Dzisiaj jest: Piątek, 20.10.2017 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Domowe sposoby na przeziębienia i grypę


06.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Domowe sposoby na przeziębienia i grypę


   Jesień i zima to czas, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje jak przeziębienie czy grypa. Apteki pękają w szwach od chemicznych środków mających nawet w ciągu jednej nocy doprowadzić nas do swoistego stanu używalności, mówiąc z przymrużeniem oka. Nie trzeba jednak uciekać się do zakupów w aptece, by pozbyć się uprzykrzającego życie kataru czy kaszlu. Istnieje wiele domowych sposobów, z powodzeniem stosowanych np. przez nasze babcie, w czasach, gdy nie można było na każdym kroku ratować się lekami, a ludzie doceniali medycynę naturalną.





Czosnek

   Jako naturalny antybiotyk, czosnek jest niezwykle skuteczny nie tylko w samej walce z przeziębieniem i grypą, ale również w ich profilaktyce. W aptekach bez problemu można kupić wyciąg z czosnku w tabletkach, ale, jak wiadomo, skuteczniejsze jest zawsze spożywanie produktu w formie naturalnej. Jeśli nie jesteśmy w stanie zjeść samego ząbka (czy dwóch ...) czosnku, możemy odpowiednio go spreparować.

   Jednym z domowych specyfików wytwarzanych z czosnku jest syrop. W celu jego przygotowania wyciskamy kilka ząbków czosnku, wciskamy do nich sok z cytryny i zalewamy całość przegotowaną wodą. Płyn przelewamy do ciemnego szklanego naczynia, najlepiej słoika, i odstawiamy na około 3 dni. Następnie odcedzamy i syrop gotowy ! Popijany kilka razy dziennie wzmocni nasza odporność.

   Wyciśnięty czosnek dodawać można również do ciepłego mleka (1 szklanka) z miodem  i masłem (po łyżce). Taki napój może i nie jest zbyt smaczny, ale z pewnością, nawilży śluzówkę naszego gardła i zniszczy mnożące się na niej bakterie.

   Kolejnym pomysłem jest przygotowanie sobie kanapki z plasterkami czosnku. Dla uzyskania lepszego smaku można ją odrobinę posolić czy posypać ziołami (oregano, bazylia itd.).

   O ile wymienione wyżej specyfiki nie należą do tych najsmaczniejszych, to warto pamiętać, że nawet dodając czosnek do sosów sałatkowych, zup, gulaszy itd. wzmacniamy, w mniejszym stopniu ale jednak, nasz układ odpornościowy. Pamiętajmy, aby używać polski czosnek. Ci, którzy lubią jego smak i aromat, nie powinni go sobie odmawiać pod żadną postacią i o żadnej porze. Kto do nich nie należy ma przed sobą wyzwanie, ale gdy będzie rozpatrywać czosnek jako lekarstwo, które nie zawsze musi być smaczne, a nie dodatek do potrawy, szybko się do niego przekona. Kto wie ? Może nawet mu zasmakuje ? ...



Cebula

   Kolejnym naturalnym antybiotykiem jest cebula. W duecie z czosnkiem nie tylko smakuje fenomenalnie, ale jest również niezwykle silną bronią w walce z bakteryjnymi infekcjami. Skupmy się jednak na samej cebuli, a dokładniej domowych pysznościach, które można z niej zrobić i które zawalczą o nasze dobre zdrowie.

   Smak syropu z cebuli pamięta, z czasów dzieciństwa, wielu z nas. Jak go przyrządzić ? Plastry cebuli układamy w słoiku i każda warstwę zasypujemy miodem. Po kilku godzinach, które syrop spędzi w ciepłym miejscu, gdy cebula puści sok, jest gotowy do picia.



Napary, herbaty, syropy ...

   Dwa składniki idealne do przygotowania naparów o działaniu antybakteryjnym oraz wykrztuśnym, czyli idealnych w sytuacji, gdy męczy nas mokry kaszel, to mięta pieprzowa oraz tymianek. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste: zioła (1 łyżeczka) zalewamy około 125 ml wrzątku (pół szklanki). Napar pijemy świeżo po zaparzeniu, kilka razy dziennie, za każdym razem przygotowując go na nowo.

   Napoje działające napotnie również dobrze sprawdzą się podczas leczenia przeziębienia. Jeśli czujemy, że choroba zaczyna się rozwijać, powinniśmy wypić gorąca malinową herbatkę bądź herbatę z dodatkiem posiekanego, świeżego imbiru. Następnie kładziemy się do łóżka, dokładnie przykrywamy, by było nam jak najcieplej i "wypacamy" chorobę. Tak samo zadziałają rozgrzewające zupy z dodatkiem pieprzu, chili czy imbiru. Do tego typu dania zawsze warto dodać również wspomniany wcześniej czosnek. Napotnie działa również napar z lipy (2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy zalane wrzątkiem). Doba spędzona w łóżku, podczas której popijamy rozgrzewające i napotne napoje, często jest wystarczająca, by zregenerować organizm i przywrócić nas do dobrej formy.

   Kolejnym sposobem na przeziębienia i grypy jest napar z lipy, który ma właściwości przeciwgorączkowe, łagodzi katar i bóle głowy. Poprzez działanie napotne usuwa z organizmu szkodliwe substancje. Istnieje kilka sposobów na przyrządzenie takiego naparu. Jedna z receptur to: 2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy, którą zalewa się wrzątkiem i parzy przez około 10 minut.  Później należy wywar przecedzić i wypić. Można stosować gorący napar, jeśli ktoś nie ma wysokiej temperatury, bądź letni napar, jeśli ma się gorączkę. Do naparu (letniego, nie gorącego) można dodać miód, sok z cytryny lub sok z malin.

   Innym syropem, który idealnie sprawdza się w walce z zimowymi infekcjami, oprócz wymienionych wcześniej syropu z cebuli czy czosnku, jest syrop z buraków. Jego wielką zaletą jest nie tylko jego skuteczność, ale również prostota jego przygotowania. Wystarczy tylko obrać i pokroić w kostkę dużego buraka (ćwikłowego) i zasypać go kilkoma łyżkami płynnego miodu. Miksturę odstawiamy na jeden dzień, a następnego jest już gotowa do picia. Zaleca się pić syrop z buraków dwa razy dziennie.



Miód

   Opisaliśmy już dodatek miodu do czosnku, cebuli i płynów. Również stosowanie czystego miodu jako “bazy” babcinego sposobu ma swoje uzasadnienie, ponieważ miód działa: antybiotycznie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, wykrztuśnie, pobudzająco układ odpornościowy. Na przeziębienia najlepszy jest miód wielokwiatowy. Przy grypie i ciężkich przeziębieniach można zażywać 2 łyżeczki co godzinę. Miód, aby posiadał swoje zdrowotne właściwości musi pochodzić ze sprawdzonego źródła, najlepiej prosto od pszczelarza, nie może też być podgrzewany do temperatury powyżej 40 stopni.



Witamina C

   Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, od lat zalecana jest przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach. Co więcej, jest ona jednym z przeciwutleniaczy (antyoksydantów), a więc wykazuje zdecydowanie szerszy prozdrowotny wpływ na nasz organizm.

   Źródła witaminy C w pożywieniu to min. cytryny i owoce cytrusowe, papryka, aronia, acerola, czarna porzeczka, maliny itd. Warto pamiętać, że witamina C łatwo ulega degradacji, więc warzywa czy owoce jedzone przez nas w celu jej dostarczenia powinny być świeże i poddane jak najmniejszej obróbce termicznej.



Co ma alkohol do walki z przeziębieniem ?

   Wbrew pozorom bardzo wiele. Wszystko zależy jednak od tego, jaki alkohol i w jakich ilościach wypijemy. Dobrym sposobem na walkę z chorobą jest podobno zastosowanie nalewki bursztynowej, zarówno wewnętrzne, tj. poprzez picie, jak i zewnętrzne, tj. gdy smarujemy szyję, plecy i klatkę piersiową, Przepis na nalewkę bursztynową: 40 g miałkiego bursztynu wsypać do półlitrowej butelki i zalać 70% lub mocniejszym spirytusem. Odstawić na dwa tygodnie. Po zużyciu nalewki bursztyn można zalać kolejny raz. Gotową nalewką naciera się szyję, plecy i klatkę piersiową. Zabieg obniża temperaturę ciała i przyspiesza zdrowienie. Można stosować również do herbaty - 3 krople nalewki wlać do szklanki herbaty. Picie herbaty z nalewką bursztynową można łączyć z nacieraniem.

   Dobrze rozgrzewa organizm również tzw. herbatka z "prądem" czy grzane piwo (grzaniec). Klasyczny przepis na grzańca to: 0,5 litra jasnego piwa, 2 łyżki miodu, szczypta gałki muszkatołowej, 6 goździków, 1 płaska łyżeczka cynamonu. Piwo wlewa się do wysokiego naczynia i dodaje się pozostałe składniki. Piwo podgrzewa się na małym ogniu, ciągle mieszając, ale nie doprowadza się go do wrzenia. Piwo powinno zgęstnieć i lekko się spienić.

   Ciepłe napoje z alkoholem zaleca się pić tuż przed snem, gdyż wysoka temperatura potęguje jego działanie.



Produkty bogate w probiotyki

   W czasie przeziębienia i grypy warto do jadłospisu wprowadzić produkty w naturalny sposób wspomagające odporność organizmu. Należą do nich fermentowane niesłodzone napoje mleczne (kefir, jogurt, maślanka, kwaśne mleko), zawierające bakterie probiotyczne. Probiotyczne działanie mają również kiszona kapusta i kiszone ogórki. Kiszone warzywa dostarczają oprócz probiotycznych bakterii również kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Naturalne probiotyki w swoim działaniu bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm, poprawiając czynności układu odpornościowego, pomagają organizmowi zwalczać bakterie chorobotwórcze. Probiotyki są szczególnie polecane w czasie i po kuracji antybiotykowej.



   Domowe, czy, jak kto woli, babcine sposoby na walkę z przeziębieniem są często dużo bardziej skuteczne i zarazem tańsze od kuracji zakupionymi w aptece lekami. Są też, dzięki temu, że są zupełnie naturalne, zupełnie nieinwazyjne. Samodzielne leczenie się w zaciszu własnego domu jest praktyką godną polecenia, lecz pamiętajmy, że, jeśli wymienione wyżej metody okazują się jednak nieskuteczne, warto wybrać się do lekarza, by uniknąć niepotrzebnych i nieprzyjemnych komplikacji.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE