Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Cytryna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


28.03.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Cytryna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Cytryna należy do owoców z rodziny rutowatych. Cytryna znana jest głównie z dużej zawartości witaminy C, ale zawiera również inne składniki biologicznie czynne ważne dla naszego zdrowia i urody. Drzewa na których wyrastają cytryny dorastają do 5 metrów, choć zdarzają się drzewa osiągające wysokość 10 metrów. Co ciekawe u większości odmian gałęzie posiadają kolce.

   Owoce, aby mogły znieść często długotrwały transport, zrywane są z drzew w stanie niedojrzałym, a następnie przed sprzedażą poddaje się je sztucznemu dojrzewaniu za pomocą gazu. Za ojczyznę cytryny uważa się Chiny (choć niektórzy uważają, że pochodzą z Indii), ale nie rośnie tam w stanie dzikim, wydaje się więc, że jak wiele obecnie uprawianych gatunków cytrusowych - powstała w wyniku skrzyżowania innych gatunków z tej grupy, cytrona z limonką.



   Cytryna po raz pierwszy pojawiła się w Europie w XI wieku. Przywieźli ją do Hiszpanii Arabowie z Chin, gdzie pierwsze wzmianki dotyczące tej uprawy pochodzą z VIII wieku. W tym mniej więcej okresie albo trochę wcześniej musiała powstać ta forma rośliny. Do Ameryki cytryny zostały sprowadzone przez Krzysztofa Kolumba. W XVII wieku we Francji zaczęto sprzedawać lemoniadę, a na przełomie XVII i XVIII wieku uprawę cytryn zapoczątkowano w krajach o klimacie tropikalnym oraz subtropikalnych. Obecnie najwięcej plantacji cytryn mają takie kraje jak Stany Zjednoczone, Włochy, Brazylia, Meksyk, Grecja i Hiszpania. Znane u nas powszechnie owoce cytryny są wydłużone, owalne, żółte, mniejsze od typowej pomarańczy. W miąższu znajdziemy zwykle kilka nasion, chociaż znane są owoce beznasienne.



   Cytryna jest jednym z najważniejszych i naturalnych środków leczniczych używanych w naszych domach. Cytryna jest znana nam wszystkim jako środek spożywczy, ale posiada również właściwości lecznicze. Żółte owoce zawierają duże ilości witaminy C, jak również inne składniki biologicznie czynne: olejki lotne, limonen, cytral, kumaryny, bioflawonoidy oraz witaminy B1, B6, B9, potas i wapń. Cytryna pomaga we wzmocnieniu naszej odporności na wszelkie infekcje, czyniąc z niej skuteczny środek przeciwko przeziębieniom i chorobom. Wspomaga pracę układu pokarmowego, likwiduje zgagę i nudności, leczy zaparcia, reguluje poziom cholesterolu, działa moczopędnie, pomaga w problemach z krążeniem oraz działa pozytywnie w stwardnieniach ścian arteryjnych. Pomimo swojej kwaśnej zawartości, po strawieniu, cytryna posiada silne właściwości zasadotwórcze, pomagające nam w odkwaszaniu organizmu. Sok cytrynowy posiada również właściwości odkażające, leczy, jak również rozpuszcza, chore tkanki. Zmieszany z oliwą z oliwek lub olejem migdałowym jest doskonałym lekiem na egzemę, stosuje się go zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Olejek cytrynowy jest wyciskany na zimno ze skóry cytryny hodowanej w sposób organiczny. Głównymi składnikami oleju cytrynowego są: limonen, terpineny oraz sabinen. Z badań naukowych wynika, że olej cytrynowy posiada właściwości wzmacniające nasz układ odpornościowy. Badano również zależność pomiędzy głównym składnikiem oleju cytrynowego, którym jest limonen, a jego rolą w prewencji zachorowania na raka. Olej z cytryny może być również używany w leczeniu stanów nerwicowych, ciśnienia krwi, problemów trawiennych, bólów gardła, jak również infekcji układu oddechowego. Olej cytrynowy pomaga w pobudzaniu tworzenia się leukocytów, poprawia pamięć, wzmacnia paznokcie, poprawia nasze samopoczucie, doskonale czyści skórę. Olej cytrynowy posiada także właściwości przeciwdepresyjne.



   Żółty owoc jest nie tylko kolorowym przybraniem, wyrazistą przyprawą, ale również samodzielną bazą smakową dla pysznych dań i deserów. Sok z cytryny jest składnikiem wielu potraw, sałatek, drinków i napojów. Utartą skórkę możemy dodać do ciast, ciasteczek, babek, aromatyzowania likierów, sosów oraz lukru. Pokrojone w plasterki lub w trójkątne cząstki służą do ozdabiania ryb, napojów i drinków. Wybierając cytryny warto zwrócić uwagę nie tylko na grubość skórki i wielkość owocu, ale również kraj pochodzenia. Aby owoce nie psuły się podczas transportu stosowane są konserwanty, lepiej więc wybierać owoce z bliższych rejonów Europy, które podróżują krócej.



Kilka ciekawostek o cytrynie

→ cytryna zdobyła popularność w XVIII wieku, kiedy stwierdzono skuteczność spożywania jej owoców w leczeniu szkorbutu - choroby groźnej zwłaszcza dla marynarzy odbywających długie rejsy. Pod koniec XVIII wieku we flocie angielskiej wprowadzono dla każdego marynarza obowiązkową, dzienną dawkę soku z cytryny,
→ spryskanie sokiem z cytryny okolic okien i drzwi zniechęca mrówki i inne małe robaczki, do wejścia do mieszkania, suszone plasterki cytryny powieszone w szafie są skutecznie odstraszają mole,
→ dodanie kilku kropel soku z cytryny do ryby na drodze reakcji chemicznej powoduje zanik niemiłego zapachu,
→ sok z cytryny nadaje się także do czyszczenia, m.in. plam z desek do krojenia, przedmiotów z miedzi, chromowych baterii kuchennych i łazienkowych, a także z nadmiaru osadu pozostawionego na dzbanku po herbacie i kawie,
→ największą cytrynę wyhodował hodowca z Izraela - cytryna ważyła 5,26 kg,
→ herbata z cytryną jest niezdrowa. Bezpośrednim winowajcą uszczerbku na zdrowiu jest aluminium, które odkładając się na przykład w mózgu może prowadzić do choroby Alzheimera. Herbata pomimo dużej zawartości aluminium nie jest szkodliwa. Wręcz przeciwnie. Znajduje się w niej bogactwo antyoksydantów a glin występuje w postaci nieprzyswajalnej dla organizmu. Sytuacja zmienia się, gdy dodamy plasterek cytryny. Nieprzyswajalne aluminium zmienia się w łatwo wchłanialny cytrynian glinu, a wprowadzony od organizmu w ten sposób metal odkłada się w różnych tkankach uszkadzając je.



Główne handlowe odmiany cytryny

→ cytryna Ponderosa - cytryna skierniewicka. Wcześnie wchodzi w okres kwitnienia i owocowanie. Owoce duże, z grubą, chropowatą skórką, okrągłe,
→ cytryna Meyera - owoce małe o cienkiej skórce - bardzo kształtne, obwite owocowanie,
→ cytryna Eureka - owoce średniej wielkości, owalne, bardzo kwaśne,
→ cytryna Lizbona - dekoracyjna roślina do pojemników, owoc średniej wielkości, bardzo kwaśny,
→ cytryna Rosso - owoce o kolorze czerwonym.



Kalorie i wartości odżywcze cytryny

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 29 kcal / 121 kJ
Białko 1,10 g
Tłuszcz ogółem 0,30 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,039 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,011 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,089 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,026 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,063 g
Węglowodany 9,32 g
Błonnik pokarmowy 2,8 g
Witamina A 22 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,15 mg
Witamina K 0 µg
Witamina C 53 mg
Witamina B1 0,040 mg
Witamina B2 0,020 mg
Witamina B3 (PP) 0,100 mg
Witamina B6 0,080 mg
Kwas foliowy 11 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,190 mg
Wapń 26 mg
Żelazo 0,60 mg
Magnez 8 mg
Fosfor 16 mg
Potas 138 mg
Sód 2 mg
Cynk 0,06 mg
Miedź 0,04 mg
Mangan 0,03 mg
Selen 0,5 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.64 Ocen: 14


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE