Dzisiaj jest: Czwartek, 18.12.2014 Imieniny: Gracjana i Bogusława



Ilość przepisów w serwisie: 3915

Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC


27.01.2011
Rozmiar tekstu: AAA

Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC

Sonda


Jakie stosujesz suplementy diety ?


Archiwum sond »

   Antyoksydanty nazywane też przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników tworzących się pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, działania hormonów, zanieczyszczenia środowiska, stresu, spożywania niektórych pokarmów, nałogów i w wyniku procesów starzenia. Antyoksydanty są substancjami, które zapobiegają uszkodzeniom komórek. Antyoksydanty dzielimy na endogenne, czyli występujące w każdej komórce enzymy, do których zaliczmy dysmutazę ponadtlenkową, katalazę, reduktazę glutationu i peroksydazę oraz egzogenne dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem lub pod postacią suplementów (witaminy A, C, E, koenzym Q10, karotenoidy, ksantofile, selen, kwasy fenolowe, flawonoidy, cynk, mangan).





Wolne rodniki tlenowe i stres oksydacyjny

   Wolne rodniki tlenowe są to atomy, jony lub cząsteczki posiadające co najmniej jeden niesparowany elektron. Te wyjątkowo reaktywne cząstki, dążąc do oddania elektronu bądź przyłączenia brakującego, atakują i uszkadzają komórki organizmu. Do reaktywnych form tlenu należą: anionorodnik ponadtlenkowy, tlen singletowy, nadtlenek wodoru, tlenek azotu, rodnik hydroksylowy, rodnik wodoronadtlenkowy. Procesy przejmowania przez wolne rodniki elektronów z otaczających cząsteczek prowadzą do niekorzystnych, łańcuchowych reakcji utleniająco-redukcyjnych. Jedną z takich reakcji jest utlenianie lipidów, której produkty doprowadzają do nieodwracalnych szkód w błonach komórkowych. W cytoplazmie komórek reakcje zapoczątkowane przez wolne rodniki odpowiedzialne są za destrukcję białek enzymatycznych i budulcowych komórek. Rodniki tlenowe mogą też siać spustoszenie w jądrach komórkowych. Uszkadzając zasady wchodzące w skład DNA, przyczyniają się do zahamowania replikacji DNA i powstawania mutacji. Jeśli równowaga między wolnymi rodnikami a neutralizującymi je antyoksydantami jest zachowana, nie ma zagrożenia dla zdrowia. Zagrożenie to pojawia się w chwili, gdy występuje nadmiar rodników i przeciwutleniacze nie nadążają z ich dezaktywacją. Mamy wówczas do czynienia z tzw. stresem oksydacyjnym. Opisano wiele chorób, w których powstawaniu uczestniczą reaktywne formy tlenu. Należą do nich między innymi: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, astma oskrzelowa, powikłania cukrzycy, choroby uszkadzające układ nerwowy (choroba Parkinsona i Alzheimera). Kiedy stres oksydacyjny zadziała uszkadzająco na komórki śródbłonka naczyń krwionośnych, może to zapoczątkować i podtrzymywać procesy miażdżycowe, a kiedy uszkadza białe krwinki, w konsekwencji prowadzi to do osłabienia ich zdolności do zwalczania zakażeń i sprzyja powstawaniu chorób zwyrodnieniowych i nowotworów.



Wartości ORAC

   ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - czyli zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych) to miara pojemności antyoksydacyjnej oznaczana dla produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy. Metoda ORAC została opracowana przez National Institute on Aging w amerykańskich rządowych laboratoriach w Bethesda. W 2007 roku amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa udostępniło bazę danych dokumentującą wartości ORAC. Wartości ORAC zostały przeliczone dla porcji artykułów żywnościowych o masie 100 g i wyrażone w mikromolach TE (równoważnikach troloksu, pochodnej witaminy E). Obejmują zarówno przeciwutleniacze rozpuszczalne w tłuszczach jak i rozpuszczalne w wodzie. Sugeruje się, że spożywanie dużej ilości żywności z wysokim ORAC podnosi pojemność antyoksydacyjną ludzkiej krwi, osocza i tkanek o 10-25%. Eksperci sugerują, że należy spożywać od 3000 do 5000 jednostek ORAC, gdy w rzeczywistości ludzie konsumują średnio mniej niż 1000 wartości ORAC. Niestety metoda ORAC posiada również wady: mierzenie zdolności działania przeciwutleniającego jedynie w stosunku do wybranej grupy wolnych rodników, najprawdopodobniej tylko nadtlenków, brak charakterystyki przebiegu reakcji prowadzącej do uszkodzeń, brak wystarczających dowodów naukowych potwierdzających udział wolnych rodników w powyższej reakcji. Niemniej jednak wartości pokazują potencjał poszczególnych produktów. Obróbka termiczna (gotowanie, smażenie, mikrofala) znacznie obniża wartości ORAC.



Tabele wartości ORAC



Produkt Wartość ORAC w 100 [g]
Goździki suszone 290283
Oregano suszone 175295
Rozmaryn suszony 165280
Tymianek suszony 157380
Cynamon mielony suszony 131420
Kurkuma mielona suszona 127068
Szałwia suszona 119929
Jagody acai w proszku 102700
Dzika róża suszona 96150
Natka pietruszki suszona 73670
Gałka muszkatołowa suszona 69640
Bazylia suszona 61063
Kakao w proszku niesłodzone 55653
Kminek suszony 50372
Curry w proszku suszone 48504
Pieprz biały suszony 40700
Imbir mielony suszony 39041
Pieprz czarny suszony 34053
Szałwia świeża 32004
Gorczyca żółta suszona 29257
Tymianek świeży 27426
Majeranek świeży 27297
Otręby ryżowe suszone 24287
Chili w proszku suszone 23636
Papryka w proszku suszona 21932
Czekolada gorzka 20816
Aronia surowa 19220
Czekolada półgorzka 18053
Orzechy pekan 17940
Estragon świeży 15542
Imbir surowy 14840
Bez czarny surowy 14697
Mięta pieprzowa świeża 13978
Oregano świeże 13970
Orzechy włoskie 13541
Rodzynki złociste bezpestkowe 10450
Orzechy laskowe 9645
Borówki surowe 9621
Gruszki suszone 9496
Cząber świeży 9465
Żurawina surowa 9090
Fasola czerwona Red Kidney surowa 8606
Fasola czarna surowa 8494
Śliwki suszone 8059
Fasola Pinto surowa 8033
Czarne porzeczki surowe 7957
Orzeszki pistacjowe 7675
Czekolada mleczna 7519
Soczewica surowa 7282
Jabłka suszone 6681
Czosnek w proszku suszony 6665
Soja surowa 5409
Kolendra surowa 5141
Maliny surowe 5065
Bazylia świeża 4805
Jagody świeże 4669
Wino czerwone Cabernet Suavignon 4523
Granat surowy 4479
Migdały 4454
Truskawki surowe 4302
Cebula w proszku suszona 4289
Jabłka Red Delicious surowe 4275
Brzoskwinie suszone 4222
Rodzynki jasne suszone 4188
Jabłka Granny Smith surowe 3898
Daktyle surowe 3895
Czereśnie surowe 3747
Masło orzechowe 3432
Rodzynki bezpestkowe 3406
Czerwone porzeczki surowe 3387
Figi surowe 3383
Agrest surowy 3332
Morele suszone 3243
Orzeszki ziemne 3166
Brokuły surowe 3083
Jabłka Gala surowe 2828
Kardamon suszony 2764
Wino czerwone Merlot 2670
Czerwona kapusta surowa 2496
Szparagi zielone surowe 2252
Gruszki surowe 2201
Kiełki rzodkiewki surowe 2184
Otręby owsiane 2169
Brokuły gotowane 2160
Pomarańcze surowe 2103
Szczypiorek surowy 2094
Kalafior surowy 2084
Chleb pumpernikiel 1963
Orzechy nerkowca 1948
Awokado surowe 1922
Brzoskwinie surowe 1922
Winogrona czerwone surowe 1837
Buraczki surowe 1776
Rzodkiewki surowe 1750
Winogrona ciemne surowe 1746
Popcorn 1743
Szpinak mrożony surowy 1687
Grejfrut surowy 1640
Mandarynki surowe 1627
Sałata surowa 1532
Cebula czerwona surowa 1521
Kiełki lucerny surowe 1510
Sałata maślana surowa 1423
Guawa surowa 1422
Chleb pełnoziarnisty 1421
Cytryna surowa 1346
Pietruszka surowa 1301
Mango surowe 1300
Herbata zielona parzona 1253
Morele surowe 1110
Papryka żółta surowa 1043
Winogrona zielone i białe surowe 1018
Papryka pomarańczowa surowa 984
Kiełki sojowe surowe 962
Papryka zielona surowa 935
Bakłażan surowy 932
Nektarynki surowe 919
Cebula biała surowa 913
Kiwi surowe 862
Papryka czerwona surowa 821
Noni surowe 800
Banany surowe 795
Grzyby shitake suszone 752
Kukurydza ziarno słodka surowa 728
Marchew surowa 697
Koncentrat pomidorowy 694
Boczniaki surowe 664
Groszek zielony mrożony 600
Syrop klonowy 590
Por surowy 569
Ananas surowy 562
Seler surowy 552
Kapusta biała surowa 529
Sok pomidorowy 486
Dynia surowa 483
Mak suszony 481
Sałata lodowa surowa 438
Marchewka mini surowa 436
Kabaczek surowy 396
Wino białe stołowe 392
Pomidory czerwone surowe 387
Oliwa z oliwek extra vergine 372
Melon surowy 319
Koper surowy 307
Papaja surowa 300
Szparagi białe surowe 296
Cukinia surowa 180
Arbuz surowy 142
Ogórek surowy 140
Limonka surowa 82







Nowości produktowe

Gulasz  Gulasz

Producent: Quicker


Marka Quicker została stworzona z myślą o osobach, które praktykują zdrowy styl życia, cenią sobie racjonalne odżywianie oraz aktywność fizyczną. Produkty marki Quicker to dania z liofilizowanych składników.

WIĘCEJ



Nowości produktowe

Nowości wydawnicze

Francuzki nie tyją  Francuzki nie tyją

Wydawnictwo: Albatros


Wśród wyjątkowych osiągnięć francuskiej cywilizacji jeden wspaniały triumf pozostaje zupełnie niewyjaśniony - fakt, że Francuzki nie tyją. Mimo że jedzą do woli, uchodzą im na sucho nawet n

WIĘCEJ



Nowości wydawnicze