Dzisiaj jest: Sobota, 19.10.2019 Imieniny: Piotra i Ziemowita



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów


11.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów


   Wchłanianie jest to proces zachodzący w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim, polegający na wnikaniu końcowych produktów trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, a także w niezmienionej postaci wody, witamin i minerałów do komórek śluzówki, a następnie przekazanie ich do krążącej krwi i chłonki.

   Witaminy i składniki mineralne, ze względu na odmienną budowę wchodzą w interakcje pomiędzy sobą, jak również z innymi składnikami powodując pogorszenie (antagonizm) lub polepszenie wchłaniania (synergizm) danej witaminy lub składnika mineralnego. Również czynniki zewnętrzne takie jak np. światło, powietrze, wysoka temperatura, promieniowanie mają wpływ na niszczenie witamin.




   Poniższa tabelka pokazuje interakcje pomiędzy różnymi czynnikami a witaminami i składnikami.



Witamina Poprawia wchłanianie Pogarsza wchłanianie
B1 kompleks witamin B, witamina B2, witamina B3, witamina C, witamina E, mangan, magnez alkohol, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, promieniowanie jonizujące, nadczynność tarczycy, tanina, kofeina, soda do pieczenia, barbiturany, środki neutralizujące kwasy, estrogen, antybiotyki, środki antykoncepcyjne
B2 witamina B1, witamina B3, witamina B6, witamina C, fosfor, błonnik, selen światło, środowisko zasadowe, estrogen, alkohol, tłuszcz, środki antykoncepcyjne, dwutlenek siarki, wysoka temperatura
B3 (PP, Niacyna) kompleks witamin B, witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina C, fosfor, chrom sulfonamidy, alkohol, tabletki nasenne, estrogen, antybiotyki, środki antykoncepcyjne, kawa, herbata, azotan sodu
B5 (Kwas pantotenowy) kompleks witamin B, witamina B6, witamina B12, witamina C, siarka, witamina H, kwas foliowy wysoka temperatura, alkohol, środowisko zasadowe i kwaśne, kawa, herbata, sulfonamidy, tabletki nasenne, estrogen, siarczan żelaza, bromek metylowy
B6 witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina H, witamina C, magnez, cynk wysoka temperatura, światło, środowisko zasadowe, długie przechowywanie, alkohol, estrogen, nikotyna, nadmiar białka, penicyliany, kortyzon, prednison
B9 (Kwas foliowy) kompleks witamin B, witamina B6, witamina B12, witamina H, witamina C światło, wysoka temperatura, środki antykoncepcyjne
B12 witamina A, witamina B1, witamina B6, kwas foliowy, witamina C, witamina H, potas, wapń, sorbitol środowisko zasadowe, światło, alkohol, estrogen, tabletki nasenne, neomycyna, kodeina, aspiryna, antybiotyki, leki przeciwdepresyjne
H (Biotyna) kompleks witamin B, magnez, mangan
środowisko zasadowe, sulfonamidy, antybiotyki, surowe białko jaj (awidyna)
C witamina A, witamina B2, witamina B6, witamina E, bioflawonoidy, wapń, magnez, cynk, potas
długie przechowywanie, światło, nikotyna, wysoka temperatura, środowisko zasadowe, powietrze, żeń-szeń, tlenek węgla (czad), aspiryna, siarczan żelaza, barbiturany, adrenalina, estrogen, sulfonamidy, diuretyki, antykoagulanty, środki przeciwdepresyjne, siarczan sodu, kortyzon, stres
A kompleks witamin B, witamina C, witamina D, witamina E, wapń, fosfor, cynk, tłuszcz światło, wysoka temperatura, powietrze, siarczan żelaza, dikumarol, środki przeczyszczające, sterydy, PCB (polichlorowane difenyle), benzoesan sodu, azotyny, aflatoksyny, DDT, biegunki, dysfunkcje żółci i trzustki, niedobory witaminy D, kofeina, nikotyna, alkohol
D witamina A, witamina C, witamina E, wapń, fosfor, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, światło słoneczne, tłuszcz alkohol, środki przeczyszczające, kortykosterydy
E witamina A, kompleks witamin B, witamina C, mangan, selen, fosfor, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcz światło, powietrze, siarczan żelaza, mrożenie, środki przeczyszczające, estrogen, hormony tarczycy, środki antykoncepcyjne
K witamina H, tłuszcz alkohol, środowisko zasadowe, światło, promieniowanie jonizujące, antykoagulanty, mrożenie, aspiryna, antybiotyki, neomycyna



Składnik mineralny Poprawia wchłanianie Pogarsza wchłanianie
Wapń witamina C, witamina D, bor, magnez (proporcja 3:2), fosfor (proporcja 2:1), mangan, laktoza, wysiłek fizyczny
kwas szczawiowy, kwas fitynowy, nadmiar tłuszczu, nadmiar białka, nadmiar soli, alkoholu, kofeina, brak aktywności fizycznej
Magnez witamina B1, witamina B6, witamina C, witamina D, bor, wapń, fosfor, białko diuretyki, alkohol, streptomycyna, glikozydy nasercowe, kwas fitynowy, kwas szczawiowy, błonnik, zwiększenie spożycia wapnia i fosforu
Fosfor witamina A, witamina D, bor, wapń, żelazo, mangan, białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe aluminium, nadmiar żelaza i magnezu, kofeina
Potas witamina B6, magnez nadmiar sodu, kortyzon, aldosteron, alkohol, kofeina, cukier, diuretyki, aspiryna, penicylina, gentamycyna, środki przeczyszczające zawierające fenyloftaleinę, stres
Sód witamina D, chrom nadmierne pocenie, obniżone spożycie chromu i potasu, nadmiar potasu i chlorków
Żelazo witamina B6, witamina B12, witamina C, B9 -> kwas foliowy, kobalt, miedź, mangan, żywność pochodzenia zwierzęcego (czynnik mięsny) kofeina, fosfoproteiny w jajku, kwas fitynowy, kwas szczawiowy, taniny, fosforany, błonnik, wapń, polifenole, neomycyna, nadmiar cynku
Cynk witamina A, witamina C, witamina E, witamina B6, białko, magnez, potas, mangan
kwas fitynowy, kwas szczawiowy, błonnik, alkohol, antybiotyki (zwłaszcza tetracyklina), żelazo, miedź, nadmiar wapnia
Miedź kobalt, żelazo nadmiar witaminy C, cynk
Mangan cynk, witamina E, witamina B1, witamina C, witamina K antybiotyki, alkohol
Molibden białko, węglowodany, tłuszcz nadmiar miedzi, siarczany
Chrom witamina B3, aminokwasy (glicyna, cysteina, kwas glutaminowy), wysiłek fizyczny, witamina C nadmiar rafinowanego cukru i mąki, pestycydy, metale ciężkie
Selen witamina E, witamina A, witamina C



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.48 Ocen: 31

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE