Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kalorie w alkoholach


18.01.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kalorie w alkoholach


   Nie tylko białko, tłuszcz i węglowodany są źródłem kalorii, ale również napoje zawierające alkohol. Mililitr czystego alkoholu etylowego to 7 kalorii (uściślając 7 kilokalorii), podczas gdy gram białka i węglowodanów to 4 kalorie, a tłuszczu 9 kalorii. O alkoholu mówi się, że dostarcza tzw. "pustych kalorii".

   Określenie "puste kalorie" odnosi się do faktu, że alkohol, poza kaloriami, nie zawiera innych substancji odżywczych. Nie pijemy oczywiście czystego alkoholu. Zwykle jest to piwo, wino, wódka lub wszelkiego rodzaju drinki na bazie alkoholu. Kalorie kaloriami, ale jak się okazuje organizm nie bardzo potrafi spożytkować energii z alkoholi na jakieś konkretne cele. Nie tylko nie może nimi zasilić mięśni i narządów wewnętrznych, ale także zamienić ich skutecznie na tkankę tłuszczową.





Czy alkohol tuczy ?
 
   Powstaje pytanie, czy alkohol sprzyja tyciu ? Odpowiedź brzmi: i tak i nie. Z punktu widzenia organizmu alkohol etylowy jest trucizną. Najbardziej toksycznym związkiem powstającym podczas jego rozkładu jest aldehyd octowy. To właśnie on powoduje bóle głowy, nudności i wymioty gdy wypijemy za dużo i odpowiada za uczucie tzw. kaca. Jeżeli więc alkohol jest trucizną organizm musi starać się go wyeliminować, za co odpowiadają nasza wątroba. Jak się okazuje pewne związki w naszym organizmie odpowiedzialne za neutralizację alkoholu biorą także udział w rozkładaniu tłuszczu. Nic więc dziwnego, że w stanie nagłego zatrucia organizm nie będzie miał ochoty zajmować się spalaniem tłuszczu, tylko eliminowaniem trucizny. Rozkład tkanki tłuszczowej zostaje więc wstrzymany. Co więcej, jeżeli alkoholowi towarzyszyć tłuste jedzenie to nie tylko będzie to sprzyjać blokowaniu spalania tłuszczu ale także jego dodatkowemu odkładaniu. Czyli alkohol przede wszystkim czyni towarzyszące mu jedzenie pożywką dla tkanki tłuszczowej, sam natomiast ma niewielki wpływ na wzrost wagi. Gdyby było inaczej, większość alkoholików byłaby otyła, tymczasem jest odwrotnie. I tutaj tworzy się odmienny mechanizm. Jeżeli piciu alkoholu towarzyszy brak jedzenia, alkohol działa "odchudzająco", a dokładniej mówiąc - wyniszczająco. Alkohol niszczy błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz komórki wątrobowe i trzustkowe, w efekcie pogarsza się zarówno wchłanianie składników odżywczych jak również ich metabolizm. Organizm, nawet jeżeli dostanie nieco jedzenia nie potrafi go w pełni wykorzystać. Dodatkowo, metabolizm alkoholu wymaga dużego zaangażowanie różnych związków odżywczych, w efekcie czego dodatkowo wyjaławia z nich organizm. Po pewnym czasie dochodzi do całkowitej dewastacji organizmu. Na domiar złego alkoholik wykazuje także coraz mniejsze zainteresowanie jedzeniem. Obecność alkoholu we krwi zwiększa wyraźnie zapotrzebowanie komórek na tlen. Przy niedotlenieniu, nadmiar krążących kwasów tłuszczowych ulega półspalaniu, w wyniku czego powstają tzw. związki ketonowe, które między innymi hamują uczucie głodu. Jak widać alkohol może więc działać dwojako, a czynnikiem decydującym o tym czy od niego tyjemy czy nie, decyduje przede wszystkim ilość i skład jedzenia towarzyszącego piciu.

   Jeszcze kilka słów o tzw. "mięśniu piwnym". Wszystko przez wysoki indeks i ładunek glikemiczny pochodzący z maltozy (węglowodanu) - węglowodanu obecnego w piwie. Wysoki indeks i ładunek glikemiczny powoduje, że wzmaga się gwałtownie apetyt i wówczas najczęściej sięgamy po kojarzone jako dodatek do piwa kaloryczne przekąski - orzeszki, chipsy, paluszki.



Kalorie w różnych alkoholach

Napoje alkoholowe
Brandy 30 ml - 65 kcal
Gin 20 ml - 60 kcal
Koniak (1 kieliszek) 50 ml - 160 kcal
Rum (1 kieliszek) 30 ml - 120 kcal
Whisky 30 ml - 65 kcal
Wódka czysta (1 kieliszek) 50 ml - 110 kcal
Wódka słodka (1 kieliszek) 50 ml - 130 kcal

Wina
Białe wytrawne (1 kieliszek) 120 ml - 80 kcal
Białe wytrawne (1 butelka) 0,75 l - 500 kcal
Białe półwytrawne (1 kieliszek) 120 ml - 90 kcal
Białe półwytrawne (1 butelka) 0,75 l - 560 kcal
Białe słodkie (1 kieliszek) 120 ml - 110 kcal
Białe słodkie (1 butelka) 0,75 l - 700 kcal
Czerwone wytrawne (1 kieliszek) 120 ml - 80 kcal
Czerwone wytrawne (1 butelka) 0,75 l - 500 kcal
Czerwone półsłodkie (1 kieliszek) 120 ml - 92 kcal
Czerwone półsłodkie (1 butelka) 0,75 l - 575 kcal
Czerwone słodkie (1 kieliszek) 120 ml - 115 kcal
Czerwone słodkie (1 butelka) 0,75 l - 718 kcal
Różowe (1 kieliszek) 120 ml - 85 kcal
Różowe (butelka) 0,75 l - 531 kcal
Domowe, owocowe (1 kieliszek) 120 ml – 110 kcal
Domowe, owocowe (1 butelka) 0,75 l – 700 kcal
Domowe, owocowe (bardzo słodkie, 1 kieliszek) 120 ml – 120 kcal
Domowe, owocowe (1 butelka) 0,75 I – 750 kcal
Madera (1 kieliszek) 120 ml – 118 kcal
Madera (1 butelka) 0,75 l – 718 kcal
Malaga (1 kieliszek) 120 ml – 163 kcal
Malaga (1 butelka) 0,75 l – 938 kcal
Porto (1 kieliszek) 50 ml – 83 kcal
Sherry wytrawne (1 kieliszek) 50 ml – 60 kcal
Sherry słodkie (1 kieliszek) 50 ml - 71 kcal
Wermut wytrawny (1 kieliszek) 120 ml - 114 kcal
Wermut słodki (1 kieliszek) 120 ml – 146 kcal

Likiery
Advocat 30 ml - 75 kcal
Ajerkoniak (domowy) 30 ml - 82 kcal
Curacao (mały kieliszek) 20 ml - 84 kcal
Kminkowy 20 ml - 32 kcal
Orzechowy 20 ml - 54 kcal
Ziołowy 20 ml - 40 kcal

Piwa
Piwo ciemne pełne (1 butelka) 0,33 l - 250 kcal
Piwo bezalkoholowe (1 butelka) 0,33 l - 80 kcal
Piwo Guinness (1 butelka) 0,33 l - 216 kcal
Piwo jasne pełne (1 butelka) 0,33 l - 230 kcal
Piwo Pilsner (1 butelka) 0,33 l - 144 kcal
Piwo słodowe (1 butelka) 0,33 l - 152 kcal
Piwo Porter (1 butelka) 0,33 l - 300 kcal




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 8

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE