Dzisiaj jest: Wtorek, 16.10.2018 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

ARTYKUŁY

Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kapusta pekińska (pekinka) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.10.2018

Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o jasnozielonym lub żółtozielonym kolorze. Szerokie zastosowanie kulinarne, łagod



Herbata Teh Pandan (pandanowa) i jej właściwości zdrowotne 
Herbata Teh Pandan (pandanowa) i jej właściwości zdrowotne
09.10.2018

Herbata Teh Pandan to herbata otrzymywana z liści pandanu pałaciowego (Pandanus amarylifolius). Drzewo to występuje na podmokłych i bagiennych wybrzeżach morskich Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Jest rośliną o niewielkich rozmiarach, którą charakter



Kawa mielona, rozpuszczalna i z kapsułek - różnice i wartość odżywcza 
Kawa mielona, rozpuszczalna i z kapsułek - różnice i wartość odżywcza
01.10.2018

Kawie są przypisywane właściwości lecznicze. Jej ziarna są bardzo cenione nie tylko przez przemysł spożywczy, ale również przez koncerny farmaceutyczne i kosmetyczne. Ziarna kawy zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia się



Wzbogacanie żywności i powody fortyfikacji żywności 
Wzbogacanie żywności i powody fortyfikacji żywności
29.09.2018

Produkty żywnościowe oprócz naturalnie występujących składników odżywczych zawierać mogą witaminy i składniki mineralne dodane w wyniku wzbogacania. Fortyfikacja (ang. fortification - wzmocnienie) to dodawanie do produktu spożywczego jednego lub kilk



Witamina B3 (PP) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Witamina B3 (PP) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
27.09.2018

Witamina B3 znana też jako witamina PP i niacyna należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. O witaminie B3 mówi się też jako o kwasie nikotynowym i nikotynamidzie. Ten związek organiczny jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i



Dobre samopoczucie od natury 
Dobre samopoczucie od natury
26.09.2018

Czy przestrzeganie zasad dietetycznych jest jednoznaczne z pozbawieniem się ulubionych smaków? Nic bardziej błędnego! Zdrowa dieta ma na celu dostarczać nam niezbędnych wartości, a dopełnieniem szczęście jest właśnie niesiony przez nią smak. Idealnym



Gospodarka wapniowo-fosforanowa organizmu i jej wpływ na układ kostny 
Gospodarka wapniowo-fosforanowa organizmu i jej wpływ na układ kostny
23.09.2018

Zachowanie przez organizm stałego stanu równowagi, czyli homeostazy jest możliwe dzięki mechanizmom utrzymującym organizm w stanie równowagi. Mechanizmy regulacji wchłaniania, magazynowania i wydalania pozwalają zachowywać odpowiednie funkcje życiowe



7 domowych metod na zgagę 
7 domowych metod na zgagę
21.09.2018

Zgaga należy do często występujących dolegliwości. Uczucie pieczenia i palenia w gardle i przełyku jest bardzo nieprzyjemne, niemniej można je złagodzić stosując domowe metody. Dla jasności - domowe środki nie zastąpią leków zaleconych przez lekarza



Język - o czym świadczy jego wygląd? 
Język - o czym świadczy jego wygląd?
17.09.2018

Choć może się to wydawać mało prawdopodobne, wygląd języka wiele mówi o stanie zdrowia. W medycynie wschodniej badanie wyglądu tego mięśnia jamy ustnej to jedno z podstawowych sposobów diagnozowania problemów zdrowotnych. Zmiany w wyglądzie języka mo



Surowy (zimnotłoczony) olej palmowy - przedstawiamy korzyści z jego stosowania 
Surowy (zimnotłoczony) olej palmowy - przedstawiamy korzyści z jego stosowania
15.09.2018

Olej palmowy jest tropikalnym produktem dostępny w wersji surowej (olej zimnotłoczony) i utwardzonej (olej rafinowany). Olej palmowy może korzystnie wpłynąć na zdrowie, ale nie w każdej postaci warto go stosować. Konsumenci najczęściej spożywają utwa



Kwas szczawiowy - charakterystyka, źródła i działanie antyodżywcze 
Kwas szczawiowy - charakterystyka, źródła i działanie antyodżywcze
13.09.2018

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, sensorycznych czy balastowych zawierają również substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników odżywczych z pożywienia. Do substancji antyodżywczych występujących naturalnie



Żółcień chinolinowa - substancja, która pobudza aktywność dzieci i zaburza koncentrację 
Żółcień chinolinowa - substancja, która pobudza aktywność dzieci i zaburza koncentrację
11.09.2018

Żółcień chinolinowa jest barwnikiem spożywczym nadającym produktom zielonkawo-żółty odcień (na przykład galaretkom, pastylkom i cukierkom łagodzącym ból gardła, syropom, napojom izotonicznym i lizakom). Na etykietach znajduje się ona pod nazwą E104.



Czkawka - przyczyny i leczenie 
Czkawka - przyczyny i leczenie
05.09.2018

Czkawka jest dolegliwością, która może w niektórych sytuacjach wywołać poczucie wstydu i zażenowania oraz pewnego dyskomfortu. Zazwyczaj czkawka nie jest groźna, ale może być objawem poważnych problemów zdrowotnych, których nie wolno bagatelizować. N



Sterole roślinne (fitosterole) i ich właściwości prozdrowotne 
Sterole roślinne (fitosterole) i ich właściwości prozdrowotne
03.09.2018

Sterole roślinne (fitosterole) to składniki błon komórkowych roślin. Pod względem budowy chemicznej oraz pełnionych funkcji są analogami cholesterolu, który występuje w organizmach zwierzęcych. Wśród roślin wyróżniono ponad 200 fitosteroli, które pod



Płatki owsiane - pomagają budować mięśnie i modelować ciało 
Płatki owsiane - pomagają budować mięśnie i modelować ciało
01.09.2018

Gdyby zapytać przeciętnego konsumenta o to, jakie składniki odżywcze są najważniejsze dla budowy mięśni, odpowie, że są to proteiny. Białka w istocie odgrywają ogromną rolę w budowaniu tkanki mięśniowej, ale nie tylko. Węglowodany i tłuszcze również



Przyczyny zaburzeń snu 
Przyczyny zaburzeń snu
31.08.2018

Zaburzenia snu stają się jednym z problemów zdrowotnych spędzających sen z powiek zarówno młodych osób, jak i seniorów. Przyczyn zaburzeń snu może być wiele - tak jak metod, które pozwalają sobie z nimi radzić. Zaburzenia snu mogą mieć charakter samo



Aloes i jego zdrowotne właściwości 
Aloes i jego zdrowotne właściwości
29.08.2018

Aloes to roślina lecznicza, która została szczególnie doceniona przez producentów kosmetyków. Wcześniej była wykorzystywana przed medycynę ludową. Cenne właściwości aloesu doceniono już w starożytności. Dziś wraca on do łask i zdecydowanie warto dać



Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze  i ciekawostki 
Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
25.08.2018

Makrela to jedna z ryb, po którą Polacy sięgają szczególnie często. Upodobaliśmy sobie zwłaszcza makrelę wędzoną - nie wędzona nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Warto jeść makrelę, ponieważ posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dodatkowo



Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywamy tylko dwa posiłki dziennie? 
Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywamy tylko dwa posiłki dziennie?
23.08.2018

Spożywanie posiłków zbyt rzadko wiąże się z reguły ze spożywaniem bardzo obfitych porcji. Nawet trzy posiłki dziennie obecnie są uznawane za minimum - zalecana ilość posiłków w dziennym jadłospisie wynosi bowiem ok. 4-5 posiłków. Dostosowanie swojego jadłospisu do takich wymagań jest jednak nieco utrudnione.



Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
21.08.2018

Inozytol (a tak naprawdę jego izometryczna forma myo-inozytol) znany także jako witamina B8 jest wyjątkowym związkiem odżywczym. Jego niezwykły charakter wiąże się z tym, że może być syntetyzowany przez organizm. Wobec tego, z naukowego punktu widzen



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 33 |