Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Jagody Acai - super food z Ameryki Południowej


04.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jagody Acai - super food z Ameryki Południowej


   Jagody acai są owocami rośliny nazywanej Euterpą warzywną pochodzącej z tropikalnych regionów Ameryki Południowej. Obecnie jest uprawiana w krajach leżących w strefie międzyzwrotnikowej. Z Euterpy uzyskuje się cenne jagody acai oraz tak zwane serce palmy, będące rdzeniem młodego pnia. Owoce są podobne do borówek, ale mają ciemniejszy kolor oraz zawierają pestkę i mniej miąższu. Każde drzewo owocuje dwa razy w ciągu roku. Miąższ jagód od lat jest wykorzystywany w tradycyjnej kuchni brazylijskiej. Choć ich smak nie jest szczególnie głęboki, wzbogacają potrawy niepowtarzalnym aromatem. O właściwościach zdrowotnych jagód acai zaczęto mówić dopiero w XX wieku.





Co zawierają ?

   Jagody Acai zawierają białko, kwasy tłuszczowe i w dużej mierze węglowodany, niemniej jednak znaczna część cukrów to błonnik pokarmowy. Wśród związków lipidowych zawartych w jagodach acai znajdują się kwasy omega 6 i 9 - kwas oleinowy, linolenowy i palmitynowy, a zatem podobnie jak w przypadku oliwek. Związki te pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnieść stężenie "dobrego" (HDL) w organizmie, w związki z tym są pomocne w profilaktyce miażdżycy naczyń i innych chorób układu krwionośnego. Owoce te również bogate źródło roślinnych konkurentów cholesteroli - fitosteroli. Acai zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Owoce zawierają również cenne flawonoidy i antocyjany, które odpowiadają za prozdrowotne właściwości tego pożywienia. Flawonoidy są grupą polifenoli mającą postać żółtych barwników rozpuszczalnych w wodzie. Gromadzą się w komórkach roślinnych, a dokładniej w wakuolach. Flawonoidy odpowiadają za barwę roślin, głównie płatków kwiatów. Antocyjany są również barwnikami roślinnymi, lecz przyjmują barwę czerwoną, niebieską, albo fioletową. Jagody Acai są bardzo bogatym źródłem witamin - beta karotenu (prowitaminy A), B1, B2, C, E i minerałów - fosforu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia i potasu.



Jagody acai a zdrowie

   Zarówno flawonoidy, jak i antocyjany są przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Jagody te zawierają ogrom różnego rodzaju przeciwutleniaczy i w tabelach ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych, czyli miara pojemności antyoksydacyjnej oznaczana dla produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy) przy suszonych owocach (w proszku) widnieje ogromna wartość 102700 jednostek ORAC / 100 g produktu, a więc produkt mieści się w Top 10 listy. Wydawałoby się, że żaden owoc nie dostarcza więcej białka niż jajko. Acai są wyjątkiem od tej zasady. Zawierają 18 aminokwasów. Jagody dostarczają do organizmu porcję protein, które wzmacniają narządy wewnętrzne, tkanki oraz włosy, skórę i paznokcie. Aminokwasy w połączeniu z minerałami i witaminami znacząco przyspieszają proces regeneracji mięśni, zwłaszcza po wysiłku, będąc jednocześnie wartościowym źródłem energii.

   Jagody Acai mają działanie oczyszczające. Wspomagają usuwanie trujących i szkodliwych substancji, które pochodzą z pożywienia i środowiska. W dzisiejszych czasach toksyny są jednym z głównych czynników zagrażających zdrowiu. Należy kłaść duży nacisk na systematycznie oczyszczanie. Acai są smaczną alternatywą dla ziołowych, gorzkich naparów. Należy dodać, że owoce działają łagodząco na stres, podobnie jak mieszanki ziół. Pomagają bowiem w uregulowaniu poziom hormonów, które są odpowiedzialne za odpowiednie reagowanie organizmu na stres. Systematyczne spożywanie jagód Acai pomaga utrzymać optymalny poziom hormonów, co pozwala uniknąć szkodliwych dla zdrowia stanów napięcia nerwowego.

   Owoce dostarczają dużych ilości antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników powodujących procesy starzenia. Pozwalają zapobiegać rozrostowi prostaty, osteoporozie oraz wspomagają profilaktykę chorób serca. Acai skutecznie wspomagają leczenie nadciśnienie. Antocyjany chronią naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko uszkodzeń różnych części układu. Mają pozytywny wpływ na wzrok, ponieważ zapobiegają urazom siatkówki oka. Przeciwdziałają infekcjom spowodowanym przez wirusy, bakterie i grzyby, poprzez wspomaganie system immunologiczny.



Co mówią naukowcy ?

   W ostatnich latach znacząco wzrosło zainteresowanie jagodami acai, w związku z czym pojawiła się potrzeba przeprowadzenia badań. Najnowsze doniesienia potwierdziły, że antyoksydanty zawarte we wspomnianych owocach są wyjątkowo dobrze przyswajane przez organizm. Zwrócono również uwagę na skład jagód. Ilość i różnorodność związków znajdujących się w owocach są na tyle duże, że acai zostały zakwalifikowane do grona super żywności, czyli tzw. "super foods". Badania nad działaniem prozdrowotnym jagód są nadal prowadzone, w celu ustalenia, czy można stosować je w leczeniu chorób cywilizacyjnych.



Wpływ jagód na odchudzanie

   Wyniki dotychczas przeprowadzonych badań pozwalają stwierdzić wielokierunkowy wpływ owoców Acai na odchudzenia i utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Jagody zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe, które wspomagają redukowanie szkodliwego cholesterolu oraz utrzymanie optymalnego poziomu dobrego cholesterolu. W związku z tym, że owoce posiadają niski indeks glikemiczny, pomagają regulować poziom cukrów i tłuszczów w organizmie. Są cennym składnikiem diety niskoglikemicznej. Sprzyjają utrzymaniu właściwej wagi, ponieważ wspomagają dietę poprzez kontrolowanie apetytu i zmniejszenie uczucia głodu. Acai zawierają dużo błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie i korzystnie wpływa na stan przewodu pokarmowego.



Dostępne produkty

   Jagoda niezwykle szybko traci swoje właściwości odżywcze, nawet do 24 godzin od zerwania, co bez zastosowania na miejscu odpowiedniego procesu przetwórczego, drastycznie ogranicza możliwości jej dystrybucji. Jako, że owoce rosną daleko od nas nie ma fizycznej możliwości, aby spożywać je w stanie surowym z pełną gamą wartości odżywczych. W sklepach internetowych i na aukcjach internetowych dostępne są suplementy z acai, Ich jakość, pochodzenie i skuteczność (przynajmniej dla części z nich) to znak zapytania. Innym produktem są soki (należy zwrócić uwagę, aby znaleźć 100% sok z jagód). Soki zazwyczaj są poddawane pasteryzacji, w związku z tym zostaje obniżona wartość odżywcza, jako, że część bioskładników nie jest odporna na działanie wysokiej temperatury. No i pozostają suszone owoce (proszek), który wydają się być najbardziej wiarygodną formą jagód. Jeżeli ich proces przetwórczy został wykonany krótko po zerwaniu, proszek powinien mieć duże wartości odżywcze.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE