Dzisiaj jest: Sobota, 20.10.2018 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Miód Manuka - zdrowa słodycz z krańca świata


30.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Miód Manuka - zdrowa słodycz z krańca świata


   Miód ten jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru pochodzącego z krzewu Manuka, zwanego też drzewem herbacianym. Krzewy te rosną wyłącznie w Nowej Zelandii i Australii, ale miód pochodzi z tego pierwszego kraju. Nowa Zelandia znana jest jako kraj wyjątkowo czysty, mający unikatową roślinność. Właściwości lecznicze miodu są wykorzystywane od stuleci przez Maorysów - rdzennych mieszkańców tego kraju.

   Prawdziwa "kariera" miodu Manuka rozpoczęła się jednak w latach 30-tych ubiegłego wieku. Początkowo miód ten nie był spożywany powszechnie przez ludzi, zbyt silny smak sprawiał, że chętniej podawany był zwierzętom, jako dodatek do diety. Z czasem rolnicy zauważyli, że zwierzęta, które go jedzą nie chorują. Wkrótce potem lekarze i dietetycy zauważyli, że osoby, które go jedzą, są bardziej odporne, nie mają problemów z układem pokarmowym, a także cieszą się lepszą cerą. Słodki i zdrowy przysmak zyskał uznanie na całym świecie, stając się hitem eksportowym Nowej Zelandii.





W czym tkwi sekret ?

   Miód Manuka jest naturalnym miodem wytwarzanym z nektaru kwiatów krzewu Manuka (łac. Leptospermum scoparium). Obecnie jest produkowany na skalę przemysłową i dostępny na całym świecie. Z biegiem lat zyskuje coraz większą popularność ze względu na cenne właściwości lecznicze. Sekret dobroczynnych właściwości miodu Manuka tkwi w zawartości i odpowiednim stężeniu methylglyoxalu, oznaczanego w skrócie MGO. Najwyższe stężenie methylglyoxalu znajduje się w miodzie Manuka MGO 550+. Methylglyoxal jest związkiem chemicznym powstającym podczas przemian biochemicznych, które zachodzą w naturze przy udziale specyficznych enzymów produkowanych przez dobroczynne bakterie. Im większe stężenie tego związku, tym silniejsze jest działanie antybakteryjne produktu, który go zawiera. Tradycyjne miody zawierają około 0 - 10 mg/kg, tymczasem potrzebne jest stężenie 400 mg/kg, aby spowodować skuteczny efekt bakteriobójczy. Warto wspomnieć, że przed opracowaniem wskaźnika MGO istniał inny faktor, kiedy jeszcze naukowcy nie wiedzieli jaka substancja jest źródłem wyjątkowych właściwości miodu Manuka. Najpopularniejszą metodą badania tego miodu była metoda UMF (Unique Manuka Factor). Mierzyła ona efekty działania miodu Manuka, po zneutralizowaniu nadtlenku wodoru. Wadą tego sposób pomiaru właściwości miodu była stosunkowo wysoka skala błędu, wynosząca około 25%. Metoda UMF jest jednak wciąż stosowana przez wielu producentów, choć jej dokładność jest niższa niż w przypadku MGO.


Oznaczenie na etykietach ilości MGO i jego odpowiednika UMF i zawartość methylglyoxalu

MGO 30+ odpowiada UMF 5+, zawiera minimum 30 mg/kg methylglyoxalu
MGO 100+ odpowiada UMF 10+, zawiera minimum 100 mg/kg methylglyoxalu
MGO 250+ odpowiada UMF 15+, zawiera minimum 250 mg/kg methylglyoxalu
MGO 400+ odpowiada UMF 20+, zawiera minimum 400 mg/kg methylglyoxalu
MGO 550+ odpowiada UMF 25+, zawiera minimum 550 mg/kg methylglyoxalu



Działa naturalnie !

   Słodki przysmak posiada właściwości antybakteryjne. Wspomaga leczenie infekcji wywołanych gronkowcem złocistym opornym na metycylinę (MRSA), paciorkowcami, E. coli i Helicobacter pylori. Z drugiej strony jest produktem żywnościowym i można spożywać go bez obaw. Miód Manuka ma również silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Miód Manuka jest stosowany w leczeniu różnych chorób, jako naturalny środek leczniczy wspomagający terapię farmakologiczną. Bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka i nadkwasoty. Łagodzi zaburzenia trawienia oraz jest polecany osobom cierpiącym na zespół jelita wrażliwego. Pomaga zwalczyć szkodliwe bakterie zaburzające funkcjonujące w przewodzie pokarmowym. Miód Manuka jest polecany osobom, które cierpią na zakażenia dróg moczowych i pęcherza. Bardzo pomaga w przypadku trudno gojących się ran. Wspomaga leczenie takich chorób skóry, jak trądzik i egzema. Poprawia odporność, chroniąc przed grypą i przeziębieniem. Zaleca się go także stosować w przypadku zachorowań. Łagodzi ból gardła, katar i inne uciążliwe dolegliwości wywołane infekcją.



Stosownie do potrzeb

   Żeby móc optymalnie wykorzystać dobroczynne właściwości miodu, trzeba  wybrać produkt z właściwym stężeniem methylglyoxalu. Trzeba zwrócić uwagę na oznaczenia MGO widoczne na etykietach. Im wyższy stopień stężenia wspomnianego związku chemicznego, tym lepsze i silniejsze działanie. Miód Manuka nie zbiera wyłącznie pozytywnych opinii. Brak działania może wynikać z dwóch powodów. Po pierwsze, produkt mógł mieć niską jakość. W sklepach oferuje się wiele rodzajów miodów wzbogacanych methylglyoxalem, ale nie będących oryginalnymi. Należy wybierać tylko miód, który pochodzi z Nowej Zelandii i jest produktem naturalnym w 100%. Drugim powodem braku skutecznego działania miodu Manuka jest zbyt niskie stężenie methylglyoxalu. Jego ilość waha się od 30 do 1000 mg na kg miodu. Zaleca się stosowanie miodu o zawartości wyższej niż 100 mg na 1 kg produktu. Jeżeli konsumentowi zależy na silnym działaniu bakteriobójczym powinien wybierać miody oznaczone MGO 400+. Miody Manuka można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością, a także w sklepach internetowych. Przed zakupem warto dokładnie przyjrzeć się opiniom i etykiecie, aby mieć pewność, że nabywany produkty jest oryginalny i niepasteryzowany - czyli nie poddany żadnemu rodzajowi obróbki termicznej.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.83 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE