Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


05.08.2009
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Arbuz - to pyszny owoc, pełny wartości odżywczych - pochodzi on ze środkowych i południowych rejonów Afryki, gdzie rośnie dziko. W uprawie znany jest od ok. 1500 r. p.n.e., ale na Stary Kontynent trafił dopiero w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiemu, ale już w XIV wieku na terenie Polski znanych było kilka odmian tego owocu.

   Współcześnie w Europie uprawia się arbuzy w Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech, Chorwacji, Francji, Grecji, na Węgrzech, Bułgarii, Rumuni i na południu Rosji. W Polsce hoduje się go rzadziej, głównie w cieplarniach i są to odmiany mniej słodkie w porównaniu z arbuzami z południa Europy. Arbuzy mogą być okrągłe lub podłużne, o kolorze skórki od jasnozielonego do ciemnozielonego, przeplatanymi jaśniejszymi paskami. Najczęściej spotykanym kolorem miąższu jest jasnoczerwony, ale są też inne mniej popularne odmiany, w których miąższ ma kolor ciemnobrązowy, pomarańczowy, żółty, różowy lub biały.





Arbuz - właściwości odżywcze i lecznicze

   100 g tego owocu to około 30 kalorii (kcal) - nie jest więc zbyt kaloryczny. W medycynie ludowej był lekarstwem na podagrę, podrażnienie wątroby oraz trudności z wydaleniem moczu. W miąższu arbuza znajduje się ok. 92% wody, reszta to węglowodany i błonnik pokarmowy. Arbuzy mają też trochę witamin i soli mineralnych. Żywieniowo arbuz jest ceniony ze względu na zawartość witamin tj: beta-karotenu (witamina A) i witaminy C, w mniejszym stopniu witamin: B1, B2, B5 i B6 oraz minerałów tj: magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu. Arbuzy są niezwykle orzeźwiające i doskonale gaszą pragnienie. Słodki i orzeźwiający smak zawdzięcza arbuz zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego, ale arbuz to bogate źródło likopenu i glutationu, cennych przeciwutleniaczy (likopen jest znany ze swojej zdolności do obniżenia ryzyka wielu różnych rodzajów nowotworów) oraz cytruliny stymulującej odporność. Arbuzy mają też słabe działanie przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe. Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Jego miąższ i sok zaleca się podawać chorym w stanach podgorączkowych. Jest też skuteczny w leczeniu obrzęków spowodowanych zaburzeniami pracy serca i nerek. Dzięki błyszczącej skórce i warstwie wosku, która odbija promienie słoneczne, miąższ arbuza zachowuje niższą temperaturę niż otaczające powietrze, co potęguje wrażenie świeżości. Sok z arbuza wpływa tonizująco na cerę, zawarte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego używany jest także jako naturalny środek przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Dobre efekty daje wcieranie soku z arbuza w skórę wokół oczu, albo okłady z plastrów tego owocu na twarzy i szyi. Pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.



Jak kupować i przechowywać arbuzy?

   Kupując arbuzy, należy sprawdzić, czy owoc jest dojrzały i dobry do spożycia. Najczęściej kupujący pukają w jego skórę gdy wydaje głuchy dźwięk, to znaczy, że jest dojrzały i słodki. Arbuzów nie można zbyt długo przechowywać. Jeżeli mamy zamiar przechować arbuza, to najlepiej w całości (jeśli nie jest zbyt dojrzały, może leżeć nawet kilkanaście dni), a pokrojone kawałki - owinięte folią w lodówce (maksymalnie 3 dni). Pokrojone kawałki powinno się kupować tylko pod warunkiem, że sprzedawca podzielił owoc przy nas. Zbyt długo leżące przekrojone arbuzy mogą szybko się zepsuć. Arbuzy doskonale nadają się do deserów, sałatek.



Kalorie i wartości odżywcze arbuza


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 30 kcal / 126 kJ
Białko 0,61 g
Tłuszcz ogółem 0,15 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,016 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,037 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,050 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,050 g
Węglowodany 7,55 g
Błonnik pokarmowy 0,4 g
Witamina A 569 I.U.
Witamina D 0 µg
Witamina E 0,05 mg
Witamina K 0,1 µg
Witamina C 8,1 mg
Witamina B1 0,033 mg
Witamina B2 0,021 mg
Witamina B3 (PP) 0,178 mg
Witamina B6 0,045 mg
Kwas foliowy 3 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,221 mg
Wapń 7 mg
Żelazo 0,24 mg
Magnez 10 mg
Fosfor 11 mg
Potas 112 mg
Sód 1 mg
Cynk 0,10 mg
Miedź 0,04 mg
Mangan 0,04 mg
Selen 0,4 µg
Fluor 1,5 µg
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 2 mg



Ciekawostki o arbuzie

→ W czasach komunistycznych polskie władze starały się unikać słów obcego pochodzenia, więc wyraz arbuz próbowano zastąpić polskim wyrazem kawon - nazwa ta jednak się nie przyjęła
→ Największy arbuz został wyhodowany w 1990 roku przez Billa Carsona ze Stanów Zjednoczonych i ważył 118 kg
→ Najwięksi producenci arbuzów na świecie to: Chiny, Turcja, Iran, Brazylia i Egipt
→ Istnieje ponad 1200 odmian arbuzów, uprawianych przemysłowo w blisko w 100 krajach
→ Arbuz w języku angielskim to Watermelon, w języku francuskim - Pastèque, w niemieckim - Wassermelone, w języku hiszpańskim - Sandía




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.95 Ocen: 19


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE