Dzisiaj jest: Czwartek, 21.06.2018 Imieniny: Alicji i Alojzego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Olej arganowy - płynne złoto z Maroka


08.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Olej arganowy - płynne złoto z Maroka


   Płynne "złoto" Maroka charakteryzuje się bardzo korzystnymi właściwościami kosmetycznymi, zdrowotnymi jak i spożywczymi. Produkt ten zasłynął szczególnie ze swoich właściwości pielęgnacyjnych i odmładzających. Laboratoria koncernów kosmetycznych prześcigają się w poszukiwaniu coraz to nowszych środków pozwalających zachować piękny i zdrowy wygląd, a tymczasem natura sama podsuwa wspaniały środek w postaci naturalnego kosmetyku jakim jest olej arganowy. Olej ten to prawdziwy hit, który podbija przemysł kosmetyczny. Warto przyjrzeć mu się bliżej.





Argania - cenny surowiec

   Olej arganowy jest pozyskiwany z nasion drzewa arganowego rosnącego na Ziemi od ponad 25 milionów lat. Argania żelazna (łac. Argania spinosa) jest gatunkiem endemicznym, występującym wyłącznie w regionie Sus, w południowej części Maroko. Charakterystyczną cechą rośliny jest poskręcany i sękaty pień oraz owoce w owalnym kształcie. Dojrzałe owoce arganii żelaznej mają jasnożółtą barwę. Wewnątrz znajdują się około dwa lub trzy nasiona chronione twardymi łupinami.



Jak powstaje olej ?

   Proces produkcji oleju arganowego jest długotrwały i pracochłonny. W czerwcu dojrzałe owoce arganu są poddawane suszeniu. Następnie za pomocą specjalnej maszyny suchy miąższ jest oddzielany od pestek. Pestki są miażdżone za pomocą dwóch kamieni, aby nie naruszyć struktury ukrytych w nich orzeszków. Orzeszki przeznaczone do produkcji oleju spożywczego są poddawane prażeniu w 100 stopniach Celsjusza. Uprażone orzeszki są przepuszczane przez specjalną prasę olejową i w ten sposób otrzymuje się olej arganowy. Końcowym etapem produkcji jest przelanie marokańskiego złota do specjalnego pojemnika, w celu poddania filtracji. Na uwagę zasługuje również proces powstawania kosmetycznego oleju arganowego. Wciąż stosuje się tradycyjne metody. Szacuje się, że aby wyprodukować jeden litr oleju, trzeba poświęcić około dwudziestu godzin. Tłoczenie jest procesem wykonywanym ręcznie przez kobiety, które są zrzeszone w żeńskich spółdzielniach. Ziarna arganii żelaznej nie są poddawane żadnej obróbce, dzięki czemu powstały olej posiada szereg właściwości leczniczych i kosmetycznych.  W procesie tłoczenia oleju powstaje gęsta pasta berberyjska nosząca nazwę Amlou. Pod względem smaku bardzo przypomina masło orzechowe. Podaje się ją z chlebem.



Olej kosmetyczny i spożywczy

   Olej arganowy stosowany w kosmetologii jest ceniony przede wszystkim z uwagi na działanie odmładzające. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej, a także skóry alergicznej. Współcześnie wykorzystuje się go do produkcji kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Zawiera dwa razy więcej witaminy E niż oliwa. Spożywczy olej arganowy jest nieco ciemniejszy od kosmetycznego, ponieważ tłoczy się go z prażonych ziaren i posiada on bardziej wyrazisty smak. Można stosować go do sałatek, kuskusu i dań warzywnych. Nie nadaje się do stosowania w wysokich temperaturach, ale bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek i dressing oraz marynata. Można mieszać go z innymi olejami i ziołami. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym głównie kwas oleinowy i linolowy, a także wolne kwasy tłuszczowe. Olej charakteryzuje się też zawartością steroli roślinnych, między innymi spinasterolu i szotenolu, które nie są obecne w innych olejach roślinnych.



Zdrowe tłuszcze

   Znacząco obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie oraz wspomaga naturalną odporność ciała. Biologiczna aktywność oleju arganowego została potwierdzona pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Wyniki badań wskazują na korzystny wpływ produktu na leczenie schorzeń sercowo - naczyniowych, miażdżycy i nadciśnienia, a także stanów zapalnych. Odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, ponieważ jest aktywnym przeciwutleniaczem. Olej arganowy jest od wieków wykorzystywany przez mieszkańców Maroka w leczeniu różnych dolegliwości. Współcześnie uchodzi za jeden z najbardziej odżywczych olejów na świecie. Zalicza się do grona najzdrowszych produktów spożywczych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE