Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Pyłek pszczeli - naturalne lekarstwo


29.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Pyłek pszczeli - naturalne lekarstwo


   Naturalny pokarm jest najlepszym wyborem dla zdrowia i urody. Jednym z nich jest pyłek pszczeli, który słynie z dobroczynnych właściwości leczniczych i odżywczych. Sekret jego działania jest bardzo prosty.



Czym jest pyłek pszczeli ?

   Pyłek pszczeli, zwany również pyłkiem kwiatowym, jest substancją zbieraną przez pszczoły i gromadzoną w ulu. Ziarna pyłku powstają z mikrospor roślin nasiennych i zawierają mocno zredukowany gametofit męski. Tworzą się w woreczkach pyłkowych męskich organów rozmnażania, a zatem w pręcikach lub w mikrosporofilach. Ziarna mają kształt kuli lub elipsy. Ich dwuwarstwowa ściana składa się z celulozy i sporopoleniny. Zapewnia odpowiednią twardość i trwałość, a także zapobiega gniciu. Pyłek pszczeli ma postać luźnego i sypkiego zbioru ziaren, lecz u w przypadku roślin wrzosowatych ziaren są połączone po cztery, a u storczykowatych przybierają postać pyłkowin.





Odżywczy pokarm

   Pyłek kwiatowy służy nie tylko do zapylania roślin. Pełni także funkcje źródła pokarmu. Należy do niezbędnych składników pokarmu pszczołowatych. Jest podstawowym źródłem białek, witamin, soli mineralnych i tłuszczów. Pyłek zawiera ponad 250 aktywnych biologicznie substancji ! W pyłku kwiatowym znajdują się takie węglowodany jak fruktoza, glukoza, maltoza, arabinoza, ryboza, izomaltoza oraz w mniejszych ilościach także inne cukry. Zawiera około dwunastu różnych kwasów tłuszczowych, między innymi kwasy takie jak: linolowy, palmitynowy, linolenowy oraz arachidonowy. Wykryto w nim aż trzydzieści dwa aminokwasy, dlatego uchodzi za cenny pokarm, który wzbogaca dietę wegetariańską. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%. W pyłku występują liczne witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, inozytol, H, C, prowitamina A, D, E. Produkt ten jest również bardzo zasobny w składniki mineralne takie jak: żelazo, potas, wapń, magnez, cynk, krzem, mangan, selen, miedź. Pyłek to również biologicznie czynne: enzymy takie jak amylaza, inwertaza, fosfataza (w sumie wyodrębniono w pyłku 42 enzymy) i kwasy organiczne takie jak: jabłkowy, bursztynowy, mlekowy, cytrynowy i winowy.



Pyłek leczy naturalnie

   Bogaty skład chemiczny nadaje pyłkowi pszczelemu wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze. Uzupełnia codzienny jadłospis w składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju i regeneracji organizmu. Wzmacnia apetyt i reguluję przemianę materii, prowadząc do uzyskania prawidłowej masy ciała. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, działając przeciwmiażdżycowo. Działa wspomagająco na leczenie stanów pozawałowych, zaburzeń krążenia i nadciśnienia. Pyłek pszczeli posiada również właściwości odtruwające, ponieważ znacząco zmniejsza lub całkowicie eliminuje szkodliwe oddziaływanie różnych toksyn.  Pyłek kwiatowy wzmacnia zdrowie, ponieważ zmniejsza zmęczenie i osłabienie wywołane stresem lub wysiłkiem fizycznym. Podnosi odporność organizmu, ponieważ podwyższa ilość limfocytów i przyspiesza leczenie infekcji. Wyciąg z pyłku kwiatowego charakteryzuje się silnym działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Skutecznie leczy stany zapalne jamy ustnej. Pełni rolę wspomagającą względem leczenia takich chorób, jak anemia, białaczka oraz schorzenia układu pokarmowego i gruczołu krokowego. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek oraz podwyższa poziom żelaza w surowicy krwi. Wzmacnia wątrobę, ponieważ chroni ją przed zatruciem toksynami oraz ułatwia ich wydalanie. Wspomaga odnowę  uszkodzonej tkanki wątroby łagodząc skutki nadużywania alkoholu i przyjmowania dużej ilości leków. Zmniejsza nasilenie bólu menstruacyjnego. Działa antydepresyjnie i uspokajająco. Wzmacnia system nerwowy oraz wspomaga leczenie depresji i nerwic wegetatywnych. Poprawia ukrwienie tkanki nerwowej, koncentrację i sprawność psychiczną. Pyłek kwiatowy jest szczególnie polecany osobom o słabej kondycji zdrowotnej i prowadzących intensywny tryb życia, osobom dorastającym i dojrzałym. Nie mogą go spożywać tylko te osoby, które cierpią na pokarmowe uczulenie na pyłki. Jedyną negatywną właściwością pyłku jest powodowanie alergii, zwanej pyłkowicą. Reakcja uczuleniowa u człowieka może zostać wywołana białkami pokrywającymi ziarna pyłku. Mogą jej towarzyszyć napady astmy oskrzelowej, zmiany skórne lub zaburzenia działania układu pokarmowego. Białka są wytwarzane w warstwie wyściełającej ziarna pyłku. Odpowiadają za samopłodność. Od nich zależy zdolność do zapłodnienia i wydania potomstwa. Z drugiej strony, pyłek pszczeli połączony z miodem można wykorzystać do wyleczenie chorób alergicznych. Pozwala bardzo dobrze leczyć katar sienny i astmę oraz łagodzić objawy schorzeń o podłożu uczuleniowym.



Jedz na zdrowie !

   Pyłek pszczeli uchodzi za naturalne pożywienie dla ludzkiego organizmu. Według apiterapeutów jest składnikiem diety od dawnych czasów. Przodkowie ludzi zbierali go z gniazd pszczół i spożywali regularnie do tego stopnia, że układ pokarmowy został dostosowany do tego typu pożywienia. W ten sposób tłumaczy się bardzo dobrą przyswajalność jego składników. Pyłek kwiatowy, który został zebrany i częściowo przetworzony przez pszczoły wykorzystuje się jako bardzo zdrowy dodatek do żywności. Proponuje się, aby osoby dorosłe spożywały pyłek pszczeli w formie obnóży lub granulatu (2-3 łyżeczki), który należy zalać 1/3 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i odstawić na kilka godzin. Można osłodzić miodem tuż przed spożyciem. Ze względu na przyswajalność, wskazane jest dolanie przed spożyciem nieco ciepłej wody lub naturalnych soków (poniżej 40oC). Pyłek w tej postaci zaleca się przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem. Kuracja jednorazowa powinna trwać od jednego do dwu miesięcy, najlepiej wiosną i jesienią w okresie wzmożonego zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE