Dzisiaj jest: Sobota, 16.12.2017 Imieniny: Euzebiusza i Zdzisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5785

Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


27.05.2009
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. Owoce te są nie tylko niskokaloryczną i pyszną przekąską, doskonałym dodatkiem do wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety.

   Historia truskawki jest krótka. Owoc truskawki powstał w wyniku przypadkowego skrzyżowania poziomki chilijskiej z pochodzącej ze wschodnich Stanów Zjednoczonych poziomki wirginijskiej. Wydarzenie to miało miejsce w XVIII wieku we Francji. W następstwie powstała pierwsza wielkoowocowa poziomka, nazwana ananasową, dającą jasno zabarwione, znacznie większe i cenniejsze owoce niż oba gatunki wyjściowe. Uprawa tej poziomki rozpowszechniła się szybko w Europie, potem w Ameryce Północnej, do której już dotarła w postaci wielkoowocowych odmian uprawnych.





Truskawki - podstawowe informacje

   Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Istnieją też odmiany owocujące od czerwca do września. Owoce są czerwonego koloru (choć istnieje biała odmiana - Pineberry od angielskiego "pineapple" - ananas i "strawberry" - truskawka o posmaku ... ananasa. Jest efektem krzyżówki dwóch odmian południowo amerykańskich truskawek), pokryte drobnymi, małymi żółtymi orzeszkami. Posiadają stożkowato-kulisty kształt. Charakteryzują się silnym, swoistym aromatem. Ich średnica zależy od odmiany i wynosi około 2,5 - 3,5 cm.



Truskawki - właściwości odżywcze i lecznicze

   Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale przede wszystkim są zdrowe, ponieważ są źródłem wielu witamin, minerałów i innych składników biologicznie czynnych. Zdarzają się jednak osoby uczulone na truskawki. Objawami alergii pokarmowej na truskawki najczęściej są różnego rodzaju pokrzywki a także bolesne biegunki. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zwierają duże ich ilości. Truskawki posiadają wspaniałe wartości odżywcze i kosmetyczne, są bardzo bogate w witaminę C, są również źródłem innych witamin: kwasu foliowego i B6, zawierają praktycznie wszystkie ważne makro i mikroelementy, z których na wyróżnienie z powodu zawartości zasługują mangan, miedź i magnez. Owoce działają odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco. Owoce są niskokaloryczne - 100 g dostarcza ok. 32 kalorii (kcal). Zawartość kwasu elagowego chroni przed nowotworami. Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym mogą być polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek. Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze, jak chrzan, czosnek czy cebula. Regularne spożywanie truskawek obniża poziom złej frakcji cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom dobrej frakcji HDL na stałym poziomie - właściwości te wynikają prawdopodobnie z obecności antocyjanów i zmniejszaniem niepożądanej oksydacji lipoprotein oraz obniżania aktywności białek adhezyjnych uczestniczących w rozwoju stanów zapalnych.



Kalorie i wartości odżywcze - truskawki


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 32 kcal / 134 kJ
Białko 0,67 g
Tłuszcz ogółem 6,07 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,015 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,043 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,155 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,065 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,090 g
Węglowodany 7,68 g
Błonnik pokarmowy 2 g
Witamina A 12 I.U.
Witamina D 0 µg
Witamina E 0,29 mg
Witamina K1 2,2 µg
Witamina C 58,8 mg
Witamina B1 0,024 mg
Witamina B2 0,022 mg
Witamina B3 (PP) 0,386 mg
Witamina B6 0,047 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 24 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,125 mg
Wapń 16 mg
Żelazo 0,41 mg
Magnez 13 mg
Fosfor 24 mg
Potas 153 mg
Sód 1 mg
Cynk 0,14 mg
Miedź 0,05 mg
Mangan 0,39 mg
Selen 0,4 µg
Fluor 4,4 µg
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 12 mg



Zastosowanie w kuchni truskawek

   W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie. Owoce są cenionym składnikiem wielu sałatek i surówek oraz przystawek. Można je wykorzystać również do sporządzenia pierożków. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Stanowią również składnik maślanek, jogurtów, smoothie oraz koktajli. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na soki, dżemy, konfitury. Robi się z nich również wina, nalewki i likiery. Truskawki są jednak owocami nietrwałymi. Kupując truskawki, należy od razu zużyć lub przetworzyć, gdyż szybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców.



Truskawki w kosmetyce

   Owoce mogą zdziałać cuda dla naszej cery, są one idealnym owocem do maseczek domowej roboty. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, flawonów i flawonoidów w owocach, truskawki są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry. Wykorzystywane są do produkcji preparatów, do opalania się jako naturalne blokery promieni UVA i UVB. Piękny aromat truskawek kojarzony z początkiem lata jest w często używany jako kompozycja zapachowa wielu kosmetyków. Zewnętrznie stosuje się owoce rozgniecione (ze względu na pestki), a także truskawkowy sok w przypadkach zaniedbanej egzemy, przeciw piegom, plamom i wypryskom.



Ciekawostki o truskawkach

→ Medycyna ludowa od dawna wykorzystuje napary z liści truskawek przy takich schorzeniach jak niedokrwistość, kamica żółciowa i anemia
→ Pochodzenie nazwy owocu wywodzi się ona od staropolskiego słowa "truskać", co oznacza "łamać się" i nawiązuje do delikatnych pędów roślin
→ Na świecie istnieje ponad 2000 odmian truskawek
→ Owoce truskawek uprawianych w nieco chłodniejszych rejonach klimatu umiarkowanego uchodzą za bardziej aromatyczne i po prostu smaczniejsze od rosnących w klimacie ciepłym
→ Truskawki są tradycyjnym symbolem wielkoszlemowego turnieju tenisowego w angielskim Wimbledonie. Owoce podaje się z bitą śmietaną
→ Truskawki to jedyne owoce, które noszą nasiona nie pod skórką, a na niej. W każdym owocu znajduje się ich około 200
→ Truskawka uznawana jest jako kulinarny afrodyzjak, ze względu na kształt przypominający serce i czerwony kolor. We Francji istniała tradycja przyrządzania zupy truskawkowej dla nowożeńców
→ W przemysłowej produkcji truskawek niestety "chętnie" stosuje się pestycydy, ważne więc, aby zwracać uwagę na pochodzenie tych owoców. Pod względem zdrowotnym odradza się także spożywanie świeżych truskawek poza sezonem
→ W belgijskim mieście Wépion znajduje się muzeum poświęcone truskawkom - Musée de la Fraise
→ Najwięksi na świecie producenci nektarynek to: Stany Zjednoczone, Chiny, Turcja, Hiszpania, Egipt, Meksyk i Rosja
→ Truskawka w języku angielskim to Strawberry, w języku francuskim - Fraise, w języku niemieckim - Erdbeere, w języku hiszpańskim - Fresa




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 13


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE