Dzisiaj jest: Środa, 16.10.2019 Imieniny: Gawła i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Roszponka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


21.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Roszponka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Roszponka znana jest pod kilkoma nazwami jako: roszpunka, rapunkuł, kozłek czy też raszpanka. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Roszponka jest to roślina o wydłużonych liściach, tworzących małą rozetkę. Jest rośliną całoroczną, jednak czas zbioru przypada na wiosnę i jesień. Należy do rodziny kozłkowatych i zwykle mylona jest z sałatą.

   Roszponka pochodzi z regionu śródziemnomorskiego Europy, północnej Afryki i Azji Mniejszej. Jej uprawę na dużą skalę rozpoczęto w XX wieku. W sieciach handlowych i na bazarach możemy spotkać dwie odmiany roszponki: jedna ma podłużne listki o jasnozielonym kolorze, druga bardzo drobne listki o ciemnozielonym zabarwieniu. Im roślina posiada mniejsze listki i bardziej zielone tym jest bardziej aromatyczna.





   Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak, dzięki zawartych w niej olejkom eterycznym. Roślina działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy, ma również działanie uspokajające. Z jej liści przyrządza się przede wszystkim sałatki. Roszponka znakomicie komponuje się z mieszaniną różnych sałat. Możemy nią również dekorować potrawy oraz zupy, jednak spożywanie jej na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych: Jest ona żelaza (potrzebnego w stanach osłabienia, kobietom w ciąży i w czasie miesiączki), potasu, manganu, miedzi a także cynku i wapnia. Roszponka jest znakomitym produktem dla odchudzających się - jest niskokaloryczna (zaledwie 21 kcal) oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru - jest niskoglikemiczna.



   Występująca w naturze dzika roszponka jest zagrożona wymarciem. Aby listki roszponki zachowały świeżość i kruchość należy przechowywać je w lodówce w plastikowej torebce.



Kalorie i wartości odżywcze - roszponka

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 21 kcal / 87,9 kJ
Białko 2,00 g
Tłuszcz ogółem 0,40 g
Kwasy tłuszczowe nasycone ~
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ~
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ~
Kwasy tłuszczowe omega-3 ~
Kwasy tłuszczowe omega-6 ~
Węglowodany 3,60 g
Błonnik pokarmowy ~
Witamina A 7094 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E ~
Witamina K1 ~
Witamina C 38,2 mg
Witamina B1 0,071 mg
Witamina B2 0,087 mg
Witamina B3 (PP) 0,415 mg
Witamina B6 0,273 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 14 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,042 mg
Wapń 38 mg
Żelazo 2,18 mg
Magnez 13 mg
Fosfor 53 mg
Potas 459 mg
Sód 4 mg
Cynk 0,59 mg
Miedź 0,13 mg
Mangan 0,36 mg
Selen 0,9 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 22


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE