Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.12.2019 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Dlaczego czekolada uzależnia?


13.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dlaczego czekolada uzależnia?


   Czekolada jest produkowana ze zmielonych ziaren kakaowca, a także dodatków poprawiających jej smak i aromat.  Dawniej serwowano ją przede wszystkim w postaci napoju. Dziś przybiera kuszącą postać tabliczek i galanterii czekoladowej. Pomaga na zmęczenie, apatię, anemię, słaby apetyt i wyczerpanie nerwowe. Poprawia nastrój i wywołuje uczucie zadowolenia. Poprawia zdolność koncentracji i dodaje energii. Sekret jej działania tkwi w składzie obejmującym liczne mikroelementy, które mają wpływ na kondycję psychiczną.



   Czekolada stanowi bogate źródło magnezu regulującego sprawność komórek nerwowych. Zawiera duże ilości cynku i selenu, które są minerałami zwiększającymi wydzielanie endorfin. Są to hormony szczęścia niwelujące niszczący wpływ stresu na organizm. Czekolada biała i mleczna zawiera wapń, który poprawia sprawność mięśnie i systemu nerwowego. Czekolada gorzka i deserowa jest zaś bogatym źródłem magnezu, niacyny i żelaza. Magnez uwalnia energię z pożywienia. Jego działanie jest wspomagane przez niacynę. Żelazo sprzyja produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w organizmie.





   Poza wymienionymi wyżej mikroelementami czekolada zawiera również substancje organiczne silnie działające na organizm. Wśród nich największą rolę odgrywa teobromina. Pobudza pracę nerek oraz działa jak łagodny środek moczopędny. Czekolada stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, działając podobnie do kawy. Zawiera znacznie mniej kofeiny oraz teobrominę. Czekolada zawiera również fenyloalaninę i anandamid należące do grona endorfin. Przedostają się do krwiobiegu powodując poprawę nastroju. Mają właściwości uspokajające oraz poprawiają nastrój. W skład czekolady wchodzą też flawonoidy hamujące proces utleniania złego cholesterolu sprzyjającemu miażdżycy.



   Niektóre substancje zawarte w czekoladzie powodują uzależnienie od tego smakołyku, są to kofeina, teobromina, fenyloalanina i anandamid. Nadmierne spożywanie czekolady jest uzależnieniem, które należy leczyć, choć nie wywołuje tak negatywnych skutków jak alkoholizm i inne znane nałogi. Obecnie prowadzi się badania nad wynalezieniem leku, który pomógłby zahamować nadmierne spożywanie czekolady. Z powodu braku odpowiednich środków farmaceutycznych podstawą w wyleczeniu czekoladoholizmu jest silna woła i wytrwałość.



   Zbyt częste spożywanie czekolady prowadzi do nadwagi i otyłości. Zaburza przemianę materii, powodując zaparcia i problemy trawienne. Podwyższa poziom cukru we krwi. Warto zastąpić ją owocami i innymi zdrowymi przekąskami. Czasem dobrze jest skorzystać z pomocy psychologa. Psychoterapia to najbardziej skuteczny sposób na leczenie uzależnienia od słodyczy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.60 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE