Dzisiaj jest: Wtorek, 04.08.2015 Imieniny: Dominika i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 4759

Pomarańcze - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


13.12.2011
Rozmiar tekstu: AAA
PDF Drukuj


Pomarańcze - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Pomarańcze (pomarańcza) należą do owoców z rodziny cytrusowych. Owoce są cenione nie tylko za smak i charakterystyczny aromat ale też za wartości odżywcze, zwłaszcza witaminy, w tym bardzo cenną witaminę C.

   Najbardziej popularne odmiany pomarańczy mają słodko - kwaśny orzeźwiający smak, wypełnione są włóknistym miąższem, a wnętrze pokryte jest pomarańczową skórką. Drzewka pomarańczowe rosną w lasach tropikalnych i osiągają około 9 metrów wysokości. Co ciekawe z jednego drzewa pomarańczy można zebrać do 1000 owoców rocznie, zapewniając zbiory nawet przez 80 lat. Pomarańcze pochodzą z południowych Chin i południowej Azji. Do Europy dotarły w drugiej połowie XV wieku z Indii do Hiszpanii i Włoch. Pod koniec XVIII wieku pierwsze pomarańczowe plantacje powstały w Hiszpanii, a pod koniec XIX wieku we Włoszech. Obecnie największym producentem pomarańczy jest Brazylia, a następnie Stany Zjednoczone i Chiny.





Pomarańcze - właściwości odżywcze i lecznicze

   Pomarańcze są świetnym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale również dobrym źródłem beta karotenu, witamin: B1, B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, miedź. Pomarańcze to również źródło fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych, terpenów.

   Pomarańcze mają zastosowanie nie tylko jako produkt spożywczy, ale również w lecznictwie i przemyśle perfumeryjnym. Chińscy znachorzy suszoną skórkę pomarańczową leczyli anoreksję i inne choroby o podłożu psychicznym, przeziębienia, kaszel i opuchliznę piersi. Z kwiatu pomarańczy sporządzano wodę i zalecano jako środek przeciwpotowy, a także przeciwkrwotoczny. Rzymianie używali wody pomarańczowej w przypadku kaca i niestrawności żołądkowej. Regularne spożywanie soku pomarańczowego zmniejsza krystalizację szczawianów wapnia i kwasu moczowego, czyli dwóch głównych związków, które powodują powstawanie kamieni w nerkach. Pozyskiwany z kwiatów pomarańczy gorzkiej olejek neroli jest środkiem uspokajającym, a zarazem antydepresyjnym, dlatego wykorzystywany jest w leczeniu stanów lękowych i stanów związanych ze stresem. normalizujące ciśnienie krwi, łagodzi zaburzenia rytmu serca, harmonizuje pracę układu hormonalnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Obecne w pomarańczach fitozwiązki (np. autropten, diomina, hesperydyna) chronią przed powstawaniem pewnych rodzajów nowotworów. Dzięki zawartym w nich związków działających bakteriobójczo i antywirusowo - terpenów, są idealnym sposobem na walkę ze schorzeniami dróg oddechowych, w przypadku grypy czy zwykłego przeziębienia. Terpeny rozszerzają również naczynia krwionośne (mają więc korzystny wpływ na krążenie), idealnie współdziałają z witaminą C, dzięki czemu mózg jest lepiej dotleniony, chronią człowieka przed rakiem jelita grubego, obniżają zły choresterol LDL. W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości odmładzające, napinające i odżywiające skórę suchą i mieszaną. Olejek wykorzystuje się również w przemyśle perfumeryjnym w ekskluzywnych perfumach, jak również w przemyśle cukierniczym i przy wyrobie alkoholi.



Kalorie i wartości odżywcze pomarańczy


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 47 kcal / 197 kJ
Białko 0,94 g
Tłuszcz ogółem 0,12 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,015 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,023 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,025 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,007 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,018 g
Węglowodany 11,75 g
Błonnik pokarmowy 2,4 g
Witamina A 225 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,18 mg
Witamina K 0 µg
Witamina C 53,2 mg
Witamina B1 0,087 mg
Witamina B2 0,040 mg
Witamina B3 (PP) 0,282 mg
Witamina B6 0,060 mg
Kwas foliowy 30 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,250 mg
Wapń 40 mg
Żelazo 0,10 mg
Magnez 10 mg
Fosfor 14 mg
Potas 181 mg
Sód 0 mg
Cynk 0,07 mg
Miedź 0,05 mg
Mangan 0,03 mg
Selen 0,5 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Odmiany pomarańczy

Pomarańcza bergamota. Uprawiana jest głównie we Włoszech. Jest to okrągły owoc o gorzkim smaku i długości 6-8 cm. Ma gładką, żółtawozielonkawą okrywę i pachnący, kwaśny miąższ. Skórka owoców, kwiaty i liście są źródłem eterycznych olejków – olejku bergamotowego stosowanego w produkcji herbaty Earl Grey oraz olejku neroli. Znajduje też zastosowanie w aromaterapii (słynie ze swych właściwości antydepresyjnych) oraz leczniczo przy problemach układu trawiennego.

Pomarańcza chińska. Kuliste owoce o barwie pomarańczowej, w zależności od odmiany o różnej wielkości i barwie miąższu. Obecnie uprawiana jest na terenie Europy - w krajach śródziemnomorskich (Hiszpania, Portugalia, Francja, Turcji) a także w Południowej Afryce, Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz w Brazylii. Pomarańcza ta jest najpopularniejszym uprawnym gatunkiem pomarańczy i zajmuje w światowej produkcji pierwsze miejsce. Owoce spożywane są na surowo bądź w postaci przetworów. Produkuje się z nich olbrzymie ilości soków – również mieszanych z innymi owocami, wytwarza się także dżemy, marmolady. Sok pomarańczy jest źródłem dużej ilości witaminy C. Skórka jest źródłem olejków eterycznych stosowanych w kosmetyce i do zaprawiania alkoholi, skórka w postaci kandyzowanej jest dodatkiem do ciast i tortów.

Pomarańcza gorzka. Jest to mięsisty owoc, średniej wielkości, spłaszczona, o grubej, ciemnopomarańczowej skórce. W smaku owoc jest kwaśny, gorzki i orzeźwiający. Jej największym producentem są Hiszpania i Indie. Owoce rzadko spożywano na świeżo, raczej w postaci marmolady lub konfitury. Służy również do wyrobu likieru Curaçao. Obsmażone w cukrze okrywy owoców używane są do ozdabiania ciast. Otrzymywany z okrywy olejek pomarańczowy używany jest jako esencja do ciast i słodkich potraw. Olejek otrzymywany z pomarańczy gorzkiej znajduje zastosowanie także w przemyśle perfumeryjnym, aromaterapii i przy leczeniu problemów układu trawiennego.

Pomarańcza limeta. Jest uprawiana w regionach tropikalnych i subtropikalnych - najwięksi producenci: Indie, Meksyk, Argentyna, Brazylia. Owoce są okrągłe lub jajowate, o średnicy 3-5 cm. Skórka żółtawozielona lub żółta, woskowana, gorzka. Miąższ bardzo kwaśny i pachnący. Owoce limety kwaśnej mają w sobie więcej witaminy C niż cytryny, ale są mniej popularne w Europie z powodu mniejszej trwałości. Skórka jest cieńsza i delikatniejsza (lima preferuje klimat wilgotny i ciepły), dlatego łatwiej ulega infekcjom grzybiczym. Owoce limy wykorzystuje się do sporządzania soków i napojów orzeźwiających. Z owoców wytwarza się również olejki eteryczne i kwas cytrynowy.

Pomarańcza olbrzymia - pomelo. Botanicy skrzyżowali ją z pomarańczą chińską, w efekcie czego powstał grejpfrut. Bardzo duże owoce, kuliste, ich masa może dochodzić nawet do 2 kg, a średnica do 20 cm. Są żółte, żółtozielone lub różowe, mają grubą, pokrytą woskiem skórkę (do 5 cm). Miąższ jest żółtawy lub różowy, podzielony na segmenty, wewnątrz są liczne nasiona. Pomarańcze olbrzymie to największe owoce cytrusowe, są uprawiane w klimacie ciepłym. Największy areał upraw znajduje się w Indiach, Chinach, Tajlandii, Malezji i w Izraelu. Owoce są spożywane na surowo lub kandyzowane, robi się z nich soki i marmoladę.



Ciekawostki o pomarańczach

→ o dojrzałości pomarańczy nie decyduje barwa skórki, ale poziom stężenia cukrów i kwasów organicznych. Gdy stężenie cukru w soku pomarańczy osiągnie dostatecznie wysoki poziom, a stężenie kwasów dostatecznie się obniży wówczas następuje ich zbiór
→ pomarańcze w warunkach domowych, w temperaturze pokojowej przechowuje się tydzień, w lodówce nawet tydzień dłużej
→ co czwarty litr wypijanego w naszym kraju soku lub nektaru jest o smaku pomarańczowym
→ pomarańcze bezpestkowe posiadają tzw. pępek, czyli tak naprawdę drugi owoc, który wchłania nasiona pierwszego. Pomarańcze przemysłowe nie posiadające takiego pępka, mogą zawierać pestki
→ największe zbiory pomarańczy przypadają na Brazylię, Stany Zjednoczone i Chiny
→ raz w roku, we włoskim mieście Ivrea, odbywa się bitwa na pomarańcze
→ kolor pomarańczowy pomarańczy związany jest z obecnością beta karotenu, czyli prowitaminy A, która nadaje kolor np. marchwi




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

Sonda


Odchudzając się ...


Archiwum sond »

Nowości produktowe

Kasza orkiszowa  Kasza orkiszowa

Producent: Halina



Pomimo, że lekka dieta ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, to warto czasem sięgnąć po specjał, który jest zarazem naturalny oraz wyjątkowo pożywny. Doceniane od pokoleń nasiona pszenicy orkiszowej stanowią

WIĘCEJ



Nowości produktowe

Nowości wydawnicze

Żywność funkcjonalna  Żywność funkcjonalna

Jenny Bor, Thorsten Weiss

Wydawnictwo: Vital


Jesteśmy społeczeństwem, w którym coraz częściej diagnozuje się przypadki cukrzycy, nadciśnienia, udarów mózgu, chorób neurodegeneracyjnych czy osteoporozy. Są one skutkiem nieprawidłowej d

WIĘCEJ



Nowości wydawnicze