Dzisiaj jest: Środa, 22.10.2014 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów w serwisie: 3516

Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


11.12.2010
Rozmiar tekstu: AAA

Mandarynki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

Sonda


Jaki często jadasz fast-foody ?


Archiwum sond »

   Mandarynka, czyli młodsza siostra pomarańczy, mniejsza ale słodsza, jak również łatwiejsza w obieraniu i dzieleniu. Mandarynka jest to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Nazwa jej pochodzi od nazwy wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, którą niegdyś nazywano Mandarą. W zależności od odmiany rośnie na wiecznie zielonych, bardzo ciernistych krzewach lub drzewach, osiągając wysokość nawet 8 metrów. Rodzimym miejscem występowania mandarynek są południowe Chiny i Indochiny. Były tam kultywowane w celu pozyskania owoców, już ponad 4000 lat temu. Mandarynki z Chin przywędrowały do Europy w XIX wieku. Obecnie mandarynki są uprawiane w wielu krajach, ale największe plantacje występują w Japonii, Stanach Zjednoczonych, Brazylii oraz nad Morzem Śródziemnym.





   Kupując mandarynki trzeba je koniecznie powąchać. Oznaką dobrego gatunku i świeżości jest właśnie intensywny aromat. Owoce zawierają dużo kwasów organicznych, m. in. cytrynowy i jabłkowy, które pomagają pozbyć się substancji toksycznych z organizmu. Mandarynka jest dobrym źródłem witamin: A, B1, B6, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu i wapnia. Mandarynki są silnie zasadotwórcze, zalecane są dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych, pomagają również na zaparcia. Z badań wynika, że jedzenie mandarynek może zmniejszać ryzyko raka wątroby, a także łagodzi dolegliwości wynikające z przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby. Właściwości prozdrowotne wykazuje także skórka tych owoców. Znajduje się w niej związek o nazwie salvestrol Q40, który w tkance nowotworowej przekształca się w toksyczną substancję niszczącą guza. Z liści otrzymuje się olejek eteryczny, wykorzystywany w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.



   Znając wszystkie zalety tych smacznych owoców, powinniśmy korzystać z trwającego na nie sezonu. Mandarynki nadają się do jedzenia nie tylko jako samodzielna przekąska, ale wzbogacają także inne potrawy o ciekawe nuty smakowe. Mogą być wykorzystywane do wszelkiego rodzaju sałatek owocowych lub owocowo-warzywnych, do deserów, sosów, a także do dań głównych.



Odmiany mandarynki

• Klementynka - stanowi skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą, pochodzi z Algierii i nazywana jest od imienia francuskiego członka zakonu. Przoduje w popularności i uprawie na całym świecie. Zawiera małą ilość pestek.

• Satsuma – istnieje ponad 100 odmian satsumy, różniących się od siebie czasem dojrzewania, kształtem i aromatem. Krzewy rosną na terenach klimatu tropikalnego, ale rozwijają się lepiej w chłodniejszym klimacie subtropikalnym. Jej owoce dojrzewają wcześniej niż owoce innych mandarynek. W ogóle nie posiada pestek.

• Tangerynka - pierwotnie pochodzi z Laosu i Chin. Charakterystyczna dla niej jest odstająca od miąższu skórka. Z wyglądu przypomina owoce satsuma, lecz w przeciwieństwie do nich ma pestki. Skórka ich jest cieńsza, owoc czerwony, a smak bardziej cierpki.

• Tangela - powstała ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. Cechą charakterystyczną dla tej mandarynki są bardzo słodkie i soczyste owoce z gorzkim posmakiem oraz łatwe oddzielanie się skórki od segmentów miąższu.



Kalorie i wartości odżywcze mandarynki

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 53 kcal / 222 kJ
Białko 0,81 g
Tłuszcz ogółem 0,31 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,039 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,060 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,065 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,018 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,047 g
Węglowodany 13,34 g
Błonnik pokarmowy 1,8 g
Witamina A 681 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,20 mg
Witamina K 0 µg
Witamina C 26,7 mg
Witamina B1 0,058 mg
Witamina B2 0,036 mg
Witamina B3 (PP) 0,376 mg
Witamina B6 0,078 mg
Kwas foliowy 16 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,216 mg
Wapń 37 mg
Żelazo 0,15 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 20 mg
Potas 166 mg
Sód 2 mg
Cynk 0,07 mg
Miedź 0,04 mg
Mangan 0,04 mg
Selen 0,10 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~







Nowości produktowe

Szpinak  Szpinak

Producent: Fit & Easy


Dzięki najnowszej technologii, opartej wyłącznie na naturalnych i nieinwazyjnych procesach, możemy zaoferować kolejny wygodny produkt - umyty szpinak pod marką Fit&Easy. Opakowanie zawiera starannie wyselekc

WIĘCEJ



Nowości produktowe

Nowości wydawnicze

Dzika strona jedzenia  Dzika strona jedzenia

Wydawnictwo: Illuminatio


Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat

WIĘCEJ



Nowości wydawnicze