Dzisiaj jest: Niedziela, 08.12.2019 Imieniny: Marii i Wirgiliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Co zrobić aby zapobiec stratom witamin


08.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Co zrobić aby zapobiec stratom witamin


   Zawartość witamin w żywności zmniejsza się podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej. Tylko zawartość witaminy D i H pozostaje niezmienna. Straty witamin zwiększają się wraz z wydłużeniem czasu przechowywania. Mrożenie żywności ma mały wpływ na zawartość witamin. Jednakże blanszowanie przed mrożeniem może zredukować ich ilość. Aby zapobiec stratom naturalnych witamin w żywności staraj się:

- warzywa i owoce najlepiej gotować na parze,

- jeżeli gotujemy warzywa w wodzie to gotować w małej ilości wody, którą można wykorzystać na sosy lub zupy,



- przyrządzać potrawy jak najkrócej przed podaniem,

- mając do wyboru żywność mrożoną i puszkowaną zdecydowanie wybierać mrożoną,

- żywność mrożoną gotować bez rozmrażania,

- surówki sporządzać ze świeżo pokrojonych warzyw, w przeciwnym razie tracą witaminy C i z grupy B,

- używać naczyń ze stali nierdzewnej. Gotowanie w garnkach miedzianych zubaża potrawy o witaminę C, E, kwas foliowy,

- kupować zawsze świeże produkty, a szczególnie warzywa i owoce - tylko taką ilość, którą można zużyć w ciągu kilku dni,

- warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2,

- zbyt długie mycie warzyw wypłukuje z nich witaminy B, C. Najlepiej myć je szczoteczką pod bieżącą wodą,

- nie wystawiać mleka i przetworów mlecznych na działanie promieni słonecznych, gdyż traci witaminy A, D, B2,

- surówki sporządzać ze świeżo pokrojonych warzyw, inaczej tracą witaminy C i z grupy B,

- przechowywać w lodówce żywność wymagającą chłodzenia (w stałej temperaturze do 4oC), aby zapobiec jej zepsuciu lub zwiędnięciu. Mrożonki trzymać najlepiej w temperaturze poniżej -18oC. Żywność w puszkach i suszona powinna się znajdować w chłodnym i suchym miejscu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE