Typowa polska dieta dostarcza zbyt dużo chlorku sodu (NaCl), czyli popularnej soli kuchennej. Średnio spożywamy jej w granicach 15 g dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie jej spożycia do 5 g dziennie (1 płaska łyżeczka od herbaty).
Ta stosowana kopalina (błędnie nazywana przyprawą) składa się z sodu (ok 40%) i chloru (ok. 60%) i ewentualnie z dodatkowych pierwiastków np. jodu. Sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Jednak jego wysoki poziom w diecie może przyczynić się do powstawania chorób i schorzeń.
|
|
Schorzenia i choroby spowodowane nadmiernym spożyciem soli
- nadciśnienie tętnicze, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia takich jak zawały serca, wylewy
- powstawanie raka żołądka
- udar mózgu
- choroby nerek. Nadmiar podaży soli powoduje zwiększenie pobrania i zatrzymywania wody w organizmie poprzez zaburzenie pracy nerek.
Spożycie soli w ilościach do 5 g dziennie posiada również zalety. Przyczynia się do utrzymywania równowagi kwasowo-zasadowej i reguluje gospodarkę wodną organizmu. Sól w naszym menu, to nie tylko ta widoczna dla nas gołym okiem, pochodząca z dosalania potraw, choć jej spożywamy najwięcej. Dodawana jest ona także do produktów żywnościowych podczas produkcji, gdyż jest doskonałym konserwantem i dodatkiem smakowym jak również występuje naturalnie w artykułach spożywczych nieprzetworzonych.
Pochodzenie soli w żywności
- 60% to sól używana do przygotowywania posiłków w domu i dosalania przy stole
- 30% to sól dodawana podczas przemysłowego przetwarzania żywności
sól jest dobrym konserwatorem, stosuje się wiec ją w czasie produkcji konserw, ryb wędzonych wędlin, chipsów, orzeszków, paluszków, serów żółtych, pleśniowych, fast foodów, serów feta, kiszonek, zupek w proszku, dań instant
- 10% to naturalna zawartość soli w artykułach spożywczych nieprzetworzonych (surowe warzywa, owoce, mięso)
Jak ograniczyć ilość soli w pożywieniu ?
- ograniczenie lub całkowita eliminacja solenia potraw podczas przyrządzania jak również podczas jedzenia
- zmniejszenie spożycia przypraw opartych na soli takich jak np.: kostka rosołowa, jarzynki, zup
w proszku. Gdzie to możliwe, zastępowanie soli przyprawami takimi jak: czosnek, estragon, majeranek, oregano, chrzan, koperek, sok z cytryny, bazylia, tymianek, imbir
- unikanie jedzenia nadmiernych ilości produktów zawierających znaczne ilości soli - konserw, ryb wędzonych, wędlin, chipsów, orzeszków, paluszków, serów żółtych, pleśniowych, fast foodów, serów feta, kiszonek, dań instant. Trzeba również zwrócić uwagę na zawartość sodu w wodach mineralnych
- uzupełnianie diety produktami bogatymi w potas, pomagającymi obniżyć ciśnienie - warzywa i owoce (pomidory, marchew, banany)
Do wyeliminowania z diety soli można się przyzwyczaić, dowiedziono, iż już po ok. dwóch tygodniach od pozbycia się jej z menu wiele potraw kiedyś solonych zachowuje podobny w odczuciu smak.