Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


05.06.2009
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Czereśnie pochodzą z Bliskiego Wschodu i okolic Morza Czarnego i uprawiane były już w starożytności. Drzewo czereśni jest długowieczne (żyje od 80 do 100 lat) i bardzo wydajne. Dość szybko ludzie docenili ich walory smakowe, poznali ich wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze.

   Jak wspomniano powyżej historia tego owocu sięga czasów starożytnych. Lukullus, jeden z wodzów armii starożytnego Rzymu w I wieku naszej ery przywiózł z jednej z wypraw, do Rzymu drzewko czereśniowe. Czereśnie bardzo szybko zadomowiły się w Cesarstwie Rzymskim. Od momentu pojawienia się tego owocu, wyhodowano wiele nowych odmian, które modyfikuje się do dnia dzisiejszego wszędzie tam, gdzie czereśnie rosną - a należy wiedzieć, że drzewa czereśni można spotkać od Azji Mniejszej aż po Norwegię.





Czereśnie - właściwości odżywcze i lecznicze

   Czereśnie posiadają wiele wartości odżywczych. Systematyczne ich jedzenie sprawia, że skóra staje się bardziej napięta i wyraźnie młodsza. Mają więcej jodu, a także potasu, magnezu i błonnika pokarmowego niż powszechnie uważane za zdrowsze wiśnie. Zawierają też pewne ilości witamin A, C i z grupy B, a także flawonoidy. Czereśnie neutralizują działanie wolnych rodników i dzięki temu spowalniają procesy starzenia się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Polecane są osobom z dną moczanową i tym, którzy chcą się jej ustrzec - jedzenie czereśni zmniejsza ilość kwasu moczowego we krwi. Owoce te, podobnie jak ich kuzynki wiśnie są zasadotwórcze. Odkwaszają organizm, doprowadzając zakwaszony organizm do równowagi kwasowo zasadowej. Potas przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru soli, dlatego te owoce korzystnie wpływają na układ krążenia oraz nerki. Czereśni nie powinno się nigdy popijać wodą, bo można doprowadzić do biegunki. Należy także wystrzegać się od jedzenia ich tuż przed posiłkiem, a w szczególności, gdy mamy ochotę na danie mięsne, gdyż czereśnia utrudnia strawienie takiego posiłku. Za to śmiało można je jeść między posiłkami, lub nawet zjedzenie czereśni zamiast posiłku, gdyż są sycące i nietuczące. Surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku. Z tego powodu dla osób z chorobą wrzodową lub wrażliwym przewodem pokarmowym bezpieczniejsze będą owoce krótko lekko gotowane. Zachowają sporo wartości odżywczych, a chory żołądek znacznie lepiej poradzi sobie z ich strawieniem. Czereśnie spożywane są głównie na surowo jako deser, ale stanowią również surowiec na kompoty, konfitury, galaretki.



Kalorie i wartości odżywcze czereśni


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 63 kcal / 264 kJ
Białko 1,06 g
Tłuszcz ogółem 0,20 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,038 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,047 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,052 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,026 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,026 g
Węglowodany 16,01 g
Błonnik pokarmowy 2,1 g
Witamina A 64 I.U.
Witamina D 0 µg
Witamina E 0,07 mg
Witamina K1 2,1 µg
Witamina C 7 mg
Witamina B1 0,027 mg
Witamina B2 0,033 mg
Witamina B3 (PP) 0,154 mg
Witamina B6 0,049 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 4 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
0,199 mg
Wapń 13 mg
Żelazo 0,36 mg
Magnez 11 mg
Fosfor 21 mg
Potas 222 mg
Sód 0 mg
Cynk 0,07 mg
Miedź 0,06 mg
Mangan 0,07 mg
Selen 0 µg
Fluor 2 µg
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 12 mg



Ciekawostki o czereśni

→ Owoce pojawiają się z końcem maja i można cieszyć się nimi do połowy lipca
→ Z jednego drzewa można uzyskać nawet do 300 kg owoców
→ Drewno uzyskiwane z drzewa czereśni jest wysoko cenione jako materiał do wyrobu mebli
→ Czereśnia nazywana jest też ptasią wiśnią i trześnią. Ptasia dlatego, że oprócz człowieka za czereśniami przepadają szpaki, wróble i inne ptaki
→ Owoce w zależności od odmiany są koloru czerwonego, czarnego lub żółtego
→ Polskie słowo "czereśnia" pochodzi od nazwy oryginalnej łacińskiej "cerasus". W języku akadyjskim, używanym w starożytnej Mezopotamii "karsu" znaczyła czereśnia - stąd grecka nazwa "kerasos", a za nią łacińskie "cerasus"
→ Czereśnia w języku angielskim to Sweet cherry, w języku francuskim - Cerise, w języku niemieckim - Süßkirsche, w języku hiszpańskim - Cereza
→ Najwięksi producenci czereśni to: Turcja, Stany Zjednoczone, Iran, Włochy, Hiszpania i Chile
→ Najgrubsza czereśnia w Polsce (na terenie Lasów Państwowych) rośnie w Myscowej i ma 356 cm obwodu i 22 metry wysokości




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.95 Ocen: 20


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE