Dzisiaj jest: Piątek, 22.09.2017 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Ogórek - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


23.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Ogórek - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Ogórek zalicza się do najstarszych roślin warzywnych, znany jest od ponad 3 tysięcy lat. Uważa się, że ogórek pochodzi z Indii, jego dzikie odmiany rosną na południowych stokach  Himalajów. Z Azji bardzo szybko rozprzestrzenił się w inne rejony. Znano go i uprawiano w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Został sprowadzony do Polski ponad 400 lat temu. Francuski król Ludwik XIV jako pierwszy zapoczątkował hodowlę szklarniową ogórka. Obecnie uprawiany jest on na całym świecie. Dziś uprawia się około 100 gatunków ogórków, głównie w Europie, Azji i Północnej Ameryce. Ogórek jest owocem jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych. Wysyp ogórków następuje porą wakacyjną (sezon ogórkowy), która przypada na okres od początku czerwca do końca sierpnia.



   Skórka ogórka charakteryzuje się barwą od mlecznobiałej do ciemnozielonej i barwa ta zmienia się wraz z wiekiem na żółty i pomarańczowy. Kształt ogórka jest zróżnicowany - może być wydłużony, maczugowaty lub cylindryczny, podobnie zróżnicowana jest powierzchnia ogórka - może być gładka, brodawkowata, szorstka, bruzdkowana lub pokryta włoskami. Długość ogórka zależy od odmiany. Smak ogórka jest delikatny i orzeźwiający. Świeży ogórek charakteryzuje się jędrnym miąższem i świeżym wyglądem. Świeże ogórki można przechowywać w lodówce do ok. 5 dni, po tym czasie tracą swoją jędrność.



Jak spożywać ogórki


   Świeże ogórki mogą być dodatkiem do sałatek, do kanapek i do mizerii. Świeże ogórki nadają się również do marynowania, konserwowania oraz kiszenia. Świeże ogórki mogą być dla niektórych osób ciężkostrawne, posolenie ich nieco pomoże, Najkorzystniejsze jest spożywanie ogórków w początkowym stadium dojrzewania tzn. gdy zielony kolor zaczyna przechodzić w bladożółty, albo łatwiejszych do strawienia ogórków kiszonych.



Wartość odżywcza ogórków i właściwości lecznicze


   Wartość odżywcza ogórków nie jest wysoka, ale warzywo jest cenione ze względu na zawartość związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na odkwaszenie organizmu. Ogórek w 96% składa się z wody. Ogórki nie są zasobne w witaminy i minerały. Znajdziemy w nich niewielkie ilości witaminy C, K1 i witamin z grupy B, z minerałów są źródłem potasu, magnezu, miedzi i manganu. Ze względu na małą zawartość składników odżywczych zaleca się, aby ogórki pochodzące z biologicznych upraw spożywać razem ze skórką, ponieważ zawiera ona najwięcej składników. Ze względu na małą wartość kaloryczną i pomaganiu w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu są doskonałym składnikiem  diet odchudzających. Dzięki zawartości potasu ogórki poleca się przy wszystkich rodzajach chorób dróg moczowych, chorobach serca, którym towarzyszy opuchlizna i przy reumatyzmie. Zaleca się je ponadto przy zaparciach i cukrzycy. Lecznicze właściwości mają także pestki z ogórka. Można je wykorzystać do przygotowania naparu przeciwko zapaleniu nerek i zatrzymaniu moczu. Ogórek zawiera enzym askorbinazę, która niszczy witaminę C, teoretycznie jest więc niekorzystne łączenie ogórków z innymi warzywami. Na potencjalne straty witaminy C wpływa na przykład sposób przygotowania sałatki, np. czy ogórki zdążyły puścić sok. Działanie askorbinazy zostaje zniwelowane w kwaśnym środowisku. Jeśli więc do surówki dodamy np. ocet winny albo np. sos winegret działanie askorbinazy jest zniwelowane. Za gorzki posmak ogórków odpowiada kukurbitacyna. Występuje ona we wszystkich ogórkach, jednak najczęściej jej stężenie jest tak niskie, że nie wyczuwamy gorzkiego smaku. Zwiększa się, jeśli podczas uprawy ogórka pojawiają się długie okresy suszy, wahania temperatury oraz jeśli gleba jest uboga w azot. Obecność kukurbitacyny w ogórkach jest też uwarunkowana genetycznie, ale nie wyprodukowano jak dotąd odmiany całkowicie od niej wolnej, co najwyżej odmiany bardziej odporne na niekorzystne warunki.



Ogórki w kosmetyce


   Ogórek to także naturalny środek kosmetyczny. Od setek lat medycyna ludowa twierdziła, że od ogórka się pięknieje. Świeże plasterki z ogórka pomagają na zbyt mocną opaleniznę, opuchnięte powieki, cienie pod oczami, a nawet leczą lekkie oparzenia. Ze względu na ten sam odczyn pH co skóra maseczka z ogórków łagodzi podrażnienia, zmiękcza ją, nawilża ją, tonizuje i odświeża bez względu, czy jest to skóra sucha, normalna, jak i tłusta zanieczyszczona wypryskami. Jako, że wyciąg z ogórka działa lekko ściągająco i oczyszczająco, jest on składnikiem wielu kremów, toników czy maseczek. Ze względu na przyjemny zapach, nuta ogórkowa pojawia się w wielu perfumach.



Odmiany ogórków


Ogórki możemy podzielić na 3 grupy

- ogórki gruntowe - posiadają charakterystyczną chropowatą skórkę z włoskami, osiągające długość 10 do 15 cm - to właśnie te wykorzystywane są do kiszenia. Odmiany gruntowe lepiej tolerują niskie temperatury i są bardziej odporne na choroby,

- ogórki korniszony - wytwarzające krępe owoce o długości nie przekraczającej 7 cm. Najlepiej nadają się na marynaty,

- ogórki szklarniowe - ich owoce osiągają największe rozmiary (30 cm) i charakteryzuje je gładka skórka.




Kalorie i wartości odżywcze - ogórek

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 12 kcal / 50,2 kJ
Białko 0,59 g
Tłuszcz ogółem 0,16 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,013 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,002 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,003 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,002 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,001 g
Węglowodany 2,16 g
Błonnik pokarmowy 0,7 g
Witamina A 72 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,31 mg
Witamina K1 7,2 µg
Witamina C 3,2 mg
Witamina B1 0,031 mg
Witamina B2 0,025 mg
Witamina B3 (PP) 0,037 mg
Witamina B6 0,051 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 14 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,240 mg
Wapń 14 mg
Żelazo 0,22 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 21 mg
Potas 136 mg
Sód 2 mg
Cynk 0,17 mg
Miedź 0,07 mg
Mangan 0,07 mg
Selen 0,1 µg
Fluor 1,3 µg
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Ciekawostki o ogórkach

→ Sezon ogórkowy - tak popularnie określa się okres wakacyjny, gdy życie polityczne zwalnia, a miasta pustoszeją. Z kolei mizeria jest nie tylko nazwą dania, ale również synonimem ubóstwa
→ Wnętrze ogórka może być aż do 6 st C chłodniejsze od temperatury na zewnątrz
→ Największy i najdłuższy ogórek został wyhodowany przez pewnego Chińczyk - miał on 170 cm długości i ważył 69 kg - został oczywiście wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa. Hodowca rekordowego ogórka stwierdził, że gigantyczne warzywo zostało wyhodowane wyłącznie na naturalnych nawozach
→ Najwięksi producenci ogórków to Chiny, Turcja, Iran, Rosja, Ukraina, Stany Zjednoczone, Hiszpania i Meksyk. Polska w rankingu znajduje się na 12 miejscu
→ Świeże ogórki można przechowywać w lodówce przez około 5 dni, po tym czasie tracą swoją jędrność
→ Ogórek w języku angielskim to Cucumber, w języku francuskim - Concombre, w języku niemieckim - Gurke, w języku hiszpańskim - Pepino




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.69 Ocen: 13


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE