Dzisiaj jest: Piątek, 22.09.2017 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Prozdrowotne właściwości czerwonej herbaty


08.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Prozdrowotne właściwości czerwonej herbaty


   Czerwona herbata, o czym mało kto wie, produkowana jest z dokładnie tej samej rośliny, z której wytwarza się herbatę czarną, czyli tą, którą popijamy w naszym kraju najczęściej. To, co te dwie odmiany różni, to stopień fermentacji, któremu są poddawane herbaciane liście: dłużej leżakuje herbata czerwona (niektóre rodzaje nawet 50 lat ! ). To właśnie on, tj. ów stopień, jest kluczowy dla kwestii właściwości wykazywanych przez herbatę czerwoną i herbatę czarną.





   Sama czerwona herbata również ma aż trzy odmiany, a są to, w kolejności od tej z najdłuższym procesem fermentacji, któremu herbatę się poddaje, do tej najmniej sfermentowanej: pu-erh, oolong i puszong. Warto zauważyć, że to właśnie pu-erhem potocznie nazywa się czerwoną herbatę, mimo iż takie uproszczenie nie jest do końca słuszne.



   Prozdrowotnych właściwości czerwona herbata ma bardzo wiele. Tą wymienianą najczęściej, która zdaje się być też głównym powodem, dla którego wielu z nas wprowadza czerwona herbatę do codziennego menu, jest jej pozytywny wpływ na proces odchudzania. Podobno picie czerwonej herbaty pomaga zgubić zbędne kilogramy nawet bez drastycznych zmian w sposobie odżywiania. Z tym twierdzeniem niektórzy, z pewnością, będą polemizować, ale, fakt faktem, czerwona herbata wspomaga pracę jelit, a więc i pomaga walczyć z zaparciami, oraz ułatwia trawienie poprzez aktywowanie odpowiednich enzymów pokarmowych. Wypicie czerwonej herbaty po cięższym posiłku sprawi, że dyskomfort trawienny minie. Ponadto, czerwona herbata może pomóc w walce z problemami skórnymi jak np. trądzik, gdyż działa moczopędnie i pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Poza tym, jest bogatym źródłem cynku, który wykorzystuje się nawet w przeciwtrądzikowych maściach czy kremach.



   Jako bogate źródło polifenoli, czerwona herbata obniża poziom złego cholesterolu we krwi, którego nadmiar zdaje się być dzisiaj niemal plagą (a to ze względu na fakt, że dieta przeciętnego współczesnego człowieka obfituje w nasycone tłuszcze). Uszczelnia również naczynia krwionośne, co jest szczególnie ważne dla osób zmagających się ze zmianami miażdżycowymi bądź tych, które są na nie narażone, jak np. nałogowi palacze.



   Picie czerwonej herbaty ma również wielkie znaczenie w przypadku profilaktyki antyrakowej. Swe właściwości antyoksydacyjne zawdzięcza zawartości wyżej wspomnianych polifenoli. Usuwanie wolnych rodników ma wpływ zarówno na nasze zdrowie i ryzyko zachorowania na raka, ale również na nasz wygląd zewnętrzny, który ulega zdecydowanej poprawie, gdy wprowadzimy do diety antyoksydanty. Jak twierdzą naukowcy z  United States Department of Agriculture, z herbaty przyswoimy ich więcej niż z owoców i warzyw, które, do tej pory, uznawane były za ich główne źródło w diecie.



   By zachować wszystkie właściwości czerwonej herbaty, należy odpowiednio ją zaparzyć. Musimy pamiętać o tym, że nie zalewa się jej wrzątkiem, ale wodą w temperaturze około 95 stopni. Po odstawieniu kubka na kilka minut pod przykryciem herbata jest gotowa do picia. Poza tym, czerwonej herbaty nie powinno się słodzić, gdyż cukier ma negatywny wpływ na działanie zawartych w niej substancji czynnych. Jeśli nie odpowiada nam naturalny smak czerwonej herbaty, możemy dodać do niej sok z cytryny, który go wzbogaci.



   Na zakończenie, po przedstawieniu wspaniałych właściwości czerwonej herbaty, wspomnieć należy o tym, że, pomimo jej dobroczynnego działania na ludzki organizm, nie można popijać jej tak zupełnie bez ograniczeń. Jak zostało wspomniane, czerwona herbata wykazuje działanie moczopędne, co sprawia, że, pita w nadmiarze, może doprowadzić do odwodnienia i zaburzeń gospodarki wodno - elektrolitowej organizmu. Osoby chore na anemię, kobiety w ciąży bądź karmiące piersią powinny skonsultować się, w przypadku chęci wprowadzenia do diety czerwonej herbaty, z lekarzem. Nie poleca się również podawania dużych ilości czerwonej herbaty dzieciom.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE