Dzisiaj jest: Piątek, 18.04.2014 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły




Mandarynki - ciekawostki i wartości odżywcze

11.12.2010
Rozmiar tekstu: AAA

Mandarynki - ciekawostki i wartości odżywcze

Sonda


Jaka  jest  Twoja  ulubiona  sałata ?


Archiwum »


   Mandarynka, czyli młodsza siostra pomarańczy, mniejsza ale słodsza, jak również łatwiejsza w obieraniu i dzieleniu. Mandarynka jest to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Nazwa jej pochodzi od nazwy wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, którą niegdyś nazywano Mandarą. W zależności od odmiany rośnie na wiecznie zielonych, bardzo ciernistych krzewach lub drzewach, osiągając wysokość nawet 8 metrów. Rodzimym miejscem występowania mandarynek są południowe Chiny i Indochiny. Były tam kultywowane w celu pozyskania owoców, już ponad 4000 lat temu. Mandarynki z Chin przywędrowały do Europy w XIX wieku. Obecnie mandarynki są uprawiane w wielu krajach, ale największe

 plantacje występują w Japonii, Stanach Zjednoczonych, Brazylii oraz nad Morzem Śródziemnym.



   Kupując mandarynki trzeba je koniecznie powąchać. Oznaką dobrego gatunku i świeżości jest właśnie intensywny aromat. Owoce zawierają dużo kwasów organicznych, m. in. cytrynowy i jabłkowy, które pomagają pozbyć się substancji toksycznych z organizmu. Mandarynka jest dobrym źródłem witamin: A, B1, B6, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu i wapnia. Mandarynki są silnie zasadotwórcze, zalecane są dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych, pomagają również na zaparcia. Z badań wynika, że jedzenie mandarynek może zmniejszać ryzyko raka wątroby, a także łagodzi dolegliwości wynikające z przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby. Właściwości prozdrowotne wykazuje także skórka tych owoców. Znajduje się w niej związek o nazwie salvestrol Q40, który w tkance nowotworowej przekształca się w toksyczną substancję niszczącą guza. Z liści otrzymuje się olejek eteryczny, wykorzystywany w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.



   Znając wszystkie zalety tych smacznych owoców, powinniśmy korzystać z trwającego na nie sezonu. Mandarynki nadają się do jedzenia nie tylko jako samodzielna przekąska, ale wzbogacają także inne potrawy o ciekawe nuty smakowe. Mogą być wykorzystywane do wszelkiego rodzaju sałatek owocowych lub owocowo-warzywnych, do deserów, sosów, a także do dań głównych.



Wyróżniamy kilka odmian mandarynki:

• Klementynka - stanowi skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą, pochodzi z Algierii i nazywana jest od imienia francuskiego członka zakonu. Przoduje w popularności i uprawie na całym świecie. Zawiera małą ilość pestek.

• Satsuma – istnieje ponad 100 odmian satsumy, różniących się od siebie czasem dojrzewania, kształtem i aromatem. Krzewy rosną na terenach klimatu tropikalnego, ale rozwijają się lepiej w chłodniejszym klimacie subtropikalnym. Jej owoce dojrzewają wcześniej niż owoce innych mandarynek. W ogóle nie posiada pestek.

• Tangerynka - pierwotnie pochodzi z Laosu i Chin. Charakterystyczna dla niej jest odstająca od miąższu skórka. Z wyglądu przypomina owoce satsuma, lecz w przeciwieństwie do nich ma pestki. Skórka ich jest cieńsza, owoc czerwony, a smak bardziej cierpki.

• Tangela - powstała ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. Cechą charakterystyczną dla tej mandarynki są bardzo słodkie i soczyste owoce z gorzkim posmakiem oraz łatwe oddzielanie się skórki od segmentów miąższu.



Wartości odżywcze

Składnik Zawartość
w 100 [g]
Wartość energetyczna 53 kcal
Białko 0,8 g
Tłuszcz ogółem 0,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,04 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,06 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,07 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 18 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 48 mg
Węglowodany 13,3 g
Błonnik pokarmowy 1,8 g
Witamina A 681 I.U.
Witamina D ~
Witamina E 0,2 mg
Witamina K 0,0 µg
Witamina C 26,7 mg
Witamina B1 0,06 mg
Witamina B2 0,04 mg
Witamina B3 (PP) 0,38 mg
Witamina B6 0,08 mg
Kwas foliowy 16 µg
Witamina B12 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,22 mg
Wapń 37 mg
Żelazo 0,2 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 20 mg
Potas 166 mg
Sód 2 mg
Cynk 0,07 mg
Miedź 0,04 mg
Selen 0,1 µg
Cholesterol 0,0 mg
Fitosterole ~









Nowości produktowe

Śliwki kalifornijskie bez konserwantów  Śliwki kalifornijskie bez konserwantów

Producent: Helio


Śliwki kalifornijskie wzbogaciły ofertę bakalii Helio Natura. Nie zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki

WIĘCEJ



Wszystkie »

Nowości wydawnicze

Kuchnia naturalna  Kuchnia naturalna

Wydawnictwo: Burda


Naturalna Kuchnia Małgorzaty Puzio - to ponad 100 autorskich przepisów. Autorka podpowiada każdej Pani Domu: jak w prosty sposób z dostępnych, naturalnych produktów i nie drogo, przyrządzać

WIĘCEJ



Wszystkie »