Dzisiaj jest: Czwartek, 24.04.2014 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra




Pomarańcze - ciekawostki i wartości odżywcze

13.12.2011
Rozmiar tekstu: AAA

Pomarańcze - ciekawostki i wartości odżywcze

Sonda


Jaka  jest  Twoja  ulubiona  sałata ?


Archiwum »


   Pomarańcze (pomarańcza) należą do owoców z rodziny cytrusowych. Zawierają w sobie dużo witam, a zwłaszcza bardzo cenną witaminę C. Najbardziej popularne odmiany pomarańczy mają słodko - kwaśny orzeźwiający smak, wypełnione są włóknistym miąższem, a wnętrze pokryte jest pomarańczową skórką. Drzewka pomarańczowe rosną w lasach tropikalnych i osiągają około 9 metrów wysokości. Co ciekawe z jednego drzewa pomarańczy można zebrać do 1000 owoców rocznie, zapewniając zbiory nawet przez 80 lat. Pomarańcze pochodzą z południowych Chin i południowej Azji. Do Europy dotarły w drugiej połowie XV wieku z Indii do Hiszpanii i Włoch. Pod koniec XVIII wieku pierwsze

 pomarańczowe plantacje powstały w Hiszpanii, a pod koniec XIX wieku we Włoszech. Obecnie największym producentem pomarańczy jest Brazylia, a następnie Stany Zjednoczone i Chiny.



   Pomarańcze mają zastosowanie nie tylko jako produkt spożywczy, ale również w lecznictwie i przemyśle perfumeryjnym. Chińscy znachorzy suszoną skórkę pomarańczową leczyli anoreksję i inne choroby o podłożu psychicznym, przeziębienia, kaszel i opuchliznę piersi. Kwiata pomarańczy sporządzano wodę i zalecano jako środek przeciwpotowy, a także przeciwkrwotoczny. Rzymianie używali wody pomarańczowej w przypadku kaca i niestrawności żołądkowej. Pozyskiwany z kwiatów pomarańczy gorzkiej olejek neroli jest środkiem uspokajającym, a zarazem antydepresyjnym, dlatego wykorzystywany jest w leczeniu stanów lękowych i stanów związanych ze stresem. normalizujące ciśnienie krwi, łagodzi zaburzenia rytmu serca, harmonizuje pracę układu hormonalnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości odmładzające, napinające i odżywiające skórę suchą i mieszaną. Olejek wykorzystuje się również w przemyśle perfumeryjnym w ekskluzywnych perfumach, jak również w przemyśle cukierniczym i przy wyrobie alkoholi.



Odmiany pomarańczy

• Pomarańcza bergamota. Uprawiana jest głównie we Włoszech. Jest to okrągły owoc o gorzkim smaku i długości 6-8 cm. Ma gładką, żółtawozielonkawą okrywę i pachnący, kwaśny miąższ. Skórka owoców, kwiaty i liście są źródłem eterycznych olejków – olejku bergamotowego stosowanego w produkcji herbaty Earl Grey oraz olejku neroli. Znajduje też zastosowanie w aromaterapii (słynie ze swych właściwości antydepresyjnych) oraz leczniczo przy problemach układu trawiennego.

• Pomarańcza chińska. Kuliste owoce o barwie pomarańczowej, w zależności od odmiany o różnej wielkości i barwie miąższu. Obecnie uprawiana jest na terenie Europy – w krajach śródziemnomorskich (Hiszpania, Portugalia, Francja, Turcji) a także w Południowej Afryce, Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz w Brazylii. Pomarańcza ta jest najpopularniejszym uprawnym gatunkiem pomarańczy i zajmuje w światowej produkcji pierwsze miejsce. Owoce spożywane są na surowo bądź w postaci przetworów. Produkuje się z nich olbrzymie ilości soków – również mieszanych z innymi owocami, wytwarza się także dżemy, marmolady. Sok pomarańczy jest źródłem dużej ilości witaminy C. Skórka jest źródłem olejków eterycznych stosowanych w kosmetyce i do zaprawiania alkoholi, skórka w postaci kandyzowanej jest dodatkiem do ciast i tortów.

• Pomarańcza gorzka. Jest to mięsisty owoc, średniej wielkości, spłaszczona, o grubej, ciemnopomarańczowej skórce. W smaku owoc jest kwaśny, gorzki i orzeźwiający. Jej największym producentem są Hiszpania i Indie. Owoce rzadko spożywano na świeżo, raczej w postaci marmolady lub konfitury. Służy również do wyrobu likieru Curaçao. Obsmażone w cukrze okrywy owoców używane są do ozdabiania ciast. Otrzymywany z okrywy olejek pomarańczowy używany jest jako esencja do ciast i słodkich potraw. Olejek otrzymywany z pomarańczy gorzkiej znajduje zastosowanie także w przemyśle perfumeryjnym, aromaterapii i przy leczeniu problemów układu trawiennego.

• Pomarańcza limeta. Jest uprawiana w regionach tropikalnych i subtropikalnych - najwięksi producenci: Indie, Meksyk, Argentyna, Brazylia. Owoce są okrągłe lub jajowate, o średnicy 3-5 cm. Skórka żółtawozielona lub żółta, woskowana, gorzka. Miąższ bardzo kwaśny i pachnący. Owoce limety kwaśnej mają w sobie więcej witaminy C niż cytryny, ale są mniej popularne w Europie z powodu mniejszej trwałości. Skórka jest cieńsza i delikatniejsza (lima preferuje klimat wilgotny i ciepły), dlatego łatwiej ulega infekcjom grzybiczym. Owoce limy wykorzystuje się do sporządzania soków i napojów orzeźwiających. Z owoców wytwarza się również olejki eteryczne i kwas cytrynowy.

• Pomarańcza olbrzymia – pomelo. Botanicy skrzyżowali ją z pomarańczą chińską, w efekcie czego powstał grejpfrut. Bardzo duże owoce, kuliste, ich masa może dochodzić nawet do 2 kg, a średnica do 20 cm. Są żółte, żółtozielone lub różowe, mają grubą, pokrytą woskiem skórkę (do 5 cm). Miąższ jest żółtawy lub różowy, podzielony na segmenty, wewnątrz są liczne nasiona. Pomarańcze olbrzymie to największe owoce cytrusowe, są uprawiane w klimacie ciepłym. Największy areał upraw znajduje się w Indiach, Chinach, Tajlandii, Malezji i w Izraelu. Owoce są spożywane na surowo lub kandyzowane, robi się z nich soki i marmoladę.



   Pomarańcze są świetnym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale również dobrym źródłem beta karotenu, witaminy B1, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego i minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, miedź. Pomarańcze to również źródło bioflawonoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, terpenów.



   Co ciekawe o dojrzałości pomarańczy nie decyduje barwa skórki, ale poziom stężenia cukrów i kwasów organicznych. Gdy stężenie cukru w soku pomarańczy osiągnie dostatecznie wysoki poziom, a stężenie kwasów dostatecznie się obniży wówczas następuje ich zbiór. Pomarańcze w warunkach domowych, w temperaturze pokojowej przechowuje się tydzień, w lodówce nawet tydzień dłużej.



Wartości odżywcze - pomarańcze słodkie

Składnik Zawartość
w 100 [g]
Wartość energetyczna 47 kcal
Białko 0,9 g
Tłuszcz ogółem 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,02 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,02 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,03 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 7
Kwasy tłuszczowe omega-6 18 mg
Węglowodany 11,7 g
Błonnik pokarmowy 2,4 g
Witamina A 225 I.U.
Witamina D ~
Witamina E 0,2 mg
Witamina K 0,0 µg
Witamina C 53,2 mg
Witamina B1 0,09 mg
Witamina B2 0,04 mg
Witamina B3 (PP) 0,28 mg
Witamina B6 0,06 mg
Kwas foliowy 30 µg
Witamina B12 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,25 mg
Wapń 40 mg
Żelazo 0,1 mg
Magnez 10 mg
Fosfor 14 mg
Potas 181 mg
Sód 0 mg
Cynk 0,07 mg
Miedź 0,05 mg
Selen 0,5 µg
Cholesterol 0,0 mg
Fitosterole ~









Nowości produktowe

Śliwki kalifornijskie bez konserwantów  Śliwki kalifornijskie bez konserwantów

Producent: Helio


Śliwki kalifornijskie wzbogaciły ofertę bakalii Helio Natura. Nie zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki

WIĘCEJ



Wszystkie »

Nowości wydawnicze

Kuchnia naturalna  Kuchnia naturalna

Wydawnictwo: Burda


Naturalna Kuchnia Małgorzaty Puzio - to ponad 100 autorskich przepisów. Autorka podpowiada każdej Pani Domu: jak w prosty sposób z dostępnych, naturalnych produktów i nie drogo, przyrządzać

WIĘCEJ



Wszystkie »