Dzisiaj jest: Sobota, 25.01.2020 Imieniny: Pawła i Miłosza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Konsumencie, nie daj się oszukać


29.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Konsumencie, nie daj się oszukać


   Producenci żywności nie zawsze są uczciwi wobec konsumentów. Niektórzy celowo wprowadzają błąd oferując zafałszowane produkty żywnościowe. Konsumencie, czy na pewno wiesz, co jesz ?



   W Polsce badaniem jakości produktów żywnościowych zajmuje się Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych. Z ich danych wynika, że 15% żywności nie spełnia norm. Łamanie przepisów opłaca się producentów żywności, a przyłapani na oszustwie nie ryzykują wiele. Przeciętna kara za zaniżanie jakości produktów wynosi zaledwie 3.000 złotych.





   Najwięcej oszustw dotyczy przetworów mlecznych. Brak informacji o konserwantach i używanie mylącej nazwy to najczęściej spotykane kłamstwa producentów. Przykładem jest deser czekoladowy, który nie zawiera czekolady. Nazwy takie, jak ser, jogurt, śmietana i kefir mogą być stosowane tylko do nazewnictwa produktów powstałych wyłącznie z mleka krowiego. Masło powinno zawierać 80 - 90% tłuszczów zwierzęcych. Tymczasem niektórzy producenci dodają do niego tłuszcze pochodzenia roślinnego.



   Dużym problemem jest również zaniżona waga produktów. Według badań inspektor handlowego, waga podana przez producenta nie zawsze jest zgodna z rzeczywistą. Poza tym, producenci często wprowadzają konsumenta w błąd za pomocą szaty graficznej, która sugeruje ekologiczną metodę produkcji. Oszustwa dotyczą także mięsa i jego przetworów. Najczęściej spotykana nieprawidłowość to dodawanie różnych rodzajów mięs do produktu, którego nazwa sugeruje, że jest wyprodukowany z jednego typu mięsa. W prawie nie określono minimalnych wymagań jakościowych dla przetworów z mięsa, dlatego konsumenci powinni zwracać większą uwagę na skład produktu. Żywność oferowana w sklepach zawiera zbyt dużo wody. Problem ten dotyczy przede wszystkim przetworów rybnych, wędlin, soków i nektarów i masła. Co czwarte piwo ma zaniżoną zawartość ekstraktu słodowo - chmielowego i alkoholu.



   Podobnie ma się sytuacja na świecie. Za najbezpieczniejszą żywność uchodzą włoskie produkty spożywcze. Podczas kontroli przeprowadzonych przez włoskie służby stwierdzono nieprawidłowości w przypadku 9,5% barów, restauracji, placówek handlowych i zakładów produkcyjnych. Brano pod uwagę zarówno stan higieniczny na wszystkich etapach produkcji i sprzedaży oraz zawartość szkodliwych substancji chemicznych i antybiotyków w jedzeniu. We Włoszech kontrole tego typu przeprowadza się dwa razy częściej niż jest to wymagane przez Unię Europejską. Wraz z ich wzrostem spada liczba oszustw i innych przestępstw związanych z produkcją i handlem żywnością.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.75 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE