Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Grzybica (kandydoza) jelita grubego


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Grzybica (kandydoza) jelita grubego


   Naturalna flora bakteryjna w ludzkich jelitach tworzona jest przez ponad 400 rodzajów różnych drobnoustrojów, w tym drożdżaki. Ogólna masa flory bakteryjnej występującej w organizmie człowieka może dochodzić do 2 kg. Drożdże, aby przetrwać, muszą żywić się węglowodanami (cukrami) prostymi, a ich źródłem są resztki pokarmowe znajdujące się właśnie w jelitach. Jeśli nasza dieta jest zbilansowana, cukrów wystarcza dla wszystkich rezydentów dolnego odcinka układu pokarmowego, ale nie namnażają się nadmiernie.

   Drożdżaki to zarodniki grzybów, a dokładniej, jak sama nazwa wskazuje, drożdży. O ile w ograniczonych ilościach są nam one potrzebne, to, gdy namnożą się ponad miarę, zaczyna się problem, problem zwany grzybicą (również drożdżycą czy też kandydozą) jelita grubego. Najczęściej spotykanym gatunkiem drożdży infekcyjnych jest Candida albicans.





Kto jest zagrożony drożdżycą?      

   Głównym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi grzybicy jelita grubego jest dieta złożona w dużej mierze z produktów bogatych w cukry proste. Gdy jemy zbyt wiele węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, bo o nich jest tu mowa, część z zawartych w nich cukrów nie zostaje strawiona i staje się pożywką dla drożdżaków w jelicie grubym.

   Dodatkowo, warto wiedzieć o tym, że niedokładne przeżuwanie pokarmu, nawet jeśli nasza dieta jest zbilansowana, zwiększa, z tego samego powodu, tj. niepełnego trawienia węglowodanów, ryzyko zachorowania. Warto więc wyrobić w sobie nawyk dokładnego gryzienia każdego kęsa, który trafia do naszych ust. Węglowodany zaczynają bowiem trawić się już w jamie ustnej, w przeciwieństwie do białek i tłuszczów, a to za sprawą zawartej w ślinie amylazy - enzymu rozkładającego skrobię.



Jakie są jej objawy drożdżycy?

   Jeśli lubujemy się w produktach wysokoprzetworzonych, węglowodanowych, jadamy w pośpiechu itd., narażamy się na nadmierny rozwój drożdżaków w jelitach. Gdy drożdżaki z grupy Candida albicans zaczynają się namnażać, stają się groźnymi rywalami innych "pozytywnych" drobnoustrojów znajdujących się w jelicie grubym (najważniejszymi "pozytywnymi", z punktu widzenia prozdrowotnego, są gatunki bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus oraz z rodzaju Bifidobacterium). Drożdżaki przechodzą fermentację alkoholową czego wynikiem są wzdęcia i gazy charakterystyczne dla drożdżycy. Jakie inne objawy świadczą o tym, że najprawdopodobniej dorobiliśmy się grzybicy jelita grubego? Niepokojące sygnały płyną, jak łatwo się domyślić, ze strony układu pokarmowego. Jako najbardziej typowe wymienia się min. zaparcia lub biegunki o niewyjaśnionych przyczynach, uczucie parcia na stolec utrzymujące się nawet do kilku godzin po faktycznym wypróżnieniu, luźne stolce o bardzo nieprzyjemnym zapachu, odgłosy przelewania się i bulgotania w brzuchu, biały nalot na języku, szeroko rozumiany dyskomfort trawienny. Jednakże, nie tylko nieprawidłowości w działaniu układu pokarmowego mogą sygnalizować nam problem. Grzyby, w wyniku swych własnych procesów metabolicznych, produkują toksyny, które wchłaniają się do naszego krwiobiegu i zatruwają organizm Oprócz dolegliwości ze strony układu pokarmowego przy drożdżycy możemy mieć do czynienia również z takimi objawami jak np: sucha i łuszcząca się skóra, trądzik, egzema, łupież, zapalenia pęcherza moczowego i dróg moczowych, uczucie pieczenia i swędzenia w czasie oddawania moczu, częstomocz, chroniczne zmęczenie, senność, brak energii, bóle głowy, stany depresyjne, a także charakterystyczna "klucha" w gardle i zatkany nos. W skrajnych przypadkach, gdy grzyby przedostaną się z jelit na inne organy wewnętrzne, czyli będziemy mieli do czynienia już z grzybicą ogólnoustrojową, może dojść nawet do zagrażającego życiu ogólnoustrojowego zakażenia, jakim jest sepsa.



Jakie błędy żywieniowe przyczyniają się do jej rozwoju? Jak się przed nią chronić, a jak leczyć?

   Podejrzewając u siebie grzybicę jelita grubego, należy bezzwłocznie podjąć odpowiednie kroki, by ryzyko, o którym wcześniej była mowa, zneutralizować. Jest to również ważne o tyle, że pozwala na pozbycie się doraźnych problemów jak np. wzdęcia, które nie stanowią zagrożenia dla naszego życia, ale powodują znaczący dyskomfort.

   Jeśli do rozwoju grzybicy przyczyniają się błędy żywieniowe, a zdrowa dieta jest podstawą jej profilaktyki, oczywistym zdaje się fakt, że również pozbywanie się zasiedlających nasze jelita grzybów będzie miało charakter zmian dietetycznych. Jedną z podstawowych zasad profilaktyki przeciwgrzybiczej jest zbilansowana, niskoglikemiczna dieta oraz jedzenie w odpowiednim tempie, tj. gryzienie z odpowiednią dokładnością.

   Niezwykle skuteczną metodą walki z grzybicą jelita grubego jest przejście na głodówkę. Mniej restrykcyjnym, ale również efektywnym sposobem, jest przejście na dietę niskowęglowodanową i niskoglikemiczną (niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym) zarazem. Obcinając drożdżakom pożywienie, którym są, przypomnijmy, cukry, automatycznie skazujemy je na śmierć. Rozkład martwych drożdżaków może, w pierwszym etapie dietetycznego leczenia, nasilić nieprzyjemne objawy, o których była wcześniej mowa, ale jest to tylko etap przejściowy, którym nie tylko nie należy się przejmować, ale można nawet się nim cieszyć, gdyż jego wystąpienie świadczy o efektywności terapii i słuszności diagnozy. Jakie produkty poleca się spożywać w leczeniu kandydozy? - takie, które są przyjazne "dobrej" mikroflorze jelitowej. Przede wszystkim powinno się systematyczne spożywać naturalnie kiszone produkty: kiszone ogórki (nie konserwowe) a zwłaszcza kiszoną kapustę (kwaszoną) - dostarczają one kwasu mlekowego, a przede wszystkim symbiotycznych bakterii kwasu mlekowego, które "wypierają" drożdżaki, sok z cytryny, olej kokosowy, suplement diety w postaci kompleksu witamin z grupy B (koniecznie z biotyną - witaminą H, z zawartością każdej witaminy minimum 40% dziennego zapotrzebowania), czosnek (polski), kwasy omega 3 (olej lniany i rzepakowy tłoczone na zimno), kminek, świeże zioła.



   Grzybica jelita grubego jest wyleczalna, ale warto pamiętać, że, gdy już raz na nią zachorowaliśmy, ryzyko powtórnego zakażenia jest dużo większe niż u przeciętnej, zdrowej dotąd osoby. Na zakończenie warto wspomnieć o tym, że oprócz diety niskowęglowodanowej wystrzegać należy się również przyjmowania antybiotyków, gdyż wyniszczają one florę bakteryjną jelit i również sprzyjają rozwojowi drożdżaków, które odporne są na ich działanie i tracąc konkurencję w walce o pożywienie, namnażają się.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 9


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE