Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie


20.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przetworzona żywność odbiera młodość i wpływa na zdrowie


   Żywność którą spożywamy ma duży wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Dietetycy i żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworzonej żywności, ale wielu z nas nie mając czasu na domowe przygotowywanie posiłków wybiera fast-foody, albo zakup gotowych dań, które szybko można podgrzać.

   Co kryje się pod pojęciem przetworzonej żywności? To taka żywność, która została wytworzona przemysłowo, aby zwiększyć jej trwałość oraz przyspieszyć jej proces przygotowywania, często z pomocą substancji wzbogacających, które zmieniają jej strukturę. Choć wykorzystywane technologie są wydajne i ekonomiczne, a wytworzona żywność jest ładniejsza, bardziej kolorowa, smaczniejsza nie jest ona jednak dobra dla zdrowia, gdyż wpływa negatywnie na nasze zdrowie i odbiera nam młodość.





Konsekwencje przetwarzania żywności

   W toku procesu produkcji składniki odżywcze zawarte w przetwarzanej żywności ulegają częściowemu lub całkowitemu zniszczeniu. Główną konsekwencją tego jest rosnąca stopa zapadalności na choroby cywilizacyjne, do grona których należą między innymi nadciśnienie, otyłość, cukrzyca i choroby nowotworowe. Żywność wysoko przetworzona jest poddana obróbce przemysłowej i często wzbogacana substancjami dodatkowymi, między innymi cukrem, solą, tłuszczem, konserwantami i polepszaczami smaku i tekstury. Stosuje się je w procesie produkcji, przetwarzania, pakowania, przewozu i przechowywania żywności. Nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia, a jej stosowanie musi być uzasadnione. Niemniej jednak w rzeczywistości rynkowej, która rządzi się prawem popytu i podaży jest nieco inaczej.



Unikaj utwardzanych tłuszczów

   Jednym z dodatków do żywności wysoko przetworzonej są utwardzone tłuszcze roślinne. Są do substancje dodatkowe produkowane z olejów roślinnych, poddawane utwardzeniu. Proces powoduje, że zmieniają się ich pierwotne właściwości. Utwardzone tłuszcze roślinne podwyższają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Niekorzystnie wpływają na poziom cholesterolu HDL, który jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Ich nadmierne spożywanie prowadzi do poważnych chorób układu krążenia, między innymi miażdżycy. Są popularne ze względu na trwałość i łatwość w przechowywaniu. Nie rozpuszczają się w temperaturze pokojowej, więc można je przechowywać w kuchennych szafkach. Charakteryzują się wysoką temperaturą smażenia, więc można w nich dużo i często smażyć. Często wykorzystuje się je w restauracjach typu fast-food. Stosuje się je do produkcji ciastek, chipsów i słodyczy.



Słodkie dodatki

   Produkty wysoko przetworzone są też bogate w cukier i substancje słodzące. Cukier otrzymywany z buraków lub trzciny cukrowej jest dokładnie czyszczony, krystalizowany, filtrowany w procesie rafinacji. By nadać mu białą barwę jest poddawany chemicznej hydrolizie. Do wchłonięcia w organizmie rafinowanych węglowodanów potrzebne są związki    ułatwiające jego transport. Jako, że w oczyszczonym cukrze ich nie ma, organizm musi czerpać je z własnych pokładów (np. wapń i magnez z zębów i kości, żelazo z krwi). Innym popularnym „słodkim” dodatkiem jest syrop glukozowo - fruktozowy, którego spożywanie prowadzi do nadwagi i otyłości, zwiększenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i podwyższenie złego cholesterolu LDL i trój glicerydów we krwi. Wśród substancji słodzących najbardziej znane są sacharyna i aspartam. Sacharyna jest substancją rakotwórczą. Na etykietach produktów widnieje pod nazwą E 954. Z kolei aspartam powoduje bóle i zawroty głowy, nudności i skurcze mięśni. Należy do związków chemicznych powodujących wysypkę, depresję, bezsenność i otyłość. Przyczynia się do utraty pamięci, bólu stawów i problemów z widzeniem. Do skutków ubocznych jego spożywania należą również problemy z oddychaniem i częstoskurcz serca. Co ciekawe aspartam nie jest węglowodanem (cukrem) a estrem zbudowanym z dwóch reszt aminokwasowych, czyli fenyloalaniny i kwasu asparaginowego.



Skóra nie lubi konserwantów

   Konserwanty zawarte w wysoko przetworzonej żywności powodują znaczny wzrost wolnych rodników w organizmie. Ich nadmiar przyczynia się do powstawania uszkodzeń zdrowych tkanek, także skóry. Wolne rodniki są jednym z głównych czynników przyspieszających powstawanie zmarszczek. Wysoko przetworzona żywność jest uboga w witaminy i minerały, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Jeżeli dostarcza się je w zbyt małej ilości, organizm nie jest w stanie sam uporać się z nadmiarem wolnych rodników. W konsekwencji uroda traci blask. Skóra staje się szara i mniej sprężysta. Słabnie kondycja włosów i paznokci. Dieta oparta na spożywaniu wysoko przetworzonej żywności bardzo źle wpływa zarówno na urodę, jak i zdrowie. Trzeba jednak zaznaczyć, że część dodatków do żywności jest pochodzenia naturalnego. Nie mają one negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie. Innym rodzajem dodatków do żywności są tak zwane substancje identyczne z naturalnymi. Są syntezowane sztucznie, ale mają taką samą budowę jak naturalne substancje. Najbardziej szkodliwe są sztuczne dodatki do żywności, nie mające swoich naturalnych odpowiedników.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.29 Ocen: 7


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE