Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


15.12.2009
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Karp pochodzi z dalekiej Azji Wschodniej, począwszy od dorzecza Amuru (Rosja) poprzez Mandżurię (Chiny) na zlewni Mórz Aralskiego, Czarnego i Kaspijskiego skończywszy. Najwcześniej karp został udomowiony w Chinach (V w p.n.e.). Do Europy karp trafił na przełomie XII i XIII wieku (do Polski w XIII w.). Był to czas, gdy znacznie więcej dni w roku było obwarowanych postnymi ograniczeniami, stąd w przyklasztornych stawach, zakładanych wówczas w Polsce przez cystersów, chętnie hodowano rozmaite ryby.

   Czemu więc akurat karp zrobił w naszym kraju taką karierę ? Prawdopodobnie z powodu sukcesów hodowlanych. Karpie wyhodowane w innych krajach mają o wiele mniejsze walory smakowe. Polakom udało się wyhodować trzy smaczne odmiany karpia: karp pełnołuski, karp bezłuski (golec) i karp lustrzeń (królewski).





   Obecnie karp występuje niemal we wszystkich strefach klimatycznych. Jego siedliskiem są stawy i jeziora nizinne, jest to więc ryba słodkowodna. To duża ryba hodowlana, której cechą charakterystyczną są cztery grube wąsy: dwa małe zlokalizowane na górnej wardze i dwa większe - w kącikach pyska. Najsmaczniejsze są ryby ważące do 2,5 kg. O wartości użytkowej mięsa karpia świadczy też stosunek części niejadalnych. Wykazuje on znaczne wahania, zależy, bowiem od ciężaru ryby i sposobu jej odżywiania. Z reguły im karp jest większy, tym więcej filetów można z niego uzyskać. Mięso karpia jest białe, z różowym lub żółtym odcieniem, delikatne, soczyste i odznacza się specyficznym aromatem. Karp ma grube międzymięśniowe ości (99 sztuk), rozmieszczone w okolicy płetwy grzbietowej i części ogonowej, co ułatwia obróbkę kulinarną. Karp bezłuski, potocznie zwany królewskim ma duże, nieregularne, łatwo dające się usunąć łuski, rozmieszczone w jednym rzędzie, albo w dwóch, trzech lub pięciu rzędach. Istnieje kilkanaście różnych rodzajów karpia, z których najpopularniejsze to oprócz wspomnianych już odmian karp pełnołuski, karp bezłuski (golec) i karp lustrzeń (królewski) także: karp koi i karp zatorski.



Karp w kuchni

   Chociaż tradycyjny wigilijny karp coraz częściej zastępowany jest innymi rybami, większość z nas nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Szczególnie, że można go podawać na wiele sposobów jako: gotowany, smażony, pieczony, faszerowany, w galarecie, występują też wersje na ostro i na słodko. Niezależnie od sposobu podania, należy pamiętać, by w momencie przygotowywania moczyć karpia w mleku z ząbkami czosnku lub obłożyć na noc plastrami cebuli, by w ten sposób pozbyć się z niego jego charakterystycznego zapachu i posmaku mułu.

   Okazuje się, że zwyczaj jedzenia karpia podczas wieczerzy wigilijnej jest zakorzeniony jedynie w krajach środkowej i wschodniej Europy (Polska, Niemcy, Czechy, Słowacja i Węgry). Przy czym to właśnie Polacy przodują zarówno w konsumpcji, jak i hodowli karpia na naszym kontynencie.



Karp - właściwości odżywcze
  
   Mięso karpia jest cenionym produktem dietetycznym i skutecznie konkuruje z innymi rodzajami białego mięsa. Zawiera, bowiem stosunkowo niewiele tłuszczu z liczącą się ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalne białko. Zawartość tłuszczu powoduje, że karpia zalicza się do średnio tłustych. Mięso karpia poza łatwo przyswajalnym białkiem posiada również w swoim składzie cenne witaminy, takie jak: B1, B6, B12 oraz PP. Mięso karpia jest również dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez.



Kalorie i wartości odżywcze karpia

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 127 kcal / 532 kJ
Białko 17,83 g
Tłuszcz ogółem 5,60 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,083 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,328 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,431 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,704 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,660 g
Węglowodany 0 g
Błonnik pokarmowy 0 g
Witamina A 30 I.U.
Witamina D 988 I.U.
Witamina E 0,63 mg
Witamina K1 0,1 µg
Witamina C 1,6 mg
Witamina B1 0,115 mg
Witamina B2 0,055 mg
Witamina B3 (PP) 1,64 mg
Witamina B6 0,190 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 15 µg
Witamina B12 1,53 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,750 mg
Wapń 41 mg
Żelazo 1,24 mg
Magnez 29 mg
Fosfor 415 mg
Potas 333 mg
Sód 49 mg
Cynk 1,48 mg
Miedź 0,06 mg
Mangan 0,04 mg
Selen 12,6 µg
Fluor ~
Cholesterol 66 mg
Fitosterole ~



Ciekawostki o karpiu

→ Karpie dożywają nawet 45 lat, osiągają wagę 35 kg i długość 120 cm
→ Karp żeruje głównie przy dnie, wyjadając szczątki organiczne np. nasiona roślin. Jego pokarmem są także drobne zwierzęta wodne, m.in. owady i ślimaki. Karp odżywia się drobnymi zwierzętami wodnymi, owadami i ślimakami
→ W Chinach uważa się go za symbol szczęścia
→ Karp w języku angielskim to Carp, w języku francuskim - Carpe, w języku niemieckim - Karpfen, w języku hiszpańskim - Carpa




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.88 Ocen: 8


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE