Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży


16.11.2011
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży


   W dzisiejszych czasach szkolny sklepik z niezdrową żywnością to nic nadzwyczajnego. Pomimo, iż szkoły coraz częściej wprowadzają zakaz sprowadzania oraz sprzedaży przez te sklepy najbardziej niewskazanych dla młodych ludzi produktów, takich jak chociażby napoje energetyczne, to i tak nieuniknione staje się zjawisko wysokiego spożycia wśród nastolatków przetworzonej żywności.

   Błędne nawyki żywieniowe młodych ludzi to problem, z którym zmagają się nie tylko rodzice czy lekarze, ale także nauczyciele i dietetycy. Coraz częściej bowiem można spotkać dziecko z nadwagą czy też otyłością -> nieprawidłowe BMI dzieci, a także pojawiają się wśród nich choroby, które w dawniejszych czasach dopadały osoby znacznie starsze. Nieregularne spożywanie posiłków to najczęstszy błąd popełniany przez dzieci w wieku szkolnym. Niejedzenia śniadań, kosztem dłuższego snu, oraz przejadanie się na wieczór, po zajęciach, sprzyja pogorszeniu przyswajania wiedzy i nabywania umiejętności.





   Kolejnym istotnym błędem popełnianym przez młodzież szkolną jest podjadanie. Między posiłkami podjada około 90% młodzieży, a połowa z nich robi to kilka razy dziennie. To także ważny czynnik sprzyjający przekarmieniu i nadwadze.



   Dzieci unikają spożywania warzyw, owoców, produktów zbożowych czy też strączkowych. W zamian w ich miejsce pojawiają się hamburgery, frytki, chipsy i słodycze. Z tej racji, iż te produkty najczęściej można otrzymać w szkolnych sklepikach, lub też w barach szybkiej obsługi, znajdujących się w niedalekiej odległości od szkoły. Jedyną wyróżniającą się rzeczą, jest fakt, iż dzieci i młodzież, pochodząca ze wsi, rzadziej niż ich rówieśnicy z miasta, sięga po tego typu produkty spożywcze.



   Preferencje żywieniowe młodych ludzi w kierunku żywności wysoce przetworzonej, sprawiają, iż pojawiają się różnego rodzaju niedobory witamin i składników mineralnych. One to mogą prowadzić do zaburzeń wzrastania i dojrzewania. Niedobory witaminy D szczególnie wpływają na proces mineralizacji kości, tak szalenie ważny w przypadku dorastania.



   Niestety zagrożenie niedożywienia częściej dotyczy młodych dziewcząt niż chłopców. Związane jest to oczywiście z idealną sylwetką, jaką chcą posiadać nastolatki. Odchudzają się na własną rękę, zwykle nie jedzą pierwszego śniadania. Nierzadko tego typu sytuacje doprowadzają do skrajnego wykończenia organizmu młodej kobiety, co często może się skończyć anoreksją.



   Natomiast głównym problemem żywieniowym chłopców jest chęć uzyskania większej masy mięśniowej. Zwykle to jedzą oni więcej niż dziewczęta, jednak jest to związane głównie z żywnością typu "Fast-food". Niepokojącym zjawiskiem jest wzrost częstości sięgania po różne odżywki i suplementy diety, pochodzące niekiedy z niepewnych źródeł. U chłopców też częściej niż u dziewcząt, odnotowuje się występowanie nadwagi, z racji zwiększonego spożycia tłuszczów i węglowodanów prostych.



   Badania pokazują, iż nadwaga oraz otyłość występuje u 7-15% dzieci i młodzieży w wieku od 7 do 18 lat. Skala tego problemu niestety coraz bardziej pogłębia się. Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za występowanie tego problemu są ogromne błędy żywieniowe zarówno dzieci, jak i ich rodziców, a także niewielka aktywność fizyczna. Szerzące się restauracje typu "fast-food" kuszą całe rodziny do przyjścia na "smaczny", niezdrowy obiad, natomiast rozwój technologii i ogólnodostępność do komputerów i świata Internetu, sprawia, że najmłodsi nie korzystają ze "świeżego powietrza". Szacuje się niestety, iż problem ten będzie niewątpliwie w przyszłości narastał. Dlatego też tak istotne jest, aby od najmłodszych lat, wyrabiać wśród swoich pociech zdrowy styl życia, który pozwoli ominąć pandemię otyłości i wszelkich chorób cywilizacyjnych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE