Nasz układ odpornościowy to niezwykle silny mechanizm do walki z bakteriami i wirusami, które właśnie jesienią zaczynają "frontalny" atak. Nie od dziś wiadomo, że dieta, czyli wszystko to co jemy może budować naszą odporność lub ją rujnować. Ocenia się, że za odporność w ponad 70% odpowiadają nasze jelita, a więc zgodnie z tą zależnością zdrowe jelita to zdrowy i odporny na choroby człowiek.
Osobom chcącym pobudzić pracę układu immunologicznego poleca się zwiększenie spożycia pokarmów działających przeciwzapalnie. Dostarczając organizmowi dużą ilość witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i fito związków jest on w stanie sam sobie poradzić i odeprzeć atak chorób. Zobacz co jeść, aby wzmocnić swoją odporność.
|
|
Czosnek - źródło allicyny
Czosnek charakteryzuje się piekącym smakiem, nieprzyjemnym i charakterystycznym zapachem. Niemniej za wprowadzeniem go do jadłospisu przemawia wysoka zawartość allicyny. Wspomniana substancja jest naturalnym antybiotykiem nadającym czosnkowi właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, a nawet antywirusowe.
Jogurt naturalny probiotyczny - źródło kultur bakterii probiotycznych
Jogurt podobnie jak inne produkty mleczne (kefir, mleko acidofilne, maślanka) zawiera probiotyki, czyli dobre bakterie. Żywe kultury bakterii probiotycznych pobudzają odporność zapobiegając infekcji. Warunek jest jeden - bakterie zawarte w jogurcie muszą przetrwać przejście przez żołądek i jelito cienkie. Niestety w większości jogurtów nie przeżywają i nie docierają do jelita grubego. Nazwa bakterii probiotycznej w jogurcie musi w swoim składzie zawierać minimum trzy członową nazwę szczepu, który ma udowodnione działanie w badaniach - np. Lactobacillus casei DN 114001. Bakterie o udowodnionym działaniu probiotycznym budują ochronną barierę w układzie pokarmowym uniemożliwiając przenikanie drobnoustrojów w układzie trawiennym. Szczepy probiotyczne przywracają naturalny stan bakterii jelitowych. Bakterie probiotyczne konkurują o substancje odżywcze z patogenami. Chronią przed kolonizacja przez szkodliwe bakterie, obniżają pH, poprawiają też działanie układu immunologicznego. Zawsze lepszym wyborem będzie wybór mlecznych produktów fermentowanych naturalnych niż produktów fermentowanych z dodatkiem cukru (bakterie probiotyczne nie przepadają za cukrem).
Czerwone wino - źródło resweratrolu i pterostylbenu
Czerwone wino należy do grona produktów spożywczych wspomagających odporność, ponieważ zawiera ono resweratrol i pterostylben. Są to związki chemiczne posiadające udowodnione działanie prozdrowotne. Resweratrol jest związkiem chemicznym pobudzającym układ odpornościowy do bardziej intensywnej pracy. Ponadto, związek organiczny zmniejsza ryzyko chorób serca i wspiera walkę z rakiem. Z kolei pterostylben jest przeciwutleniaczem wspomagającym odporność, a dodatkowo obniżającym poziom cholesterolu. Mechanizm wpływu obu substancji na układ immunologiczny polega na wsparciu działania witaminy D i zwiększeniu aktywności genu, który jest odpowiedzialny za prawidłową odporność. Wspomniane substancje wchodzą też w skład czerwonych winogron.
Miód - źródło inhibiny
Miód dzięki zawartości inhibiny wzmacnia odporność. Inhibina jest naturalnym antybiotykiem, który zwalcza drobnoustroje wywołujące infekcje górnych dróg oddechowych. Dla wzmocnienia odporności poleca się szczególnie miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowy, gryczany oraz miód manuka. Miód lipowy działa wykrztuśnie i przeciwgorączkowo. Należy pamiętać, aby spożywać miód bez poddawania go działaniu wysokiej temperatury, gdyż w ten sposób traci wiele swoich dobroczynnych składników.
Olej lniany tłoczony na zimno i tłuste ryby morskie - źródło kwasów tłuszczowych omega-3
Olej lniany (tłoczony na zimno) jest bardzo bogatym źródłem pierwszego w szeregu kwasu tłuszczowego z grupy omega-3 - alfa linolenowego (ALA), który wzmacnia układ immunologiczny i odgrywa bardzo ważną rolę w kształtowaniu systemu odporności. Tłuste ryby morskie są również wspaniałym źródłem kwasów omega-3 (kwasów EPA i DHA), jednak ze względu na potencjalne zanieczyszczenie metalami ciężkimi i dioksynami powinno się wybierać ryby z akwenów dalekomorskich i oceanicznych. Spożywanie kwasów EPA i DHA jest ważne zwłaszcza dla mężczyzn, ponieważ proces konwersji kwasu ALA w EPA i DHA jest znacznie gorszy niż w przypadku kobiet. Należy pamiętać, że kwasy omega-3 są bardzo wrażliwe na podgrzewanie i utlenianie, tak więc powinny być spożywane na zimno (np. do surówek), a butelki z olejem powinny być trzymane w lodówce w ciemnych, szklanych i zamkniętych butelkach.
Kiszona kapusta - źródło bakterie probiotycznych i naturalny prebiotyk
Kiszona (kwaszona) kapusta jest źródłem pożytecznych bakterii probiotycznych a także naturalnego błonnika będącego swego rodzaju pożywką prebiotyczną dla "dobrych" bakterii. Dobre drobnoustroje powodują, że szybciej odczuwamy sytość, rzadziej cierpimy na problemy gastryczne i cieszymy się lepszą odpornością. Kiszona kapusta jest ponadto dobrym źródłem witaminy C. Obecność drobnoustrojów na powierzchni nabłonka wyściełającego jelito powoduje, że chorobotwórcze bakterie i wirusy nie mogą przytwierdzić się do nabłonka, namnażać i powodować zakażenie. Składniki mikroflory stale pobudzają układ odpornościowy i utrzymują go w stanie gotowości. Pożyteczne drobnoustroje pobudzają perystaltykę jelit i pośredniczą w dostarczaniu substancji odżywczych, m.in. niektórych witamin. Warto również wspomnieć o innych kiszonych produktach, także wzmacniających odporność - kiszonych ogórkach, czy zakwasie buraczanym, a także fermentowanej soji - natto, tempeh, miso i fermentowanym sosie sojowym.
Owoce cytrusowe - witamina C i bioflawonoidy
Owoce cytrusowe są bogatym źródłem witaminy C oraz bioflawonoidów. Bioflawonoidy i witamina C działają przeciwutleniająco. Z kolei rutyna uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych i utrudnia przenikanie chorobotwórczych drobnoustrojów do krwi. W czasie infekcji rutyna ogranicza obrzęk błony śluzowej.
Zielona herbata - źródło EGCG
Zielona herbata to źródło polifenoli, ale przede wszystkim źródło galusanu epigalokatechiny - czyli EGCG. Związek ten zwiększa odporność organizmu, ale również pomaga w zwalczaniu wielu chorób nie związanych z działaniem bakterii i wirusów, np. choroby Alzheimera. Badania wykazały, że polifenole znajdujące się w naparze przyczyniają się do zwiększenia liczby komórek układu immunologicznego, pomagają więc zapobiegać przeziębieniom poprzez zwiększenie liczby komórek należących do układu odpornościowego, odpowiedzialnych głównie za hamowanie odpowiedzi autoimmunologicznej - limfocytów T. Warto również wspomnieć o szczególnym typie zielonej herbaty - herbacie matcha, która dostarcza kilkukrotnie więcej EGCG niż normalna zielona herbata. Do zielonej herbaty warto wkroić listek lub dwa imbiru - ma on działanie rozgrzewające i przeciwzapalne.