Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Trzy typy mikroflory jelitowej


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Trzy typy mikroflory jelitowej


   Niezależnie od wieku, płci czy narodowości, wszyscy mamy jeden z trzech możliwych rodzajów mikroflory jelitowej - informuje magazyn naukowy "Nature". Grupa badawcza miała za zadanie zbadać różnorodność bakterii zasiedlających ludzkie jelita, co nie było łatwym zadaniem, ponieważ szacuje się, że w jelicie każdego człowieka znajduje się około 100 bilionów bakterii. Razem ważą prawie półtora kilograma. Jest ich 10 razy więcej niż komórek ludzkich w ciele człowieka. Inaczej mówiąc, komórki ludzkie stanowią tylko jedną dziesiątą wszystkich komórek organizmu człowieka.





   Bakterie jelitowe pomagają rozkładać pokarmy i uzyskiwać energię, a jednocześnie ułatwiają obronę przed niebezpiecznymi szczepami bakteryjnymi. W zamian zapewniamy im schronienie i pokarm. Różnice w składzie flory bakteryjnej mogą tłumaczyć istniejące pomiędzy ludźmi różnice w sposobie trawienia, reakcjach na leki czy odporności na choroby. Mogłoby się wydawać, że ze względu na zróżnicowaną dietę, styl życia i profil genetyczny, każdy człowiek ma w jelitach całkiem inne bakterie. Tymczasem okazało się, że flora jelitowa występuje w zaledwie trzech odmianach -enterotypach. Być może dalsze prace pozwolą odkryć inne enterotypy. Badania prowadzono w ramach międzynarodowego, wspieranego przez Unię Europejską projektu MetaHIT. Zespół badawczy przebadał próbki kału 39 osób z Europy, Azji i Ameryki, a także przeanalizował kolejnych 85 osób z Danii i 154 z Ameryki. Okazało się, że skład flory bakteryjnej jelit jest mniej chaotyczny niż przypuszczano oraz można ją podzielić na 3 enterotypy. Ten podział nie jest być może tak ostry jak podział na grupy krwi, ale również jak grupy krwi jest niezależny od wieku, płci i pochodzenia etnicznego. Każdy z enterotypów jest zdominowany przez osobną grupę bakterii i od niej został odpowiednio nazwany; Bacteroides, Prevotella i Ruminococcus. Bacteroides specjalizują się w pozyskiwaniu poprzez fermentację energii z białek i węglowodanów. Ludzie, u których przeważa Bacteroides posiadają więcej bakterii produkujących witaminy C, B2, B5 i H. Enterotyp Prevotella skupia się na rozkładzie cukrów znajdujących się w śluzówce jelita. Bakterie z tej grupy produkują przede wszystkim witaminę B1 i kwas foliowy. Ruminococcus również rozkładają białka znajdujące się w śluzówce jelita, wykorzystują przy tym powstałe molekuły cukrowe bardziej efektywnie niż Prevotella. Kolejnym ciekawym aspektem jest powiązanie enterotypów ze wskaźnikiem masy ciała - BMI. Bacteroides rozkładają węglowodany wydajniej niż pozostałe, stąd podejrzenie, że ludzie z tym enterotypem mają większą skłonność do otyłości. Prevotella może natomiast podwyższyć skłonność do drażliwości jelita, ponieważ bakterie rozkładają śluzówkę jelita. Ruminococcus wspierają absorpcję glukozy, tym samym mogą wpływać na zawartość cukru we krwi. Są to jednak na razie spekulacje, które muszą być wyjaśnione kolejnymi badaniami. Również niejasne jest co powoduje powstanie danego enterotypu u człowieka. Być może wpływ na to ma czynnik genetyczny, sposób odżywiania, doświadczenia z wczesnego dzieciństwa. Naukowcy mają nadzieję, że badanie kału pod względem enterotypów, umożliwi w przyszłości dobranie odpowiedniej diety oraz zastosowanie odpowiednich antybiotyków. Można sobie również wyobrazić, że za pomocą enterotypów będzie możliwa klasyfikacja chorób jelit.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE