Dzisiaj jest: Wtorek, 12.12.2017 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Czy produkty light są zdrowe ?


27.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czy produkty light są zdrowe ?


   Kiedyś produkty typu light były pewnego rodzaju luksusem, czymś rzadkim czy nawet egzotycznym. Kupowanie ich - fanaberią. Z biegiem czasu wszystko się jednak zmieniło. Dzisiaj, na półkach nie tylko sklepów z żywnością dietetyczną, ale również tych znajdujących się w marketach czy nawet sklepikach osiedlowych, odnajdujemy "odchudzone" odpowiedniki niemal wszystkich produktów - jogurtów, twarogów, piwa, cukierków, słonych przekąsek, wędlin, sosów etc. Produkty light, chciałby się rzec, trafiły pod strzechy.





   Wielu z nas, skuszonych wizją nieodmawiania sobie ulubionych pyszności bez szwanku dla zdrowia i figury, decyduje się na zastępowanie nimi ich tradycyjnych odpowiedników, które znamy i jadamy od lat. Czy produkty light są jednak tak zdrowe, za jakie się je, w powszechnym mniemaniu, uznaje ? I czy faktycznie są "dietetyczne" ?



   Rozważania nad odpowiedzią na wyżej postawione pytania rozpocząć należy od uważnego przyjrzenia się, czym są produkty light. Tak więc, by produkt mógł być, zgodnie z prawem, oznaczony jako "light", jego kaloryczność musi być obniżona w stosunku do tradycyjnego odpowiednika o przynajmniej 30%. Nasuwa się więc jedno pytanie: czy mała ilość kalorii, których produkt dostarcza, to naprawdę wszystko, czego mamy od niego oczekiwać, i czy to jedyne kryterium, którym powinniśmy kierować się podczas komponowania posiłków ? Zdaje się, że nie.



   Kolejna sprawa, o której warto wspomnieć, to fakt, że nad nadawaniem produktom nazw zawierających słowa jak "fit", "slim”, "figura" etc., żadne prawne regulacje nie czuwają. Tak więc może zdarzyć się tak, że będziemy przekonani o tym, że dokonujemy dobrego, w sensie zbilansowanej diety, wyboru, a, tak naprawdę, zjemy dokładnie to samo, co zwykle, z tym tylko zastrzeżeniem, ze zapłacimy za to więcej.



   Powróćmy jednak do produktów o ograniczonej kaloryczności. Gdzie czają się w nich pułapki ? Cóż, pierwszą z nich jest zawartość sztucznych substancji słodzących zastępujących cukier. Wiele z nich, jak np. owiany złą sławą aspartam, ma działanie rakotwórcze, a inne, np. maltitol, w dużych ilościach, mogą doprowadzić do biegunki. Słodziki często dodawane są do słodyczy czy gazowanych napojów i faktycznie, ilość kalorii dostarczanych przez te produkty jest zdecydowanie mniejsza, ale skutki uboczne ich spożywania i tak dadzą nam się, prędzej czy później, we znaki.



   Produkty nabiałowe są jednymi z najczęściej "odchudzanych". Czy jednak zastanawialiście się, jak to się dzieje, że ser czy jogurt, pozbawione tłuszczu czy cukru, smakują tak samo dobrze, jak te, które je zawierają ? To nie przypadek. Tłuszcz jest nośnikiem smaku zarówno w nabiale jak i mięsie, a więc jego brak rekompensuje się dodawaniem do produktu zagęszczaczy, aromatów, koagulantów etc. Często są to substancje szkodliwe. Brak cukru oznacza najczęściej bądź podwyższoną zawartość tłuszczu bądź dodatek wspomnianego wcześniej słodzika bądź innych chemicznych ulepszaczy smaku.



   Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jeśli mówimy o nabiale, to fakt, że odtłuszczone i "odcukrzone" jogurty owocowe czy serki homogenizowane owoców zwykle nie zawierają bądź znajdują się w nich ich śladowe ilości. Nic dziwnego - owoce to dodatkowe kalorie. Skąd więc ten smak i aromat ? Problem rozwiązują aromaty i barwniki. Czego jednak w takim jogurcie nie ma, to witaminy i błonnik, których dostarczymy sobie zalewając owocową sałatkę jogurtem naturalnym. To nie tylko proste, ale również zdrowe i ekonomiczne.



   Na zakończenie wątku odtłuszczonego nabiału, powiedzieć należy również o tym, że tylko zawierające tłuszcz produkty mleczne dostarczają nam zawartych w nich witamin (D, A, E), gdyż te rozpuszczają się właśnie w tłuszczach. Tak więc, zdecydowanie zdrowiej jest wypić szklankę mleka 2% niż tego zupełnie odtłuszczonego, które nie ma ani wartości odżywczych, ani, przyznajmy to otwarcie, smaku.



   Kolejną pułapką z cyklu produktów "light" jest ukochany przez Polaków majonez. Łyżka tradycyjnego majonezu ma około 12 gramów tłuszczu, a majonezu light - około 8 gramów. Różnica procentowa jest faktycznie spora, ale fakt faktem, że dietetyczny majonez wcale dietetyczny nie jest i kierując się jego nazwą łatwo wpadniemy w błędne koło i zjemy go zbyt wiele, dostarczając sobie bądź podobną bądź nawet większą dawkę kalorii. Produkty light uznawane są często za nieszkodliwe, co jest myśleniem absolutnie błędnym, które skutkuje zbytnim folgowaniem sobie i niweluje wszystkie ewentualne pozytywne efekty jedzenia żywności odtłuszczonej.



   Podsumowując, powiedzieć można, że zbyt częste zastępowanie tradycyjnych produktów ich mniej kalorycznymi odpowiednikami nie działa na korzyść naszego zdrowia. Nie trzeba jednak absolutnie z nich rezygnować. Wszystko, jak to się mówi, jest dla ludzi. Rozsądek i świadomość własnych działań są w kwestii odżywiania niezwykle istotne. Pamiętajmy, by uważnie czytać etykiety kupowanych produktów, a nie damy się nabrać na marketingowe sztuczki i sami będziemy podejmować najlepsze dla naszego zdrowia decyzje.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE