Dzisiaj jest: Piątek, 24.11.2017 Imieniny: Jana i Flory



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Jagody Goji - zachowaj młodość i zdrowie


04.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jagody Goji - zachowaj młodość i zdrowie


   Od wieków Chińczycy stosują jagody Goji, aby zachować jak najdłużej młodość i zdrowie. Mieszkańcy Chin nazywają je najzdrowszymi owocami świata, są dla nich zarówno pożywieniem jak i rośliną leczniczą. W krajach anglojęzycznych owoce te są również znane pod nazwą "wolfberry", co w wolnym tłumaczeniu znaczy "wilcza jagoda". Tak się złożyło, że w Polsce nazwy tej używa się do zupełnie innej rośliny, której nie należy spożywać, ponieważ jest trująca. Jagody Goji mogą stanowić dodatek do wielu potraw wzbogacając nie tylko ich smak, ale także nadając im przede wszystkim wartości odżywcze. Poznaj sekret działania najbardziej odżywczych owoców świata.





Dla zdrowia i urody

   Jagody Goji są owocami kolcowoju chińskiego (łac. Lycium chinense) i pospolitego (łac. Lycium barbarum). Obie rośliny pochodzą z obszarów Azji położonych w strefie umiarkowanego klimatu. Współcześnie kolcowój rozprzestrzenił się w wielu regionach, a jego główne miejsce uprawy to: Chiny, chiński Tybet i Mongolia, nie mniej jednak jest również uprawiany w innych krajach azjatyckich, a także w południowo-wschodniej Europie, a nawet w Australii. Charakterystyczną cechą tej rośliny są podłużne, czerwone jagody i pokryte cierniami łodygi. Owoce kolcowoju mają szereg właściwości, które znacząco wpływają na ich rosnącą popularność. Jagody Goji wspomagają procesy starzenia oraz wygładzają cerę. Ich spożywanie pomaga przywrócić siłę i wigor, wzmocnić odporność oraz poprawić pamięć i koncentrację. Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie, zapobiegając depresji. Czerwone owoce chronią przed nowotworami i poprawiają wzrok.



Sekret działania

   Charakteryzują się wyjątkowo bogatym składem w porównaniu z innymi owocami. Zawierają wapń będący niezbędnym składnikiem budowy kości i zębów, a także potas będący składnikiem elektrolitów. Jagody Goji zawierają dwa razy więcej przyswajalnego żelaza niż soja. Jako składnik hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu. Podobnie prezentuje się zawartość cynku, który jest niezbędny do prawidłowej budowy białek i łańcuchów DNA. Czerwone owoce zawierają także selen, który wpływ na prawidłową pracę układu enzymatycznego i odpornościowego. Jako bardzo silny przeciwutleniacz chroni przed reumatoidalnym zapaleniem stawów i znacząco zwiększa libido. Jagody są również bogate w ryboflawinę (witamina B2) niezbędną do prawidłowego działania układu nerwowego oraz błon śluzowych. Owoce te są również bogatym źródłem witaminy C, która chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników oraz podnosi ogólną odporność organizmu. Owoce te to również dobre źródła antyoksydantów: beta karotenu (prowitaminy A), zeaksantyny, luteiny, likopenu, ksantofilu, polifenoli a także: niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 (kwasu alfa linolenowego i kwasu linolowego), beta sitosterolu i innych fitosteroli (roślinne sterole) oraz błonnika pokarmowego. Wartość kaloryczna suszonych owoców to około 390 kcal na 100 g.



Krążą o nich legendy

   Jagody Goji zyskały szczególnie na popularności w ciągu ostatnich lat. Niemniej ludność Dalekiego Wschodu korzysta z ich właściwości leczniczych i odżywczych już od czasów starożytnych. Z owocami kolcowoju wiąże się jedna z chińskich legend. Według niej, w okresie panowania dynastii Tang, w pobliżu świątyni buddyjskiej została wykopana studnia. Ściany budynku były porośnięte pnączami kolcowoju. Mnisi, którzy korzystali z tego źródła wody, cieszyli się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Uznali, że zdrowy i młody wygląd zawdzięczają dojrzałym owocom, które zwykły wpadać do studni. Jest to najbardziej znana legenda dotycząca jagód Goji, jednak są jeszcze inne, ukazujące je jako owoce zapewniające długowieczność.



Jagody Goji w diecie

   Można uprawiać kolcowój na własny użytek, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości jego owoców. Roślina charakteryzuje się wysoką odpornością na skrajne warunki pogodowe. Bardzo szybko wschodzi i osiąga wysokość do dwóch metrów. Nie ma dużych wymagań glebowych. Niemniej jednak pierwsze jagody mogą pojawić się dopiero po trzech latach od wysiewu, stąd też zwykle najlepszą opcją jest kupienie suszonych owoców. Wyglądają podobnie do rodzynek. Można spożywać je jako przekąskę, albo wykorzystać jako dodatek do sałatek owocowych, jogurtów, płatków czy też lodów i ciast. Bez problemu zastępują rodzynki. Jagody Goji mają bogaty smak, przypominający żurawinę, z delikatną nutą herbaty i wiśni. Można przygotować z nich pyszne soki i napoje, idealne na śniadanie. Bardzo dobrze sprawdzają się również w przygotowaniu wypieków, między innymi drożdżówki.



Na co należy zwrócić uwagę

   Suszone owoce można kupić w sklepach ze zdrową żywością lub w sklepach internetowych. Jednak trzeba uważać, bo nie wszystkie jagody Goji są warte kupna. Należy wybierać, te ze sprawdzonych źródeł, suszone na słońcu i pozyskane z organicznych / ekologicznych upraw, ponieważ owoce z innych upraw mogą być potencjalnym źródłem zanieczyszczeń (w tym pestycydów) jak również mogą mieć mniejsze wartości odżywcze. Alternatywą dla suszonych owoców są soki i suplementy diety w formie kapsułek. Jeśli kupujesz sok z jagód Goji, pamiętaj, żeby wybrać naturalny, czyli bez konserwantów, barwników, bez dodatku cukru i środków słodzących. Optymalne spożycie jagód Goji dla osoby dorosłej to nie więcej niż 50 g, dla dzieci nie więcej niż 25 g. Nie zaleca się przekraczać tej ilości, zgodnie z powiedzeniem, że co za dużo, to niezdrowo. Ponadto osoby zażywające leki na rozrzedzenie krwi powinny ich unikać. Diabetycy oraz osoby cierpiące na nadciśnienie powinni skonsultować się z lekarzem. Nie chodzi tu o to iż jagody goji są szkodliwe, ale mogą one potęgować działanie zażywanych leków (wchodzić w interakcje).




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE