Dzisiaj jest: Niedziela, 20.04.2014 Imieniny: Czesława i Agnieszki




Rzeżucha - ciekawostki i wartości odżywcze

11.03.2010
Rozmiar tekstu: AAA

Rzeżucha - ciekawostki i wartości odżywcze

Sonda


Jaka  jest  Twoja  ulubiona  sałata ?


Archiwum »


   Rzeżucha znana też jako pieprzyca, pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających w piramidach. W starożytnej Europie roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych jako środek pobudzający, poprawiający urodę i regulujący zaburzenia tarczycy. Do Polski rzeżucha dotarła w XV wieku. Rzeżucha jest jednym z symboli Wielkanocny. Tradycyjnie wysiewamy ją na Wielkanoc, ale warto o niej pamiętać przez cały rok. Świeża rzeżucha  to prawdziwa skarbnica witamin: A, C, K, a także B2, B6 i kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu.

Jedzenie rzeżuchy zalecane jest osobom cierpiącym na cukrzycę (obniża poziom cukru we krwi, zaś zawarty w niej chrom wspomaga prawidłową pracę trzustki), osteoporozę (ze względu na wapń i mangan), anemię, dolegliwości tarczycy, chorobę wieńcową, reumatyzm, mających kłopoty z krążeniem, z problemami skórnymi i z paznokciami. Rzeżucha ma właściwości oczyszczające nasz organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy. Nie można jednak objadać się nią ponad miarę, gdyż jest silnie moczopędna. Jeśli zjemy jej za dużo, może spowodować stan zapalny pęcherza. Kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty w zupełności wystarczy w ciągu doby. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci, znikają wysypki i egzema. Kto codziennie doda trochę rzeżuchy do sałatek i kanapek ma o wiele więcej sił życiowych i piękne włosy. Poprzez zawartą w niej siarkę, krew nasycona tym pierwiastkiem pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Tak samo działa sok z rzeżuchy wcierany we włosy. Świeżym sokiem można przemywać twarz, by rozjaśnić plamy, piegi i przebarwienia. Rzeżucha zawiera olejki eteryczne w skład których wchodzą związki siarki (np. glikozyd izosiarkocyjanowy) i przez to nadaje tej roślinie specyficzny smak. Roślina ta mimo swojego wyrazistego smaku jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw. Nadaje się nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju, sałatek, surówek, zup, sosów czy masła. Dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku.



   Rzeżuchę bardzo łatwo można hodować. Wysiewamy nasionka na delikatnie mokrą bibułkę, watę lub ligninę. Codziennie od dnia posadzenia należy podlewać nasiona (najlepiej przy pomocy zraszacza). Rzeżuchę powinna stać w jasnym i ciepłym miejscu. Pierwsze kiełki rzeżuchy powinny się pojawić już drugiego lub trzeciego dnia. Niektórzy preferują jedzenie rzeżuchy we wczesnym stadium rozwoju tj. około 3-6 dnia od posadzenia. Po 10 dniach rzeżucha osiąga swoją finalną postać. Należy dbać by nie zakwitła bo wtedy nabiera ostrego i gorzkiego smaku.



Wartości odżywcze rzeżuchy

Składnik Zawartość w 100 [g]
Wartość energetyczna 32 kcal
Białko 2,60 g
Tłuszcz ogółem 0,70 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,023 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,239 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,228 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 76 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6 152 mg
Węglowodany 5,50 g
Błonnik pokarmowy 1,1 g
Witamina A 6917 I.U.
Witamina D ~
Witamina E 0,70 mg
Witamina K 542 µg
Witamina C 69 mg
Witamina B1 0,080 mg
Witamina B2 0,260 mg
Witamina B3 (PP) 1,00 mg
Witamina B6 0,247 mg
Kwas foliowy 80,0 µg
Witamina B12 0,0 µg
Kwas pantotenowy 0,242 mg
Wapń 81 mg
Żelazo 1,30 mg
Magnez 38 mg
Fosfor 76 mg
Potas 606 mg
Sód 14 mg
Cynk 0,23 mg
Miedź 0,17 mg
Mangan  0,55 mg
Selen 0,9 µg
Fluor ~
Cholesterol 0,0 mg
Fitosterole ~







Nowości produktowe

Śliwki kalifornijskie bez konserwantów  Śliwki kalifornijskie bez konserwantów

Producent: Helio


Śliwki kalifornijskie wzbogaciły ofertę bakalii Helio Natura. Nie zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki

WIĘCEJ



Wszystkie »

Nowości wydawnicze

Kuchnia naturalna  Kuchnia naturalna

Wydawnictwo: Burda


Naturalna Kuchnia Małgorzaty Puzio - to ponad 100 autorskich przepisów. Autorka podpowiada każdej Pani Domu: jak w prosty sposób z dostępnych, naturalnych produktów i nie drogo, przyrządzać

WIĘCEJ



Wszystkie »