Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Trzy typy mikroflory jelitowej


14.07.2011
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Trzy typy mikroflory jelitowej


   Niezależnie od wieku, płci czy narodowości, wszyscy mamy jeden z trzech możliwych rodzajów mikroflory jelitowej - informuje magazyn naukowy "Nature". Grupa badawcza miała za zadanie zbadać różnorodność bakterii zasiedlających ludzkie jelita, co nie było łatwym zadaniem, ponieważ szacuje się, że w jelicie każdego człowieka znajduje się około 100 bilionów bakterii. Razem ważą prawie półtora kilograma. Jest ich 10 razy więcej niż komórek ludzkich w ciele człowieka. Inaczej mówiąc, komórki ludzkie stanowią tylko jedną dziesiątą wszystkich komórek organizmu człowieka.





   Bakterie jelitowe pomagają rozkładać pokarmy i uzyskiwać energię, a jednocześnie ułatwiają obronę przed niebezpiecznymi szczepami bakteryjnymi. W zamian zapewniamy im schronienie i pokarm. Różnice w składzie flory bakteryjnej mogą tłumaczyć istniejące pomiędzy ludźmi różnice w sposobie trawienia, reakcjach na leki czy odporności na choroby. Mogłoby się wydawać, że ze względu na zróżnicowaną dietę, styl życia i profil genetyczny, każdy człowiek ma w jelitach całkiem inne bakterie. Tymczasem okazało się, że flora jelitowa występuje w zaledwie trzech odmianach -enterotypach. Być może dalsze prace pozwolą odkryć inne enterotypy. Badania prowadzono w ramach międzynarodowego, wspieranego przez Unię Europejską projektu MetaHIT. Zespół badawczy przebadał próbki kału 39 osób z Europy, Azji i Ameryki, a także przeanalizował kolejnych 85 osób z Danii i 154 z Ameryki. Okazało się, że skład flory bakteryjnej jelit jest mniej chaotyczny niż przypuszczano oraz można ją podzielić na 3 enterotypy. Ten podział nie jest być może tak ostry jak podział na grupy krwi, ale również jak grupy krwi jest niezależny od wieku, płci i pochodzenia etnicznego. Każdy z enterotypów jest zdominowany przez osobną grupę bakterii i od niej został odpowiednio nazwany; Bacteroides, Prevotella i Ruminococcus. Bacteroides specjalizują się w pozyskiwaniu poprzez fermentację energii z białek i węglowodanów. Ludzie, u których przeważa Bacteroides posiadają więcej bakterii produkujących witaminy C, B2, B5 i H. Enterotyp Prevotella skupia się na rozkładzie cukrów znajdujących się w śluzówce jelita. Bakterie z tej grupy produkują przede wszystkim witaminę B1 i kwas foliowy. Ruminococcus również rozkładają białka znajdujące się w śluzówce jelita, wykorzystują przy tym powstałe molekuły cukrowe bardziej efektywnie niż Prevotella. Kolejnym ciekawym aspektem jest powiązanie enterotypów ze wskaźnikiem masy ciała – BMI. Bacteroides rozkładają węglowodany wydajniej niż pozostałe, stąd podejrzenie, że ludzie z tym enterotypem mają większą skłonność do otyłości. Prevotella może natomiast podwyższyć skłonność do drażliwości jelita, ponieważ bakterie rozkładają śluzówkę jelita. Ruminococcus wspierają absorpcję glukozy, tym samym mogą wpływać na zawartość cukru we krwi. Są to jednak na razie spekulacje, które muszą być wyjaśnione kolejnymi badaniami. Również niejasne jest co powoduje powstanie danego enterotypu u człowieka. Być może wpływ na to ma czynnik genetyczny, sposób odżywiania, doświadczenia z wczesnego dzieciństwa. Naukowcy mają nadzieję, że badanie kału pod względem enterotypów, umożliwi w przyszłości dobranie odpowiedniej diety oraz zastosowanie odpowiednich antybiotyków. Można sobie również wyobrazić, że za pomocą enterotypów będzie możliwa klasyfikacja chorób jelit.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE