych oraz najczęściej stosowanych gatunków ziół na świecie. Jego nazwa pochodzi od greckich słów chamos (ziemne) i melos (jabłko). Jest rośliną jednoroczną o cienkiej łodydze zakończon



Tych owoców i warzyw raczej nie przechowuj w lodówce 
Tych owoców i warzyw raczej nie przechowuj w lodówce
12.08.2019

Warzywa i owoce kupowane w sklepach i marketach zazwyczaj szybko się psują, dlatego wielu konsumentów wyrobiło sobie nawyk przechowywania ich w lodówce. Niemniej nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do przechowywania w niskiej temperaturze. Przec



Ortoreksja, pregoreksja, alkoreksja - rodzaje zaburzeń odżywiania i ich charakterystyka 
Ortoreksja, pregoreksja, alkoreksja - rodzaje zaburzeń odżywiania i ich charakterystyka
06.08.2019

Zaburzenia odżywiania to jednostki chorobowe, które charakteryzują się zaburzeniami łaknienia na podłożu psychicznym. Zaburzenia odżywiania skutkują najczęściej zmianą masy ciała, niedoborami składników odżywczych oraz ich powikłaniami (anemia, osteo



Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy 
Znaczenie żywienia w profilaktyce osteoporozy
31.07.2019

Osteoporoza (gr. „osteon” - kość i języka łacińskiego „porus” - ubytek) to choroba układu kostnego, charakteryzująca się osłabieniem odporności mechanicznej i zwiększonym ryzykiem złamań kości, co spowodowane jest zmniejszeniem ich gęstości mineralne



Olej rycynowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olej rycynowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie
27.07.2019

Olej (olejek) rycynowy, olej rącznikowy (Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) to produkt pozyskiwany z nasion byliny rącznika pospolitego. Otrzymywany jest przez wyciskanie na zimno olejku z nasion, a następnie gotowanie z wodą - dzięki temu następuje



Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu 
Pistacje, quinoa i inne źródła białka roślinnego. 15 produktów dostarczających proteiny do organizmu
21.07.2019

Białko jest składnikiem odżywczym pełniącym funkcje budulcowe, regulacyjne i energetyczne w organizmie. W organizmie proteiny są „cięte” na aminokwasy, które są niezbędne do zapewnienia wzrostu komórkowego i regeneracji komórek. Białka pozwalają na u



Wszechstronne zastosowanie sody oczyszczonej 
Wszechstronne zastosowanie sody oczyszczonej
17.07.2019

Soda oczyszczona to nazwa handlowa i zwyczajowa nieorganicznego związku wodorowęglanu sodu o wzorze chemicznym NaHCO3. Jako dodatek do żywności oznaczana jest również symbolem E500b. Wszechstronne zastosowania sody oczyszczonej zostały odkryte przez



Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki 
Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki
13.07.2019

Tuńczyk to nazwa obejmująca kilkanaście gatunków drapieżnych ryb okoniowatych z rodziny makrelowatych. Tuńczyki występują w ciepłych wodach Oceanu Spokojnego, Indyjskiego, Atlantyckiego oraz w wodach Morza Śródziemnego, można je spotkać w zimniejszyc



Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Pokrzywa - właściwości zdrowotne i zastosowanie
07.07.2019

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym. Występuje w stanie dzikim w Azji, Europie, Afryce oraz Ameryce Północnej. Rośnie w lasach, na polach oraz zasiedla tereny wysoko zmienione przez działalność człowieka. Pokrz



Substancje bioaktywne - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Substancje bioaktywne - charakterystyka i właściwości zdrowotne
01.07.2019

Składniki (substancje) bioaktywne to różnorodne związki nieodżywcze pochodzące z produktów żywnościowych, które oddziałują na organizm człowieka przez usprawnianie procesów fizjologicznych. Zabezpieczają przez to organizm przed niewłaściwymi reakcjam



Dlaczego należy unikać grillowania i jak zmniejszyć jego szkodliwość? 
Dlaczego należy unikać grillowania i jak zmniejszyć jego szkodliwość?
27.06.2019

Maj i czerwiec to miesiące, w których rozpoczynamy sezon na grillowanie. Przez cały okres letni i wakacyjny spędzamy weekendy w ogródkach, na działkach czy balkonach przygotowując aromatyczne mięso czy warzywa z grilla. Każdy z nas zna chyba zapach i



Astma - podstępna choroba XXI wieku 
Astma - podstępna choroba XXI wieku
25.06.2019

W 1980 r. odnotowano wzrost zachorowalności na astmę, co zbiegło się w czasie z nagłośnieniem skutków ubocznych stosowania aspiryny związanych z zespołem Reye’a. Wówczas w leczeniu astmy zaprzestano stosowania tego leku i zaczęto stosować paracetamol



Śmietana a śmietanka - rodzaje i zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze 
Śmietana a śmietanka - rodzaje i zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze
21.06.2019

Czym różni się śmietana od śmietanki? Śmietana - inaczej nazywana śmietaną kwaśną lub ukwaszoną to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Następnie śmietanka poddana jest procesowi fermentacji ml



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 37 |