Roszponka znana jest pod kilkoma nazwami jako: roszpunka, rapunkuł, kozłek czy też raszpanka. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Roszponka jest to roślina o wydłużonych liściach, tworzących małą rozetkę. Jest rośliną całoroczną, jednak czas zbioru przypada na wiosnę i jesień. Należy do rodziny kozłkowatych i zwykle mylona jest z sałatą.
Roszponka pochodzi z regionu śródziemnomorskiego Europy, północnej Afryki i Azji Mniejszej. Jej uprawę na dużą skalę rozpoczęto w XX wieku. W sieciach handlowych i na bazarach możemy spotkać dwie odmiany roszponki: jedna ma podłużne listki o jasnozielonym kolorze, druga bardzo drobne listki o ciemnozielonym zabarwieniu. Im roślina posiada mniejsze listki i bardziej zielone tym jest bardziej aromatyczna.
|
|
Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak, dzięki zawartych w niej olejkom eterycznym. Roślina działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy, ma również działanie uspokajające. Z jej liści przyrządza się przede wszystkim sałatki. Roszponka znakomicie komponuje się z mieszaniną różnych sałat. Możemy nią również dekorować potrawy oraz zupy, jednak spożywanie jej na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych: Jest ona żelaza (potrzebnego w stanach osłabienia, kobietom w ciąży i w czasie miesiączki), potasu, manganu, miedzi a także cynku i wapnia. Roszponka jest znakomitym produktem dla odchudzających się - jest niskokaloryczna (zaledwie 21 kalorii (kcal)) oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru - jest niskoglikemiczna.
Występująca w naturze dzika roszponka jest zagrożona wymarciem. Aby listki roszponki zachowały świeżość i kruchość należy przechowywać je w lodówce w plastikowej torebce.
Kalorie i wartości odżywcze - roszponka
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 21 kcal / 87,9 kJ |
Białko | 2,00 g |
Tłuszcz ogółem | 0,40 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | ~ |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | ~ |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | ~ |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | ~ |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | ~ |
Węglowodany | 3,60 g |
Błonnik pokarmowy | ~ |
Witamina A | 7094 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | ~ |
Witamina K1 | ~ |
Witamina C | 38,2 mg |
Witamina B1 | 0,071 mg |
Witamina B2 | 0,087 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,415 mg |
Witamina B6 | 0,273 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 14 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,042 mg |
Wapń | 38 mg |
Żelazo | 2,18 mg |
Magnez | 13 mg |
Fosfor | 53 mg |
Potas | 459 mg |
Sód | 4 mg |
Cynk | 0,59 mg |
Miedź | 0,13 mg |
Mangan | 0,36 mg |
Selen | 0,9 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |