Dzisiaj jest: Wtorek, 23.10.2018 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Czarne jagody - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


28.06.2011
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czarne jagody - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Czarna jagoda (łacińska nazwa systematyczna Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem należącym do rodziny wrzosowatych. Inne powszechnie stosowane nazwy tego samego owocu to: czarna borówka i czernica. Występuje w stanie dzikim w lasach północnej i środkowej Europy, Azji i Ameryki Północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym i arktycznym.

   Dojrzałe jagody pokryte są niebieskawym woskowym nalotem i charakteryzują się słodko - kwaśnym smakiem. Walory smakowe i wysoka wartość odżywcza jagód kwalifikują je zarówno do spożywania na surowo w postaci naturalnej, jak do sporządzania z nich potraw i wyrobu przetworów. W stanie surowym występują powszechnie w sprzedaży zwykle od czerwca do sierpnia. Poza tym terminem dostępne są również w formie mrożonek i owoców suszonych. Zbierając w lesie jagody, trzeba zwracać uwagę na miejsce, w którym rosną. Zdrowe owoce, wolne od metali ciężkich, rosną tylko z dala od szosy. Należy również zwrócić uwagę, aby nie kupować i nie zrywać nieświeżych owoców, które charakteryzują się tym, że są miękkie i zwiotczałe.





   W dawnych czasach jagody była stosowany w terapii szkorbutu, infekcjach moczowych i cukrzycy. W ostatnich dekadach ubiegłego wieku, kilka składników tego owocu zyskało duże zainteresowanie ze względu na ich wpływ na naczynia krwionośne i znaczenie w okulistyce. Nowe zainteresowania aktywnością biologiczną owoców jagody pochodzą z doświadczeń angielskich pilotów podczas II wojny światowej. Lotnicy, którzy konsumowali w ramach przydziałowego prowiantu dżem z czarnych jagód cieszyli się lepszym wzrokiem o zmroku niż ich wrogowie. Owoce zawierają garbniki katechinowe, pektyny, antocyjany (w tym myrtyllinę), kwasy organiczne (cytrynowy, bursztynowy, jabłkowy). Jagody są bogatym źródłem witamin: C, B1, B2, PP, E, karotenoidów (witamina A), inozytolu oraz soli mineralnych takich jak: wapń i potas. Owoce mają działanie przeciwbiegunkowe (suszone) i regulujące trawienie (świeże), przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze (na owsiki, słabiej na glisty ludzkie), odtruwające (w przypadku zatruć metalami ciężkimi). Czarne jagody dzięki zawartym w nich antocyjanom leczą oczy, poprawiają widzenie, obniżają poziom cukru we krwi. Należy również zwrócić uwagę na właściwości liści, które działają silnie przeciwbiegunkowo, przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie (drogi moczowe, przewód pokarmowy).



   Jagodami nadziewa się pierogi, gofry, naleśniki, racuszki, ciasta drożdżowe. Z jagód sporządza się soki, kompoty, konfitury i dżemy. Dżemy, konfitury i galaretki jagodowe można długo przechowywać, ponieważ zawierają naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegające rozwojowi bakterii. Sok z jagód bywa używany do barwienia win. Można nimi także ozdabiać desery, a także używać ich jako składnik sałatek oraz musów owocowych. Jogurty jagodowe są jednymi z najpopularniejszych jogurtów owocowych.



Kalorie i wartości odżywcze czarnych jagód

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 51 kcal / 214 kJ
Białko 0,8 g
Tłuszcz ogółem 0,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,02 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,07 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,39 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 ~
Kwasy tłuszczowe omega-6 ~
Węglowodany 12,2 g
Błonnik pokarmowy 3,2 g
Witamina A 20 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 1,88 mg
Witamina K1 ~
Witamina C 14,7 mg
Witamina B1 0,018 mg
Witamina B2 0,018 mg
Witamina B3 (PP) 0,280 mg
Witamina B6 0,060 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 6,0 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) ~
Wapń 15 mg
Żelazo 0,7 mg
Magnez 2 mg
Fosfor 14 mg
Potas 62 mg
Sód 1 mg
Cynk ~
Miedź ~
Mangan ~
Selen ~
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 12


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE