Dzisiaj jest: Piątek, 31.07.2015 Imieniny: Ignacego i Heleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 4748

Tran i jego właściwości


04.02.2009
Rozmiar tekstu: AAA
PDF Drukuj


Tran i jego właściwości


   Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich. Jest jasnożółtą, oleistą cieczą, z charakterystycznym zapachem i smakiem. Obecnie często producenci dodają sztuczne aromaty (np. cytrynowy, pomarańczowy) w celu maskowania smaku. Jest ceniony za wysokie właściwości odżywcze i kosmetyczne.

   Substancjami czynnymi tranu są: witaminy A, D, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 (EPA i DHA), brom i jod. Najbardziej rozpowszechnionymi odmianami tranu są: z wątroby dorsza, wielorybi i z chrząstki rekina. W literaturze najstarsza wzmianka o tranie pochodzi już z 1323 roku. Jednakże pierwsze testy kliniczne odnośnie przyjmowania tranu przeprowadził lekarz z jednego ze szpitali w Manchesterze - dr Samuel Key. W 1773 roku w londyńskim dzienniku medycznym zostały opublikowane materiały o pozytywnym wpływie przyjmowania tranu z wątroby dorsza na osoby cierpiące na chorobę reumatyczną. Niestety wyniki wyżej wymienionych badań me zostały szarzej opublikowane.



   Dopiero na początku XX wieku lekarze stwierdzili, że tran z wątroby dorsza posiada właściwości lecznicze w przypadku krzywicy. W 1920 roku poznano istotne składniki tranu tj. witaminy A i D oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które występują w znacznych ilościach głównie w produktach żywnościowych pochodzenia morskiego. Szczególnie wysokie zapotrzebowanie na tran z wątroby dorsza ze wzg1ędu na źródło witamin A i D ujawniło się po drugiej wojnie światowej, z uwagi na powszechny niedobór wyżej wymienionych witamin w tamtym czasie. Ciekawostką jest, iż tran w latach 60 i 70 ze względu na swoje właściwości podawany był w ramach profilaktyki zdrowotnej dzieciom w przedszkolach. Ówcześnie nie znano wszystkich zalet tranu, a jego pro zdrowotne właściwości przypisywano głównie obfitej zawartości witamin A i D. Witamina D zapobiegała krzywicy, która mogła wystąpić w wyniku jej niedoboru. Niestety w późniejszym okresie tran przestał być popularny, ponieważ jego płynna niesmaczna i nieprzyjaźnie pachnąca forma nie wytrzymała konkurencji wprowadzonych na rynek syntetycznych witamin A i D. Dopiero wyniki badań duńskich naukowców Banga i Dyeberga w latach 70. poprzedniego wieku, wskazywały na istotną rolę kwasów tłuszczowych typu omega-3 w prewencji chorób układu naczyniowo-krwionośnego. Tran dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: EPA i DHA oraz obecności witamin A i D wpływa dodatnio na system odpornościowy organizmu (szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy jesteśmy narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów), obniżanie poziomu cholesterolu, ma wpływ na zdrowie oczu i skóry, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, zapobiega stanom zapalnym. Warto zwrócić uwagę na to, iż tran jest szczególnie wskazany w czasie wytężonej pracy umysłowej, fizycznej i ma doskonały wpływ na polepszenie koncentracji. Bardzo ciekawe badania zostały przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii a także w Polsce, gdzie na grupie dzieci ze szkół podstawowych, którym podawano codziennie dawkę tranu badano jego wpływ na poprawę koncentracji i uwagi. Badanie zakończyło się powodzeniem a zadowalające wyniki, udowodniły ogromny wpływ nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tranach rybich na rozwój, koncentrację i skupienie uwagi u dzieci. Efekty były widoczne a w podsumowaniu badania autorzy pisali miedzy innymi o poprawie logicznego myślenia, zapamiętywania, koncentracji uwagi, zmniejszeniu nadpobudliwości psychoruchowej u niektórych badanych.



   Ze względu na to, że tran zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a więc kumulujące się w organizmie nie należy stosować tranu ponad zalecaną dzienną normę, aby nie doszło do hiperwitaminozy i związanych z tym działań ubocznych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

Sonda


Odchudzając się ...


Archiwum sond »

Nowości produktowe

Kasza orkiszowa  Kasza orkiszowa

Producent: Halina



Pomimo, że lekka dieta ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, to warto czasem sięgnąć po specjał, który jest zarazem naturalny oraz wyjątkowo pożywny. Doceniane od pokoleń nasiona pszenicy orkiszowej stanowią

WIĘCEJ



Nowości produktowe

Nowości wydawnicze

Żywność funkcjonalna  Żywność funkcjonalna

Jenny Bor, Thorsten Weiss

Wydawnictwo: Vital


Jesteśmy społeczeństwem, w którym coraz częściej diagnozuje się przypadki cukrzycy, nadciśnienia, udarów mózgu, chorób neurodegeneracyjnych czy osteoporozy. Są one skutkiem nieprawidłowej d

WIĘCEJ



Nowości wydawnicze