Dzisiaj jest: Niedziela, 25.02.2018 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

ARTYKUŁY

Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz! 
Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz!
23.02.2018

Konsument widząc nadpsute warzywo lub owoc, albo wyrzuci je od razu, albo (żeby nie marnować jedzenia) odkroi zepsutą część i zje pozostałą. W tym przypadku lepiej "marnować" jedzenie, niż zdrowie. Szczególną uwagę na stan owoców i warzyw trzeba zwr.



L-glutamina, wzmocnienie nie tylko dla mięśni i jelit 
L-glutamina, wzmocnienie nie tylko dla mięśni i jelit
21.02.2018

Stosowanie aminokwasów jest dość powszechne u kulturystów, przeciętny człowiek ma jednak o nich niewielkie pojęcie. A szkoda, bo aminokwasy takie jak l-glutamina mają ogromny wpływ na nasz organizm i regularne używanie ich może znacząco poprawić nasz



Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Grzyby shiitake - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.02.2018

Znane głównie dzięki medycynie chińskiej, która uważa je za naturalne lekarstwo na wiele chorób, od niedawna docenione również w Europie - grzyby shiitake stają się coraz popularniejsze. I słusznie, bo dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczy



Mało znane odmiany fasoli i ich wartości odżywcze 
Mało znane odmiany fasoli i ich wartości odżywcze
13.02.2018

W Polsce największym zainteresowaniem cieszą się takie odmiany fasoli jak fasola biała, fasola piękny jaś oraz od niedawna czerwona fasola kojarzona głównie z kuchnią meksykańską i amerykańską. Jeżeli powyższe odmiany fasoli już Ci się przejadły i ch



Czym są kalorie i dlaczego kaloria kalorii nierówna? 
Czym są kalorie i dlaczego kaloria kalorii nierówna?
07.02.2018

Zainteresowanie tematem kalorii kumuluje się głównie przy okazji świąt oraz tłustego czwartku. Wiemy więc, że pączek w zależności od sposobu smażenia, nadzienia w środku i dodatków może mieć nawet do 400 kalorii, ale co to oznacza dla nas w praktyce?



Sztuczne barwniki i aromaty - przedstawiamy jak i z czego powstają 
Sztuczne barwniki i aromaty - przedstawiamy jak i z czego powstają
05.02.2018

Sztuczne barwniki oraz aromaty poprawiają wrażenia smakowo-zapachowe i wygląd kolorystyczny produktu. Tym razem nie będziemy się zastanawiać jak wpływają na zdrowie - przyjrzymy się metodom ich produkcji. Szczegółowe informacje na temat metod produkc



Ksylitol - substytut cukru, właściwości i zastosowanie 
Ksylitol - substytut cukru, właściwości i zastosowanie
01.02.2018

Cukier brzozowy znany przede wszystkim pod nazwą ksylitol należy do grona słodzików naturalnego pochodzenia. Ten substytut cukru od kilku lat zdobywa coraz szersze uznanie wśród konsumentów. Stosowanie ksylitolu pierwotnie zalecano osobom cierpiącym



Pieprz kajeński - charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni 
Pieprz kajeński - charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni
29.01.2018

Pieprz cayenne, pieprz kajeński, papryka kajeńska, pieprz turecki - pod takimi właśnie nazwami znana jest ta bardzo pikantna przyprawa. Nazwa pieprz jest jednak myląca. Nie jest to bowiem pieprz, a drobno zmielona, suszona papryka specjalnej odmiany.



Chrzan - nie tylko na odporność 
Chrzan - nie tylko na odporność
26.01.2018

Chrzan na polskim stole pojawia się co najmniej raz w roku - podczas świąt wielkanocnych. Przy innych okazjach pojawia się dosyć rzadko, podawany głównie jako dodatek do mięs. Ten dodatek może zrobić więcej dobrego dla Twojego zdrowia, niż Ci się wyd



Ssanie oleju - sposób na zdrowie i urodę 
Ssanie oleju - sposób na zdrowie i urodę
18.01.2018

Ssanie oleju wbrew pozorom nie jest nowym trendem - ta technika znana była medycynie ajuwerdyjskiej jeszcze przed naszą erą. Dawniej medycyny uważali, że płukanie ust olejem może przyspieszać procesy oczyszczania nie tylko jamy ustnej, ale też całego



Bakterie Lactobacillus Acidophilus - dlaczego są nam potrzebne? 
Bakterie Lactobacillus Acidophilus - dlaczego są nam potrzebne?
14.01.2018

Bakterie uznajemy za drobnoustroje powodujące choroby. Są jednak i takie mikroorganizmy, których potrzebujemy do zachowania zdrowia. Należą do nich między innymi bakterie probiotyczne zwane Lactobacillus Acidophilus. Ich nazwa wywodzi się z łaciny -l



Uważaj na reklamy "leków" - nie daj się nabić w butelkę 
Uważaj na reklamy "leków" - nie daj się nabić w butelkę
08.01.2018

Reklamy suplementów diety to drugi „majstersztyk” obok reklamy produktów finansowych obiecujących złote góry. Sposób ich opracowania jest oparty na wiedzy z dziedziny psychologii i marketingu wymieszanych z odrobiną sprytu. Z życia wzięte - „Wstyd si



7 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o warzywach 
7 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o warzywach
04.01.2018

Myślisz, że warzywa są nudne? Nic bardziej mylnego - ta grupa roślin jadalnych kryje wiele zagadek. Niektóre z warzyw pierwotnie wyglądały inaczej niż współcześnie. Przykładem jest choćby marchew. Są także warzywa, które pojawiły się całkiem niedawno



Azotany i azotyny - źródła w żywności i ich wpływ na zdrowie 
Azotany i azotyny - źródła w żywności i ich wpływ na zdrowie
24.12.2017

Azotany i azotyny znaleźć można w wielu produktach spożywczych. W diecie w umiarkowanych ilościach nie stanowią zagrożenia, jednak gdy jest ich z dużo, mogą szkodzić zdrowiu. Azotany i azotyny przenikają one do roślin z nawożonej gleby, są także doda



Uważaj na gumę do żucia! Nie jest obojętna dla organizmu 
Uważaj na gumę do żucia! Nie jest obojętna dla organizmu
22.12.2017

Większość z nas sięga po nią codziennie, czasem nawet kilka razy w ciągu dnia. Towarzyszy nam między posiłkami dla odświeżenia jamy ustnej, w końcu w reklamach przedstawia się ją jako zdrową alternatywę dla pasty do zębów. Guma do żucia, bo o niej mo



Tych produktów nie kupuj na wagę! 
Tych produktów nie kupuj na wagę!
18.12.2017

Kupowanie na wagę staje się coraz bardziej popularne, a to dzięki ekologicznemu nurtowi „zero waste”, który zakłada zużywanie jak najmniejszej ilości śmieci, a więc i również plastikowych opakowań, w które wkłada się żywność. Niestety, to, co jest zd



Babka płesznik - właściwości i zastosowanie 
Babka płesznik - właściwości i zastosowanie
14.12.2017

Babka płesznik (łac. Plantago psyllium) nazywana jest również babką śródziemnomorską, płesznicą, pchlicą, czy też pchlim nasieniem. Nie jest to rodzima, polska roślina, z tego względu uprawiana jest w naszym kraju rzadko. Pochodzi ona z ciepłego regi



Rzepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rzepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.12.2017

Rzepa to dość zapomniane warzywo, które jednak warto spożywać, ze względu na wartości odżywcze - dobrze jest więc przypomnieć sobie o nim co nieco. Po tę roślinę z rodziny kapustowatych nasi przodkowie często sięgali w okresie jesienno-zimowym, ze wz



Wędliny i mięso „naturalne eko” - sprawdzamy jak są produkowane 
Wędliny i mięso „naturalne eko” - sprawdzamy jak są produkowane
08.12.2017

Wędliny i inne mięsne produkty wytwarzane metodami ekologicznymi podobnie jak cała żywność ekologiczna są niewątpliwie zdrowsze niż te produkowane w konwencjonalny, przemysłowy sposób, ponieważ nie są zanieczyszczone środkami chemii rolnej takimi jak



Warzywa cebulowe - niedoceniane źródło cennej siarki 
Warzywa cebulowe - niedoceniane źródło cennej siarki
03.12.2017

Współcześnie raczej nie przepadamy za warzywami cebulowymi, bo zostawiają w ustach nieprzyjemny posmak i zapach. Wykorzystujemy je głównie jako dodatki do różnych potraw. Zwykle o ich właściwościach leczniczych specjaliści od żywienia przypominają je



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 30 |