Dzisiaj jest: Sobota, 20.07.2019 Imieniny: Czesława i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Promile alkoholu we krwi


04.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Promile alkoholu we krwi


   W polskim prawie dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi wynosi do 0,2 promila [‰], zawartość od 0,2 do 0,5 promila jest traktowana jako stan po spożyciu alkoholu, natomiast powyżej 0,5 promila jest to stan upojenia alkoholowego. Poniżej tabela z opisami objawów występującymi w zależności od promili alkoholu we krwi.








Zawartość promili
[‰]
Objawy występujące w zależności od stężenia (promili) alkoholu we krwi
0,3-0,5 Upośledzenie koordynacji ruchowo - wzrokowej, zaburzenia równowagi, euforia i obniżenie krytycyzmu.
0,5-0,7 Zaburzenia sprawności ruchowej, nadmierna pobudliwość i gadatliwość, obniżenie samokontroli oraz błędna ocena własnych możliwości, które często prowadzą do fałszywej oceny sytuacji przez kierowcę.
0,7-2,0 Zaburzenia równowagi, sprawności, koordynacji ruchowej, błędy w logicznym myśleniu, wadliwe wyciąganie wniosków, opóźnienie czasu reakcji, wyraźna drażliwość, zachowanie agresywne, wzrost ciśnienia krwi, przyspieszona akcja serca.
2,0-3,0 Zaburzenia mowy i równowagi, wzmożona senność, znacznie obniżona zdolność do kontroli własnych zachowań.
3,0-4,0 Spadek ciśnienia krwi, obniżenie ciepłoty ciała, zanik odruchów fizjologicznych, zaburzenia świadomości prowadzące do śpiączki.
>4,0 Stan poważnego zagrożenia życia.




Zawartość promili dla poszczególnych osób może się różnić, ponieważ każda osoba ma indywidualną tolerancję na alkohol, a wynika to z metabolizmu.



Pomocnym narzędziem do określenia przybliżonej zawartości alkoholu we krwi może być - Kalkulator zawartości alkoholu we krwi.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE