Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Kiwi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


11.02.2011
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kiwi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Owoc kiwi, nazywany też chińskim agrestem rośnie na drzewiastym pnączu nazwanym Aktinidia, występującym w klimacie umiarkowanym. Istnieje około 60 gatunków tego pnącza, z czego tylko niektóre rodzą jadalne, bogate w wiele wartości odżywczych owoce.

   Kiwi pochodzi z Chin, było uprawiane już 1000 lat temu w dolinie Jangcy. Nazywane yang tao, były uważane za przysmak przez wielkich chanów, którzy zachwycali się cudownym smakiem owoców i ich szmaragdowozielonym kolorem. W końcu XIX wieku kiwi rozpowszechniło się też w innych krajach, ale jako roślina ozdobna. Nazwę "kiwi" roślina otrzymała od Nowozelandczyków na początku XX wieku - puszek skórki owocu bowiem przypominał im ptaka kiwi. Wówczas to kiwi stało się przedmiotem handlu. Obecnie roślinę uprawia się w Nowej Zelandii, ale też w Australii, Kalifornii, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Kiwi jest dostępne na rynku światowym przez cały rok, gdyż bardzo dobrze się przechowuje.





   Owoc kiwi ma owalny kształt, brązową i mechatą skórkę. Waży od 100 do 200 gram. Jego miąższ, zależnie od gatunku może być zielony, żółty lub żółto - czerwony. Najbardziej popularną odmianą jest owoc Aktinidii smakowitej. Jest słodko - kwaskowaty, ma piękny szmaragdowy kolor i aromatycznie pachnie. Wybierając owoc kiwi, sięgajmy po egzemplarze bez stłuczeń czy otarć. Należy unikać owoców miękkich, najlepsze są te twardawe, ale intensywnie pachnące. Gdy kupimy niedojrzały owoc, w ciągu 3-4 dni, pozostawiony w temperaturze pokojowej dojrzeje do spożycia. Kiwi można jeść na surowo, jest wykorzystywany do produkcji marmolady lub napojów. Świetnie nadaje się do sałatek owocowych i potraw pikantnych. Miąższ kiwi zawiera aktynidynę i papainę - enzymy rozkładające białka. Z tego powodu nie należy przygotowywać z kiwi koktajli mlecznych, bo spowoduje to, iż będzie on gorzki, również z tego samego powodu nie dodaje się kiwi do galaretek ponieważ z powodu tych enzymów galaretka nie stężeje. Kiwi znalazło zastosowanie w kosmetyce. Zawarte w owocach małe pestki, wykorzystywane są do produkcji peelingów. A kwasy zawarte w owocach mają właściwości rozjaśniające i wykorzystywane są w kremach i maseczkach. Z kiwi produkowany jest również balsam do ust. Ponadto kiwi znajdziemy w szamponach, żelach do kąpieli i wielu innych kosmetykach. Kiwi jest bogate w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10% stanowią węglowodany - głównie fruktoza i glukoza. Kiwi jest bardzo bogatym źródłem witamin C i K1 oraz bogatym źródłem witaminy E, B9 (kwasu foliowego), minerałów: potasu, miedzi, manganu i błonnika, pomagającego obniżyć poziom złego cholesterolu i pomocnego w zaparciach. Ma właściwości moczopędne, pobudza wydalanie z organizmu sodu i wody.



Kalorie i wartości odżywcze kiwi

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 61 kcal / 255 kJ
Białko 1,14 g
Tłuszcz ogółem 0,52 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,029 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,047 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,287 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,042 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,245 g
Węglowodany 14,66 g
Błonnik pokarmowy 3 g
Witamina A 87 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 1,46 mg
Witamina K1 40,3 µg
Witamina C 92,7 mg
Witamina B1 0,027 mg
Witamina B2 0,025 mg
Witamina B3 (PP) 0,341 mg
Witamina B6 0,063 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 25 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,183 mg
Wapń 34 mg
Żelazo 0,31 mg
Magnez 17 mg
Fosfor 34 mg
Potas 312 mg
Sód 3 mg
Cynk 0,14 mg
Miedź 0,13 mg
Mangan 0,10 mg
Selen 0,20 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Ciekawostki o kiwi

→ Pędy i liście tego pnącza wydzielają olejki eteryczne … uwielbiane przez koty
→ Kiwi bardzo dobrze (pod względem zachowywania wartości odżywczych) znosi długie przechowywanie. Nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim około 90% witaminy C
→ Owoc kiwi to świetny kosmetyk. Zmieszany z wodą i alkoholem jest świetnym tonikiem dla skóry
→ W polskich warunkach może rosnąć pnącze z tej samej rodziny co kiwi, tyle że rodzące dużo mniejsze owoce - mniej więcej wielkości śliwek. Roślina ta - aktinidia ostrolistna i pstrolistna - zwana też jest czasami „polskim kiwi”
→ Zgniecione czarne nasiona kiwi dają olej bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 13

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE